I egenskap av välrenommerad tillverkare av musikinstrument besitter Yamaha viktig expertis när det gäller att konstruera högtalarkabinett. Många av principerna är nämligen desamma för flygelkabinett och högtalarkabinett. Med andra ord finns det all anledning att misstänka att de kan sina saker även när det gäller subwoofrar.
NS-SW1000 är Yamahas största subwoofer, med en stabil vikt på 42,6 kilo. Bakom den icke-löstagbara grillen på fronten sitter ett 12-tums baselement och på sidan sitter basreflexporten. Denna går nästan hela vägen genom kabinettet och har lite virvlar i änden. Yamaha påstår att vanliga basportar orsakar för mycket turbulens som ger mycket blåsljud vid bottenfrekvenserna, vilket motverkas genom att man vrider porten en aning. På samma sätt som en gevärspipa snurrar på kulan när den åker ut.
För att driva elementen har Yamaha valt en kraftfull klass D-förstärkare med maximal effekt på 1000 watt. RMS-effekten anges inte, förmodligen ligger den på ungefär hälften, vilket också är ytterst respektabelt. Yamaha använder sig av en aktiv servoteknik, där elementet och förstärkaren alltid arbetar tillsammans för att jämna ut impedansskillnader. Detta ska ge den renaste, jämnaste basresponsen.
Ljudkvalitet
Yamaha-subben tillför ljudbilden en fet och stabil bas som kommer med fint när Bob Marley och Lauren Hill brakar ihop från var sin tidsepok i remixen av Turn Your Lights Down Low. Rytmerna smäller till bra, man känner det i kroppen och vi inser direkt att den här basen är av en helt annan klass än man brukar få från baslådor i 5 000–6 000-kronorsklassen.
De suggestiva baspulserna i James Blakes Limit To Your Love dånar fint nere i botten. En del missljud hörs lite när man drar upp volymen, vilket vi bekräftar med testtoner från 40 Hz och nedåt. Trots Yamahas påståenden hörs det faktiskt en del förvrängning i basreflexporten under 40 Hz när man vräker på med dansvänliga ljudnivåer.
Dessutom upplevs inte bastonerna från en kontrabas lika naturliga som med Sumiko S.10 och B&W DB4S. Det låter smått färgat.
Film låter tufft och det skakar fint i kroppen när Alien: Covenant åker in i Blu-ray-spelaren, speciellt i den intensiva scenen när rymdskeppet sprängs i bitar. Men även här hör man högfrekvent ljud från basporten ibland.
Slutsats
Yamahas kraftfullaste subwoofer är en tung och häftigt sak som serverar de djupaste tonerna från både film och musik på ett potent sätt, vi gissar att de allra flesta blir väldigt nöjda med NS-SW1000.
Nackdelen är att basreflexporten har missljud ibland. För att undvika det får man antingen ställa delningsfrekvensen ganska så lågt eller hålla volymen på mer måttfulla nivåer.
Också i detta test:
Sumiko S.10
Elegant muskelknippe
När man ska köpa subwoofer måste man ofta välja mellan kraft och precision, men Sumiko har massor av både och.
B&W DB4S
Högteknologiskt under
Om NASA skulle ha byggt en subwoofer så hade de gjort så här.
Arendal Sound 1723 Subwoofer 2
Jordbävning på låda!
När det gäller ren och oansträngd djupbas har vi knappt hört något bättre än den här ”domedagsmaskinen” från Arendal.
Monitor Audio Silver W12
När musiken är viktigast
Den här passar dig som framför allt behöver en kompakt subwoofer som låter utmärkt med musik.
M&K Sound V12
Snabb och exakt
Vill du ha djup, slagkraftig bas från en kompakt och lättplacerad subwoofer är V12:an från M&K definitivt en av de bästa.
XTZ SUB 1X12
Lika roligt för halva priset
Subwoofern från XTZ kostar hälften så mycket som de andra med samma storlek och slagkraft. Och får inte stryk av någon!
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser