TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Teac SR-100i

Snyggaste partyhögtalaren

Designade iPod-anläggningar är det ingen brist på. Det hindrar inte Teac från att slå sig in på marknaden och de har tillräckligt med attityd för att komma undan med det.

Av / 2011-04-25 - 12:48
Teac SR-100i

Ljud & Bild tycker

  • Snygg Många ljudkällor Prisvärd
  • Rörig fjärr Ingen menynavigering Långsam CD-laddning

Den första iPod-högtalaren som verkligen fick oss att lyfta på ögonbrynen var Zeppelin från B&W. Med en uppseendeväckande form, bra ljud och en prislapp som matchade visade de att det finns efterfrågan på annat än plastiga dussinprodukter från elektronikladorna. Bose Sounddock och Harman MS100 spelar i samma liga och nu senast Philips välljudande Fidelio-modeller och inte minst Bang & Olufsens designstudie BeoSound 8. Alla har fått goda omdömen i våra tester. Men det hindrar inte Teac från ett kaxigt försök i samma liga.

Det är lika bra att vi stökar undan utseendet först. Visst är det inspirerat av Zeppelin, man kallar det till och med själva för ”air ship design”. En snyggt välvd form men som ändå står stadigt på de närmast osynliga gummifötterna. Vikten gör också sitt till för att det ska bli stadigt. Det här är rejäla grejer. Däremot är inte finishen riktigt på topp och det känns lite plastigt när man tar på den. Förutom den neutrala svarta högtalarfronten kan SR-100i även fås i grått eller rött, vilket ser riktigt bra ut.

I fronten sitter en dockningskontakt för iPod som man smart nog kan skjuta in och dölja när den inte används. Eftersom man inte använder Apples försänkta vaggor så behöver man inte växla mellan dem om man har flera olika iPod-modeller i familjen. Det gör också att det inte är någon begränsning på bredden. Vi lyckades ställa dit en iPad och det fungerade faktiskt över förväntan. Det är däremot inte helt lyckat eftersom den då delvis blockerar ljudet från högtalarna.

På ovansidan hittar vi en öppning för CD-skivor som laddas med så kallad slot-in. Ingen besvärlig släde alltså, det är bara att peta ner skivan man vill spela. Däremot får man tyvärr vänta en stund innan skivan är klar att spelas. På baksidan finns en antenningång för FM-radion samt RCA-anslutningar så att man kan koppla in andra ljudkällor. Här sitter också en mini-USB-kontakt vilket man lätt kan tro är för datoranslutning. Men den är i själva verket till för att man ska kunna ansluta USB-minnen med musik. Men det funkar ju inte rent fysiskt så därför tvingas man använda en adapterkabel. Hur tänkte Teac? På den mindre SR-80i-modellen så är det ju en helt vanlig USB-kontakt så varför inte på storebror?

Användning
Knapparna på apparatens ovansida är få och snabbt undanstökade. Det finns play/pause, stop och volymknappar samt eject för CD-skivan och en knapp för att välja ljudkälla. Tyvärr inga knappar för att byta låt eller välja radiostation utan då får man greppa fjärrkontrollen. Fjärren är liksom apparaten ellipsformad vilket är en trevlig detalj. Den ligger relativt väl i handen även om den långsmala formen gör att man måste byta grepp för att nå alla 25 knappar. Med så många knappar hade det varit önskvärt att de mest använda syntes lite bättre så att man slipper leta, speciellt om det är svagt ljus i rummet.

Annons

Som väntat blir det lite rörigt när det är så många funktioner som ska trängas på fjärren. Det finns flera knappar för uppspelningsordning, hantering av klocka och väckning, ljudlägen som loudness och basförstärkning, samt så klart navigeringsknappar i mitten. Tråkigt nog kan man inte använda dem för att navigera i menyerna på iPoden, exempelvis för att välja en annan artist eller spellista. Man kan bara hoppa mellan låtarna som redan är valda. Ska man byta måste man alltså gå fram till apparaten och knappa på sin iPod vilket är lite synd.

Märkligt nog är anläggningen inte certifierad för iPhone vilket gör att man får upp ett irriterande varningsmeddelande varje gång man dockar mobilen. Däremot verkar allting fungera som det ska ändå. Den laddas när den sitter dockad och navigeringen fungerar som den ska. Man får inte heller något tjutande ljud när den roamar, vilket annars är ett vanligt problem med oskärmade högtalare. Den dämpar till och med ljudet när det ringer vilket antyder att det bara är själva certifieringslogotypen som saknas.

Teac har tyvärr inte heller någon egen app vilket bland annat Philips, Altec Lansing och Bang & Olufsen bjuder på till sina iPod-högtalare. Det hade varit trevligt att direkt från skärmen kunna välja ljudprofil eller pilla på equalizern. Nu är man istället hänvisad till ett par fasta EQ-lägen som man växlar mellan med fjärren samt de få tecken som ryms i den lilla displayen i mitten av fronten.

Ljudkvalitet
Är det något man inte behöver oroa sig över med SR-100i så är det kraft. Med två 91-millimeters element och två gånger 50-watts effekt så kan den spela starkt så att det räcker. Men det handlar inte om muskler utan kontroll, för vi fick vrida upp nästan till max innan det hördes någon distorsion. Däremot blev det emellanåt viss resonans vid bastunga partier och ljudet saknar den där riktiga snärten i trummorna.

På mer normal partyvolym fungerar Teacs apparat riktigt bra och det är det den ska användas till. Den spelar inte lika rent som Zeppelin och den har inte lika stor ljudbild som MS100 men den har karisma. Det är ett engagerande, varmt och tilltalande ljud som fungerar bra för dansvänlig musik. Därmed inte sagt att den är hänvisad till vissa genrer utan vi uppskattade ljudet oavsett om det var jazz, rock eller till och med klassiskt.

Slutsats
Är man ute efter en ljudanläggning till stugan eller ungdomsrummet passar SR-100i bra. Man får ju inte bara en iPod-högtalare utan även radio och CD-spelare. Det är kanske inget hifi-ljud direkt, men den spelar medryckande och har tillräckligt med resurser för att sätta igång festen. Och trots fler ljudkällor så är prislappen betydligt beskedligare än konkurrenternas designhögtalare. Teac har definitivt lyckats fylla en lucka i utbudet.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Extremt krutpaket från Norge

Här får du bäst ljud

Bärbar partyhögtalare

Tre premium-soundbars som lyfter filmupplevelsen

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Ljud & Bild