TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Soundboks

En låda dansk dynamit

Soundboks håller igång under hela strandfesten.

Av / 2016-05-19 - 06:00
Soundboks

Ljud & Bild tycker

  • Spelar högre än något annat som går på batteri och går att lyfta av en person. Och så är den i stort sett omöjlig att ta livet av.
  • Finkänsliga detaljer är inte dess starkaste sida, men det är inte vad den är byggd för heller. En lucka till batterifacket hade varit bra.

När vi testar trådlösa högtalare skriver vi ibland att det går utmärkt att ta dem med sig ut på balkongen eller ned till stranden och sätta igång festen. Då handlar det oftast om den sortens fester där två tre par äter en grillmiddag. Och där det kanske – efter en tredje flaska rosé – dansas lite framåt småtimmarna.

Om ”fest” däremot handlar om fullt ös hela natten igenom på stranden eller festivalområdet tillsammans med 100 andra partysugna, samtidigt som det dricks backvis med öl, så krävs det tyngre grejor. Högtalare som inte bangar för något!

Soundboks är en Bluetooth-högtalare utöver det vanliga. För det första är den STOR, och för det andra liknar den mer en professionell PA-anläggning än en batteridriven mobilhögtalare. Två 10-tummare med häftigt utseende och ett par lika häftiga horndiskanter signalerar att här ska det spelas högt. Elementen skyddas av ett rejält metallgaller och kanter och hörn är förstärkta med aluminiumskenor av professionell kvalitet. Två stora handtag ger ett bra grepp när man ska ta med högtalaren till festen. Och det säger väl sig självt att skalan på den stora volymratten går ända till 11!

Batteriet som förser hela härligheten med ström är en ackumulator av samma typ som sitter på exempelvis motorcyklar. Kapaciteten anges till 128 Wh, vilket ska vara tillräckligt med kraft för musik i ett helt dygn – och det ingår två stycken. Batteriet stoppas in i en försänkning i kabinettet, och det tar bara ett par sekunder att byta eftersom man bara drar ut en kontakt och sedan knuffar det nya batteriet på plats. Vart och ett av de fyra elementen drivs av en egen 42-watts klass D-förstärkare.

 

Annons

Hemmabygge blev företagsframgång

Soundboks är resultatet av tre danska ungdomars behov av en festhögtalare till deras eget läger på Roskildefestivalen. Precis som så många andra byggde de sin egen, men resultatet blev så lyckat att de var många andra som ville ha en likadan. Det blev början på ett litet danskt Silicon Valley-äventyr.

Högtalaren har utvecklats vidare med hjälp av Johnny Engberg, som är expert på utomhusljud, och projektet har fått stöd från såväl amerikanska Y-Combinator som den danska ljudlegendaren Peter Lyngdorf. Numera finns det fjorton anställda på Soundboks kontor i Köpenhamn och de tre grundarna Jesper Theil Thomsen, Christoffer Nyvold och Hjalte Emilio Wieth har flyttat till Kalifornien. 1 mars i år lanserades Soundboks på crowdfunding-portalen Kickstarter. Efter bara tre timmar nåddes investeringsmålet på 100 000 dollar. I skrivande stund har mer än 780 000 dollar samlats ihop. Högtalarna skickas ut till kunderna i början av sommaren, i god tid till festivalsäsongen.

Foto: Soundboks
Foto: Soundboks

Ljudet

Hur låter då det som påstås vara världens mest kraftfulla trådlösa batterihögtalare? Det korta svaret är HÖGT! Soundboks kan spela öronbedövande högt. Det är bokstavligt talat hälsovådligt att befinna sig i närheten av högtalaren när volymen är på max! På lite större avstånd kan den å andra sidan spela musik för en hel trädgård eller innergård – ända tills polisen kommer och avslutar kvällen efter klagomål från grannarna.

Soundboks är utformad för ett något annorlunda ljud än det mesta annat vi testar här i Ljud & Bild. Finess har fått ge vika för effektivitet. Trummor och bas levereras med tryck, så att alla kan dansa med, och diskanten tränger igenom ljudmattan. Man får med andra ord valuta för pengarna. Mellanregistret är inte de frekvenser som har haft högst prioritet, vilket i normala fall brukar vara en nackdel. Men här är det faktiskt en fördel eftersom örat är som känsligast i det registret – även när det gäller hörselskador. Bas tål öronen mycket mer av utan att lida någon skada.

Och bas finns det massor av. Men den går inte så våldsamt djupt. Det är också en naturlig konsekvens av kravet på högt ljudtryck. Effektiva baselement brukar ha lätta membran, styv upphängning och kraftiga magneter, tre faktorer som var och en begränsar förmågan att spela djupbas.

Soundboks är ingen högtalare man ställer i vardagsrummet och lyssnar på klassisk musik med. Ljudet är alldeles för påträngande för det. Men oj vad den kan när man sätter på elektroniska rytmer och rattar upp volymen! Vi hade inte någon möjlighet att ha med högtalaren till någon festival under testperioden, men den fick spela musik på fester och gjorde det på ett föredömligt sätt. Och i egenskap av hobbymusiker kan jag absolut se att den har potential som bärbar PA-anläggning.

Foto: Soundboks
Foto: Soundboks

Aj mina öron!

Soundboks hävdar att högtalaren kan leverera 119 dB på en meters håll. Alltså bara 1 dB under smärtgränsen – och långt över gränsvärdet för säker arbetsmiljö. Som jämförelse har Roskildefestivalen bestämt att ljudtrycket från Orange-scenen inte får överstiga 103 dB i genomsnitt, uppmätt vid mixerbordet bakom publiken. Kommer man närmare scenen stiger ljudtrycket dock betydligt.

Påståendet om ljudtryck var naturligtvis tvunget att testas i praktiken. Och det stämmer faktiskt. Soundboks-högtalaren kan ge ifrån sig 119 decibels ljudtryck på en meters håll, om man är generös med distorsionsprocenten. Det lönar sig dock att hålla volymen under 110 dB, då är ljudet mer behagligt.

Vrider man upp ända till 11 på volymratten så hörs ett ganska så tydligt susande från förstärkaren. Men inte mer än suset man hör i öronen efter att ha spelat på full volym i en timme och sedan stänger av förstärkaren! Lite brus är för övrigt helt normalt med kraftiga förstärkare som är kopplade till ultrakänsliga element.

Foto: Soundboks
Foto: Soundboks

Slutsats

Soundboks är inte en högtalare för vem som helst. Den är stor och tung. Ljudet är brutalt och man kan få ett par aktiva högtalare med någotsånär hifi-kvaliteter för samma pengar. Däremot är det omöjligt att hitta något annat som kan spela ens i närheten av lika högt på festival- och strandfesten. Soundboks är en charmig, streetwise huligan-högtalare som håller igång festen dygnet runt. Och den går också att använda som ett kompakt PA-system för amatörmusiker och gatumusikanter.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Ljud & Bild