Det som var pricken över i för KEF i förra testet var det enormt klara och homogena mellanregistret, som fick instrument och röster att sprudla av liv. Mycket av detta beror på det speciella Uni-Q-koaxialelementet, som har diskanten monterad i mitten av mellanregistret. IQ3 har en billigare variant av samma princip, och kan därför utnyttja samma fördelar: När diskant- och mellanregister kommer från samma punkt når de också öronen samtidigt. I den stora XQ40:s fall gav detta en mycket exakt och fokuserad ljudbild. Så frågan är om den betydligt billigare IQ3 förmår ge samma upplevelse?
Ljudet
Inte helt och hållet, tyvärr. Det första vi hör är att KEF-högtalarna inte är lika distinkta i övertonerna som Podspeakers. Det gör att särskilt kvinnliga röster hamnar lite längre bak i ljudbilden och inte slår lika friskt emot oss. IQ3 har däremot betydligt mer tyngd i basen, vilket ger trummor och basgitarr ett helt annat driv. Ändå är det något med The Drops sammanhållning som gör att de engagerar mer när musiken inte tar alltför mycket plats. Lågmäld vismusik från artister som Diana Krall eller Katie Melua låter mer underhållande med Podspeakers, trots att KEF har en fylligare basåtergivning.
En kontroll mot referenshögtalaren avslöjar också att KEF är en aning för mörka i klangen. Med körmusik är det svårt att urskilja rösterna från varandra och de ljusaste stämmorna får en odistinkt karaktär. Jämfört med referensen är IQ3 väldigt oklar i övergången mellan mellanregister och diskant – vilket är en smula förvånande eftersom detta är en av de dyrare KEF-modellernas bästa egenskaper. När vi spelar stenhård rock lyckas IQ3 däremot svänga förvånansvärt bra för att vara en engelsman. Under förutsättning att inspelningen är av hög kvalitet, för dåliga och hårt komprimerade inspelningar oinspirerande.
KEF:arna kräver också en del arbete med placering för att ge ett bra resultat. IQ3 har en frontmonterad basport och kan därför ställas nära bakväggen. I vårt lyssningsrum fick vi dock bäst balans ungefär 30 cm ut på golvet. Högtalarna är dessutom tämligen tungdrivna och därför kräsna på vilken förstärkare de paras ihop med.
Också i detta test:
XTZ 93 WMT
Bra, bättre, billigast?
Jamo C603
Jämn och fin vinner
Utan att vara bäst i någon disciplin visar sig Jamo C603 vara en välbalanserad kompromiss som klarar det mesta på ett bra sätt.
JBL ES30
Rock‘n‘ roll!
På känt manér bjuder JBL:s högtalare på pigga basrytmer och genomgående bra ljudryck och dynamik. En högtalare som är som gjord för populärmusik!
Audio Pro Avanti A.10
Pytteliten hårding
Audio Pro kan det där med små högtalare, det har de bevisat vid upprepade tillfällen. Avanti 10 låter superbra i med tanke på sin storlek – och annars också!
Podspeakers The Drop
En liten droppe räcker
De droppformade plasthögtalarna från Podspeakers verkar inte särskilt förtroende-ingivande när man lyfter på dem. Men plugga in dem till förstärkaren och bli förvånad!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser