TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony Bravia Theatre Bar 8 (HT-A8000)

Välbalanserat filmljud

Sonys soundbar är både välljudande och lättanvänd, men vi saknar mer tryck i basen!

Av / 2024-08-29 - 08:00
Sony Bravia Theatre Bar 8 (HT-A8000)
Geir Nordby & Audun Hage

Bravia Theatre Bar 8 är den nya mellanmodellen i Sonys soundbar-sortiment. Den ligger under toppmodellen Theatre Bar 9, men har mycket av samma teknik i en mer kompakt form. Med en prislapp på drygt tiotusen kronor hamnar den i soundbar-högtalarnas svåra premiumsegment som är fullt av tuffa konkurrenter från bland annat Sonos och Samsung. Så frågan är om Sony har vad som krävs för att mäta sig med storsäljarna?

Bravia Theatre Bar 8 och en 65-tums Bravia 8-TV. (Foto: Sony)

Sony Bravia Theatre Bar 8

Bar 8 tillhör den nya Theatre-serien med hemmabioprodukter som lanserades med dunder och brak 2024 med sloganen ”Cinema is coming Home”. Sony anser alltså att denna relativt kompakta soundbar ska ge oss riktig biokänsla!

Utseendet sticker inte ut: Bar 8 är täckt med mörkgrått högtalartyg över nästan hela fronten, med en mörk metallremsa baktill.

Utförandet är gediget och har en fin kvalitetskänsla, men här finns ingenting som osar av lyx. Vi hade mycket väl kunnat tänka oss att Sony till exempel hade satt dit ett större och tydligare LED-teckenfönster och eventuellt att de även erbjöd en variant i ljusgrått eller vitt för att matcha olika inredningsstilar.

Profilen är låg för att inte täcka för TV-skärmen. Det ingår små fötter som lyfter den precis tillräckligt för att undvika kontakt med TV-socklar. Vi testade Sony-högtalaren med en Bravia 9-TV och den passade perfekt under skärmens kant när vi monterade TV:n i ”högt” läge på fötterna.

Läs också Sonys bästa TV hittills? Årets bästa TV från Sony är inte en OLED, utan en maxtrimmad LCD-TV. Bravia 9 är en riktig värsting med film!

110 centimeter bred, med 11 högtalare

Bravia Bar 8 stöder moderna ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X och har dedikerade högtalarelement för detta. Högtalarkonfigurationen är specad till 5.0.2 kanaler och det finns sammanlagt 11 högtalarelement som delar upp arbetet.

Det finns separata tvåvägshögtalare (bas/mellanregister och diskant) för vänster/höger och centerkanal på framsidan. Det finns även separata surroundkanaler på sidorna, plus två höjdhögtalare på ovansidan. Sedan är det upp till Sonys ljudbehandling (360 Spatial Sound Mapping) att sy ihop en trovärdig surroundljudbild.

En positiv sak vi märker är att Sony har utrustat den viktiga centerkanalen med två fullregisterhögtalare utöver diskanten. Det bådar gott för röståtergivningen.

Vad Sony däremot verkar ha ”glömt” är dedikerade bashögtalare till LFE-kanalen. Basåtergivningen är i stället fördelad på totalt fyra fullregisterelement. Det finns dock gott om uppgraderingsmöjligheter, du kan utöka Bar 8 med både subwoofer och trådlösa bakhögtalare om du vill.

(Foto: Sony)

Användning och funktioner

Bar 8 är relativt välutrustad på anslutningsfronten. Ljudet från TV:n kopplas in till HDMI eARC-kontakten. Då kan du utnyttja surroundljudet från TV:ns egna appar och streamingtjänster, samt videokällor du har kopplat in.

Det finns också en extra HDMI-ingång, så att du kan ansluta en videokälla (Blu-ray-spelare, spelkonsol, Apple TV etc) och skicka videosignalen vidare till TV-skärmen.

Däremot måste Bar 8 klara sig utan en inbyggd OSD (On Screen Display) som vi hittade på de äldre modellerna HT-A5000 och HT-A7000. Det finns därför ingen möjlighet att få fram inställningarna på TV-skärmen på samma sätt som tidigare. Det måste i stället göras med Bravia Connect-appen. Det går i och för sig bra, men kräver att du går igenom den vanliga processen att registrera ett användarkonto innan du kommer igång. Det är också här du ”parar ihop” eventuella bakhögtalare, subwoofers och TV-skärmar i Bravia-familjen.

För den som vill lyssna på musik kan det även vara lockande med inbyggt Wi-Fi och stöd för Spotify Connect, Apple AirPlay 2, Google Chromecast, förutom Bluetooth. Så det finns gott om uppspelningsalternativ. Sony tillåter dock inte att man överför TV-ljudet trådlöst via Wi-Fi, vilket vissa konkurrenter (bland annat Samsung) erbjuder på sina TV-apparater och soundbar-högtalare.

Obs! Om du kopplar Bar 8 till en nyare Sony TV, som Bravia 7, 8 eller 9, kommer de att synkronisera ljudinställningarna mellan sig. Det finns även möjlighet att använda TV-skärmens högtalare som centerkanal (Acoustic Center Sync). Den här finessen beskrivs mer ingående i vårt test av Bar 9 och Quad.

 

(Foto: Sony)

Ljudkvalitet

Den stora frågan är om Sony har lyckats med ljudkvaliteten, föregångarna har ju gjort oss relativt bortskämda med sitt fina ljud. När Bar 8 hade gått igenom de första inställningarna och testsignalerna kunde vi bilda oss ett intryck av ljudet tillsammans med TV:n Bravia 9.

Första intrycket är att ljudbilden är stor och luftig, med bra surroundkänsla. Med testfilmen Top Gun: Maverick är det ingen tvekan om att Bar 8 lyckas skapa bredd, djup och höjd i ljudet, som matchar handlingen på skärmen väl. Och när jaktplanen flyger förbi på skärmen får vi en imponerande känsla av rörelse.

Röståtergivningen är också lysande. När Maverick måste stå i givakt för Ed Harris efter en testflygning som gått snett uppskattar vi en stark dialog mellan de två officerarna, med tydlig talförståelse. Rösterna är väl förankrade i mitten, så centerkanalen måste sägas fungera bra.

Bravia 8 verkar ha en ”audiofil” ljudinställning med neutral klangbalans, och det känns som om ljudeffekter och musik får lika stor plats. Den fina balansen kommer även väl till pass vid normal musikuppspelning, där soundbaren lyckas skapa en imponerande bred stereoljudbild och klar, distinkt sång. Den är ingen match för separata system, men utmärkt med bakgrundsmusik.

Sony Theatre Bar 8 kan byggas ut med trådlös subwoofer och bakhögtalare. (Foto: Sony)

Med subwoofer

När ljudkvaliteten är på den här nivån saknar vi mer bas! Helst ska det vara lite muller och tryck när ett bombplan lyfter från startbanan, men Bravia 8:an har inte tillräckligt med muskler i basregistret för att klara av det på egen hand. På det här området tyckte vi faktiskt att lillebror HT-A5000, som har särskilda bashögtalare, gjorde ett lika bra eller bättre jobb. Här finns det helt klart ett behov av en separat subwoofer, som så ofta i soundbar-sammanhang.

Sony lånade oss den stora SA-SW5 med 7-tums baselement och 300 watt, och den gör helt klart ett bra jobb med att komplettera basregistret. Med suben inkopplad får ljudet, precis som förväntat, ett helt annat fundament, klangen blir djupare och ljudeffekter får det efterlängtade trycket.

Enda problemet är att suben kostar 8 000 kronor, vilket gör att hela systemet blir relativt kostsamt. Vi ser att vissa återförsäljare säljer Sony-högtalarna som ett paket, och enligt vår åsikt är det lika bra att budgetera med en sub direkt. Du vill inte att en jetmotor ska låta som en hårtork!

Sonys svårighet är därför att det finns gott om utmanare i premiumklassen som också kan leverera liknande ljudupplevelser till ett mer konkurrenskraftigt pris. Vi kan till exempel nämna testvinnaren Samsung HW-Q810D som kostar en slant mindre och ändå har en trådlös subwoofer.

Slutsats

Bravia Theatre Bar 8 tar plats i den långa raden av bra soundbar-högtalare från Sony. Den har bra anslutningar, är lätt att använda och låter övertygande med både musik, film och TV-ljud. Men även om Bar 8 har en raffinerad klang och en imponerande röståtergivning behöver den en subwoofer för att hänga med i djupbasen – och då blir paketet betydligt dyrare.

Bar 8 är därför en soundbar för Sony-fans som redan vet vad de vill ha, och gärna har en lagom stor Bravia-TV i klassen 55- eller 65-tumsklassen. Och är villiga att kosta på sig en subwoofer, så att basen sitter som den ska. Då får man ett potent ljudsystem som skänker mycket ägarglädje!

Karakter
Sony Bravia Theatre Bar 8 (HT-A8000)
Premium

Ljud & Bild tycker

Sony Bravia Theatre Bar 8 är relativt kompakt men lyckas måla upp en stor och tydligt fokuserad ljudbild med neutral klang och en imponerande surroundkänsla. Vi hade kunnat tänka oss mer bas. En extern subwoofer (plus eventuella bakhögtalare) höjer priset.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Högtalarnas Rolls-Royce

För dyrt köp för de flesta

Sopar mattan med soundbar-högtalare – men det kostar!

Fyrverkeri i hemmabion

Välbalanserat filmljud

Bra soundbar för The Frame

Samma kvaliteter som de större modellerna

Bra ljud utomhus i sommar

Släktfejd hos B&W

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Rulla till toppen