TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Test: Technics Ottava SC-C30

Premiumljud på köksbänken

Technics gör inte bara en av klassens bästa bordshögtalare, de gör två!

Av / 2019-09-27 - 14:47
Technics Ottava SC-C30

Ljud & Bild tycker

  • Stor ljudbild med fyllig bas. Spelar riktigt högt och dessutom rent. Stöder AirPlay 2 och Chromecast, klar för multiroom och stereoparning.
  • Lite väl dämpad diskant och ingen EQ eller fjärrkontroll.

Lika bra att erkänna det med en gång: De flesta bordshögtalarna vi packar upp låter inget vidare. Inte är de speciellt smarta, enkla att använda eller riktigt välgjorda heller.

Lyckligtvis finns det undantag. Audio Pro, Geneva och Naim är några av få som verkligen fått till det. Alltså att kombinera bra ljud med användarvänlighet och förtroendeingivande byggkvalitet. Till den listan kan vi även lägga Technics, som klådde konkurrenter i vårt test av bordsanläggning för inte länge sedan.

Men testvinnaren Technics Ottava SC-C70 kanske inte passar allas plånbok eller behov. Till exempel är det inte alla som behöver en CD-spelare.

Men Technics har kompetenta alternativ. Två stycken, faktiskt. De är nästan helt identiska, med samma funktioner, och prisskillnaden är inte stor. Den större heter Ottava SC-C50 och den något mindre, som vi testar här, heter SC-C30.

Google Assistant

De ser precis likadana ut, och under skalet är skillnaderna minimala. En 12 cm subwoofer, två mellanregister och två diskanter, alltså sammanlagt fem högtalarelement, ska sprida ett fylligt ljud i rummet. Den större C50-modellen har lite högre effekt men båda är trevägs fullregisterhögtalare.

Annons

De är trådlösa också, även om man kan koppla TV:n till den optiska ingången på baksidan och strömma via hemnätverket via ethernet-kontakten på baksidan. Högtalarna strömmar Google Chromecast, Bluetooth och AirPlay 2, och går att kopplas ihop stereo. Eller så kan flera kopplas ihop trådlöst i flera rum, så kallat multiroom.

Man kan också ge kommandon till högtalaren via Google Assistant på telefonen, och även direkt till högtalaren.

Multiroom

Om man vill ha ljud i olika rum är det bara att installera flera högtalare via det trådlösa nätverket med hjälp av installationsassistenten i Google Home-appen.

Det finns också en Technics Audio Center-app. Där kan man lägga till strömningstjänster som Spotify, Deezer och Tidal och TuneIn-nätradio.

Technics har inte snålat med tekniken. Under den böjda grillen och den tjocka aluminiumplattan hittar vi de fem högtalarelementen monterade i ett formgjutet glasfiberchassi. I en 2.1-kanalskonfiguration där diskanterna och de två mellanregisterelementen pekar utåt för att ge en bättre stereoeffekt och sprida ljudet ut i rummet.

C30 Technical 2 61171
Det styva glasfiberchassiet håller de fem högtalarelementen i ett stadigt grepp. Foto: Technics

Space Tune

Tre JENO-processorer (Jitter Elimination and Noise-Forming Optimization) styr ljudet från högtalarna, och både C30 och C50 har även Technics LAPC (Load Adaptive Phase Calibration), som är ett slags digital optimering av de olika elementens egenskaper. Men än viktigare är Space Tune. Som anpassar ljudet efter placeringen i rummet. Så att till exempel basen inte blir för dominerande om högtalaren står nära bakväggen.

Den fungerar fint på egen hand, med en automatisk justering av balansen i ljudet, vilket man gör genom att hålla nere play/paus-knappen i ett par sekunder. Sedan kommer det ett par knäppningar och ljud från högtalaren och så blir balansen intrimmad. Man kan också välja en av tre parametrar – fristående, nära vägg och nära hörn – var och en med sin egen karaktär.

Högtalaren stöder de flesta uppspelningsformat via trådbunden strömning, inklusive högupplöst ljud från DSD-filer, FLAC och ALAC upp till 24 bit/384 kHz samt WAV och AIFF upp till 32 bit/384 kHz.

Favoriter

Högtalarens fysiska styrning är begränsad till uppspelning, val av källa och volym – och naturligtvis ström på/av. Och så finns det en favoritknapp. Där kan man lagra och hämta fram nio favoriter som man har lagrat i appen, vilket kan vara allt från den radiostation man lyssnar mest på till Spotify-spellistor.

Ottava C50 61172
Foto: Technics

Kraftfullt ljud

Vi säger det direkt: Technics-högtalaren låter mycket bättre än de flesta bordshögtalare vi har testat. Naim Mu-so är ännu bättre, fast dyrare också, så i den här klassen är kanske SC-C30 den allra mest välljudande bordshögtalaren.

Ljudet är varmt, basen är fyllig och ljudbilden är enorm för att komma från en så kompakt högtalare. Det får basen i Khalids My Bad att skaka dammet ur mattorna i rummet, och i Keith Jarretts Köln-konsert låter pianot sällan så klangrikt genom andra bordshögtalare.

Efter en runda med Space Tune-optimering fick jag en klarare klang i den nästan mezzo-liknande sopranen i Lise Davidsens Wagner-tolkningar, och Sam Fenders ofta spelade Will We Talk satte nästan eld på tapeten när jag drog upp volymen över 80 på OLED-skärmen.

Men då blev ljudet också skarpare i kanten och basen tappade lite grepp, så det finns gränser för hur högt man kan spela. På minussidan ska det sägas att ljudbilden kan uppfattas som en aning mörk, vilket maskerar de finaste detaljerna i musiken. Stråkar låter mer raffinerade genom Mu-so 2, och det hade varit trevligt med en manuell EQ i appen.

Slutsats

Technics Ottava SC-C30 är en medelstor bordshögtalare som har både Google Chromecast och AirPlay 2 och kan styras med Google Assistant. Det kan många andra bordshögtalare också, men Technics-högtalaren låter bättre än de flesta av dem, är bättre byggd och lättare att installera och använda. Om man inte har plats för en stor högtalare, för att inte tala om ett stereopar, är detta ett bra och välljudande alternativ som lyckas fylla ett vardagsrum med musik på ett utmärkt sätt.

Karakter
Technics Ottava SC-C30
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Här får du bäst ljud

Bärbar partyhögtalare

Tre premium-soundbars som lyfter filmupplevelsen

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Ljud & Bild