Vi har väntat länge på en billigare subwoofer från Sonos. Deras enda modell hittills, som kort och gott heter Sub, är med prislappen 8 500 kronor för dyr för att den genomsnittlige användaren av Beam eller Ray – och inte minst lilla multiroom-högtalaren One – någonsin skulle överväga den.
Sonos Sub är däremot utmärkt för att ge extra bas till den större soundbar-högtalaren Arc och högtalaren Five. Detta har vi på redaktionen mycket goda erfarenheter av, därför har vi väntat länge på ett mer naturligt alternativ till de billigare högtalarna.
Bygger på storebror
Säg hej till Sub Mini. En cylinderformad liten krabat som är ännu mindre i verkligheten än vad man får intrycket av på bild. Den rektangulära storebrodern är redan ganska kompakt och slimmad, men Mini är betydligt mindre. Som en lite större blomkruka.
Två 6-tums runda baselement är gömda i mitten av subwoofern, med en öppning ut på vardera sidan. De är placerade symmetriskt mittemot varandra, för att förvrängningar ska ta ut varandra. Storebror Sub är en basreflexkonstruktion men Sub Mini en sluten tryckkammare. På så sätt undviker man turbulensen från en basport, vilket gör det enklare att åstadkomma ren bas.
Lillebror går lika djupt
Sonos Sub Mini går ner till 25 Hz i basen, samma som sin storebror. Tyvärr anger inte Sonos vilken typ av linjaritet detta är uppmätt med, men Sam Feine, som har huvudansvaret för utvecklingen av Sub Mini, sa i alla fall i ett samtal att basen är hörbar ner till 25 Hz. Alltså förväntar jag mig att den inte har sjunkit mer än 6 dB där.
– Att utveckla en liten subwoofer är alltid svårt. Basprestanda skalas inte ner linjärt med kabinettstorleken, och även små förändringar i akustisk volym kan kräva betydande förändringar av högtalarelementen och elektroniken, säger Sam Feine i ett mejl.
– Tidigt under utvecklingen testade vi många akustiska konstruktioner, inklusive basreflex och slavbassystem. Vi landade på ett slutet kabinett som tillsammans med en avancerad DSP gav oss en ljudprodukt med en förvånansvärt djup frekvensgång (för sin storlek).
Enkel installation
Att ställa in Sonos Sub Mini för första gången är lätt som en plätt, har du Sonos hemma så finns det inga överraskningar. Ladda ner Sonos-appen om du inte redan har den, installera först huvudenheten i installationen, till exempel en Beam-soundbar. Jag fick låna en sådan också för att testa Sub Mini med och allt gick oerhört smidigt.
Under installationen blir du ombedd att lägga mobiltelefonen nära ett speciellt ställe på Sub Mini, sedan paras den ihop och ansluts till det trådlösa nätverket. Sedan kan du lägga till subwoofern till soundbaren eller högtalarna den ska användas med.
Irriterande uppdatering
Men jag retar mig på en sak: Om man kommer hem med flera Sonos-enheter som alla ska anslutas för första gången, så är chansen stor att de behöver uppdateras till senaste firmware-versionen. Appen kommer att insistera på att göra detta innan man kan fortsätta.
Det går inte att först koppla in alla enheter och sedan uppdatera dem alla på samma gång. Nej, de måste uppdateras i tur och ordning när de ansluts. Detta tar ett par minuter varje gång och gör den första installationen onödigt tråkig. Jag var tvungen att uppdatera både Beam och Sub Mini och blev smått irriterad. Hade jag dessutom haft ett par One SL till bakkanalerna, som behövt samma behandling, hade jag fått anstränga mig hårt för att inte skicka ut något genom fönstret …
TruePlay: Rumskorrektion
Ett genidrag med Sonos-högtalare är att de har inbyggd rumskorrektion, som kallas för TruePlay. När systemet spelar direkt från fabrik låter det oftast fylligt och fint, men med TruePlay dämpas resonanser som uppstår från väggar, tak och golv. Resultatet är ett mycket renare ljud, med tydligare röster och instrument. Detta fungerar även med Sonos subwoofers och ger bättre och renare bas i rummet där baslådan är placerad.
Nackdelen är att TruePlay bara fungerar med iPhone och iPad, så om du är en Android-användare måste du låna en Apple-enhet. Det bör du göra, för skillnaden mellan med och utan TruePlay är ganska stor.
Obs! Om du har kalibrerat TruePlay på din befintliga Sonos-högtalare eller -soundbar tidigare, måste du köra hela processen igen efter att ha lagt till subwoofern i systemet.
Ljudet av Sub Mini – före TruePlay
När jag först kopplade in Sub Mini i testrummet lade jag Beam på bänken framför TV:n och ställde subwoofern tätt intill hörnet.
Det låter ganska bra, även innan TruePlay aktiveras. Beam har det igenkännbara Sonos-ljudet, med bra fyllighet i mellanregistret. Filmdialoger är tydliga utan att vara skarpa eller påträngande på något sätt. Men basåtergivningen från Beam är inte så stor, även om man kan imponeras av hur liten högtalaren är.
Sub Mini tillför basen som saknas, till och med när den står och spelar i ett godtyckligt hörn av rummet fungerar det mycket bättre än att inte ha den.
Den största nackdelen är att man hör varifrån basen kommer. Hörnet är längre bort än soundbar-bänken, så ljuden träffar inte örat med perfekt timing. Basen låter som om den ligger lite efter, dessutom låter den inte helt linjärt. En hörnplacering skapar oönskade resonanser som fortplantar sig uppåt i mellanregistret och förstör för både dialoger och ljudeffekter.
Med musik är problemet större och det slutar med att jag sänker basen ett par snäpp för att få den att smälta in bättre.
Ljudet efter TruePlay
Dags att aktivera TruePlay. Man blir tillsagd att använda iPhone som mikrofon, först från sittplatsen mitt framför TV:n och sedan ska man gå runt i rummet och flytta mobilen upp och ner så att systemet mäter och lär känna rummets akustik.
Störande frekvenser och missfärgningar dämpas på ett magiskt sätt. Inte nog med att ljudet från Beam blir ännu renare och öppnare, subwoofern smälter in mycket bättre också. Nu låter de två som en större enhet och det är mycket mer underhållande att titta på actionfilm. Beam lyckas faktiskt återge Dolby Atmos-surroundljud på ett helt godkänt sätt och subwoofern får fram basljudeffekterna. Mer övertygande än jag trodde innan.
Subwoofern låter riktigt bra, inte minst när man spelar musik. Den gör inget mer än den ska, men man saknar ingenting heller. Tja, bortsett från tryck. Sub Mini är nämligen inte en av de mest potenta jag har hört, men den fungerar väldigt bra så länge man inte är ute efter de högsta ljudnivåerna.
Målet är bra och ”tillräckligt stark” bas
Sonos Sam Feine berättar också att syftet med Sub Mini inte är att konkurrera med den större Sub-modellen i ljudnivå, utan snarare att den ska låta lika bra vid normala ljudtryck:
– Kompromissen med ett litet, slutet kabinett är förstås det maximala ljudtrycket. Sub Mini har mer än tillräckligt med kraft för att återge en fängslande upplevelse för de som lyssnar på alla typer av innehåll (filmer, musik, spel…) men den är inte en optimal matchning för kunder som gillar att lyssna på riktigt hög volym eller som lyssnar i stora rum. Där är Sub är ett bättre val.
Jag kunde knappt ha sagt det bättre själv. Även om jag väl inte håller med om att den större Sonos Sub är något riktigt kraftmonster. Det finns klart starkare baslådor än den, även i prisklassen den ställer upp i.
Alternativ till Sub Mini
Att prata om alternativ till Sonos Sub Mini är komplicerat, annat än den större Sonos Sub. Om du redan har ett Sonos-system så fungerar nämligen inga andra subwoofers. Om du inte har ett stereosystem som drivs av förstärkaren Sonos Amp. Den har en subwooferutgång, och om du kan leva med kabeln får du mycket mer kraft och underhållning av en SVS-SB1000 Pro eller en B&W ASW608.
Om du har en större Arc-soundbar eller ett par Five-högtalare och vill ha mer bas skulle jag välja den större Sub. Då får du en subwoofer som hänger med dig hela vägen upp till de högsta ljudtrycken du förväntar dig från högtalarna.
Rätt pris?
Sonos Sub är däremot för dyr för de som har en mindre soundbar som Beam och Roam. Eller de som har ett par små One SL. Om jag ska vara helt ärlig så tycker jag att även Sub Mini är i dyraste laget för dem. Fast kanske inte i förhållande till vad den levererar, för den låter riktigt bra.
Vad jag undrar är om den som har en Beam för 5 300 kronor verkligen är villig att dubbla priset genom att lägga till en Sub Mini. Beräkningen blir ännu mer skev för Ray-användare, eftersom subwoofern är nästan 70 procent dyrare än soundbaren.
Detta är också anledningen till att jag var skeptisk innan jag fick in Sub Mini för test. Fast sedan kan man ju vända på resonemanget. Man får både Beam och Sub Mini för samma pengar som den större Arc utan sub. Och även om Arc har ett mer övertygande surroundljud så blir totalupplevelsen mycket bättre med Beam och en subwoofer. Så viktig är nämligen basen.
Om man sedan kopplar in bakhögtalare till båda systemen, till exempel One SL, kommer Beam-systemet ännu närmare Arc-systemet, eftersom båda nu har separata bakkanaler. Arc har separata topphögtalare för Atmos-ljud och skapar en större holografisk bubbla av ljud. Men med Sub Mini i basregistret är Beam-systemet fortfarande ett mycket bättre totalpaket.
Formulerat på ett annat sätt så gör Sub Mini det möjligt att få en ljudupplevelse med Sonos Beam (eller Ray), som inte gick förut – utan att gå upp orimligt mycket i pris.
Två Sub Mini kan inte paras ihop
Till sist en djup suck: jag hade hoppats att två Sub Mini skulle kunna vara ett spännande alternativ till en enda Sub i kombination med den dyrare Arc-soundbaren. Men även om Sonos relativt nyligen gjorde det möjligt att ha två stycken Sub så har de valt att låsa Sub Mini till en enda i ett system. Ett missat tillfälle, i mina ögon.
Sonos Sub Mini: Slutsats
Till en början var jag lite skeptisk till Sonos Sub Mini, eftersom den visade sig vara minst en tusenlapp dyrare än jag hade hoppats. De som har köpt en Ray-soundbar, eller billigare Sonos-högtalare (eller IKEA Symfonisk), kommer nog att tycka att priset är för högt. Om man har en Beam bör man dock starkt överväga subwoofern. Så mycket förbättrar den upplevelsen.
Även om Sub Mini inte slår hårdast i klassen så spelar den bas med en så utsökt tonal sammanhållning att man inte kan låta bli att imponeras. Och låt oss inse det: De flesta av oss kör nästan våra anläggningar på tomgång när vi tittar film och TV. Vi drar ändå aldrig upp till biografnivåer och i ett vanligt vardagsrum fungerar Sub Mini förträffligt.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser