TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sonos Sub (Gen 3)

Dubbelt så mycket Sonos-bas

Sonos Sub är tillbaka i sin tredje generation och nu går det att ha två stycken i samma rum. Vi har testat!

Av / 2021-04-19 - 07:00
Sonos Sub (Gen 3)

Ljud & Bild tycker

  • Sonos Sub är en hårtslående uppgradering till ett befintligt Sonos-system. Genom att ansluta två subwoofers kan man få ännu mer potent och exakt bas.
  • Sonos Sub är enkel att installera, men kunde ha haft fler inställningar. Ljudet är inte nämnvärt bättre än föregående generation.

Om du vill ha riktigt bra bas behöver du en högtalare som duger till uppgiften, närmare bestämt en subwoofer! Sonos Sub har varit en populär uppgradering till Sonos-systemen ända sedan den kom 2012. Och med tanke på Sonos popularitet över hela världen är den förmodligen världens mest sålda subwoofer – med god marginal. Hur kan bas vara så populärt? Svaret är ganska enkelt: Mer bas betyder mer kul!

Även om många Sonos-högtalare spelar duglig bas på egen hand så krävs det tyngre doningar för att återge de riktigt djupa bastonerna – de du känner lika mycket som du hör. En subwoofer är A och O när explosioner, jordbävningar och skott ska återges, man kan också ge musiklyssningen en extra dimension.

Sonos Sub Gen 3 scaled 1 Sonos Sub Gen 3 box scaled 1 Sonos sub gen 3 unboxing scaled 1
<
>
Vi packar upp Sonos Sub Gen 3. (Foto: Audun Hage)

Sonos Sub gen 3

Sonos Sub är nu uppe på sin tredje generation och bortsett från ett par mindre kosmetiska förändringar så ser den nästan exakt ut som sina föregångare. Storleken, formen och konstruktionsprincipen är densamma och enligt Sonos själva ska det inte vara några skillnader i ljudkaraktär eller prestanda.

Det är på insidan vi hittar de viktigaste skillnaderna: den nya Sonos-suben har nämligen fått en snabbare processor och mer internminne än sina föregångare, vilket gör den mer mottaglig för nya funktioner och uppgraderingar i framtiden.

 

Annons
Sonos Sub Gen 3 vs Gen 2 scaled 1 Sonos Sub Gen 3 vs Gen 2 b scaled 1
<
>
Den senaste Sonos Sub till höger ser nästan precis ut som den äldre Gen 2-modellen till vänster. Bortsett från den nya av/på-knappen är det svårt att se skillnad på dem. (Foto: Audun Hage)

 

Kan användas i par

Den kanske mest intressanta nya funktionen i Sub Gen 3 är en som basälskande Sonos-entusiaster har bett om i flera år. Nämligen möjligheten att lägga till en extra subwoofer i samma rum! Detta kan göras i kombination med en äldre Sonos Sub – du behöver alltså bara ha en enda tredje generationens Sub för att utnyttja funktionen.

Vi har kollat in Sonos-suben i både mindre system med Sonos One SL och Beam, och i större anläggningar som består av Arc och Play:5/Five. Vi har testat både med den nya subwoofern ensam och i par med sin föregångare Sonos Sub Gen 2. Finns det någon nämnvärd skillnad mellan den nya och den gamla modellen – och framför allt: ger två subwoofers bättre ljud än en? Det ska vi testa!

Sonos dual subs scaled
Med Sonos Sub Gen 3 kan du også koble til en ekstra sub, som her. (Foto: Audun Hage)

Enkel att ställa in

Sonos sub är en kompakt krabat som är lätt att flytta runt. Den kan till exempel användas stående eller läggas platt under soffan. Väggmontering går också, om man köper ett extra väggfäste.

Installationen är oerhört enkel. Om du redan har ett Sonos-system så är det i stort sett bara att plugga in ström, starta Sonos-appen och lägga till subwoofern.

I samma veva är det värt att notera att Sub Gen 3 bara är kompatibel med det senaste användargränssnittet från Sonos – även kallat S2. Den fungerar därför inte med produkter som måste styras med den gamla S1-appen.

Så fort du har installerat en Sub Gen 3 i systemet är det en smal sak att koppla in subwoofer nummer två. När det är gjort kommer systemet i praktiken att betrakta dem som samma subwoofer: du kan välja att koppla bort en av dem, men alla ljudjusteringar som volym och annat blir gemensamma. Vi hade gärna sett en möjlighet att göra individuella justeringar.

Den bästa lösningen är därför att använda Sonos Trueplay-rumskorrektion. När du lägger till en ny Sub måste korrektionen ända göras om. Genom att gå runt med mobilen i rummet kan systemet mäta frekvensresponsen och göra nödvändiga justeringar av ljudet.

Tyvärr är Trueplay fortfarande bara kompatibelt med utvalda iPhone-modeller, om du är Android-användare måste du låna en mobiltelefon av en kompis. Detta rekommenderas dock, eftersom Trueplay ger en märkbar ljudförbättring.

Sonos Sub setup 1 Sonos Sub setup 2 Sonos Sub setup 3 Sonos Sub setup 4 Sonos Sub setup 5 Sonos Sub setup 6 Sonos Sub setup 7 Sonos Sub setup 8 Sonos Sub setup 9 Sonos Sub setup 10 Sonos Sub setup 11 Sonos Sub setup 12 Sonos Sub setup 13 Sonos Sub setup 14 Sonos Sub setup 15 Sonos Sub setup 16 Sonos Sub setup 17
<
>
Sonos S2-appen tar oss snabbt genom installationen, vilket gör det enkelt att koppla subwoofern till ett befintligt system och ett visst rum. Man får också en möjlighet att lägga till en extra Sub!

Ljudkvalitet

En soundbar är som bekant det bästa och enklaste sättet att förbättra ljudet från TV:n. Men om du frågar oss blir det inte riktigt kul förrän man även lägger till en separat subwoofer som tar hand om de djupaste bastonerna. Först då blir det ordentlig fart på saker och ting!

Vi har redan fina erfarenheter av Sonos Sub från tidigare tester. Den kan inte jämföras med ”fullsize”-basmonster från SVS, Velodyne eller Arendal Sound, det ska sägas direkt. Men med tanke på storleken så levererar den riktigt potenta prestanda.

Basen är både tight och exakt, samtidigt som den går relativt djupt i frekvens. Den kan spela högt utan några tecken på förvrängning eller vibrerande ljud från elementen. Konstruktionen med dubbla basar som spelar mot varandra bidrar också till att minska oönskade resonanser. Även när vi spelar på max kan vi ställa ett glas vatten ovanpå subwoofern utan att det märks några tecken på vibrationer. Däremot orsakar de djupa basfrekvenserna garanterat att det klirrar och vibrerar i skåp och annat lösöre i resten av rummet!

En kompakt soundbar som Sonos Beam tjänar extra mycket på draghjälp i djupbasen. Det här är en kostsam uppgradering: att lägga 8 000 kronor på en subwoofer till en soundbar som kostar ungefär 4 000 kan verka i styvaste laget. Men en sådan skillnad! Filmljudet får helt nya dimensioner: det dundrar när det ska dundra och ljudeffekterna får en fysisk karaktär.

Sonos Sub är också en naturlig stöttepelare till Arc, Sonos största soundbar. Även om Arc spelar duglig bas på egen hand så kommer den inte i närheten av subwoofern i de riktigt djupa frekvenserna. Som bonus noterade vi också att ljudkvaliteten längre upp i mellanregistret och diskanten blev väsentligt renare och mer distinkt: när soundbar-högtalaren slipper återge de lägsta oktaverna har den mer resurser över till resten av ljudmixen – inklusive de tredimensionella Atmos-effekterna.

Kollegan Geir Nordby har haft Sonos Arc på långtidstest utan att lägga till en subwoofer. Han var tvungen att erkänna att skillnaden var markant!

– Jädrans! Jag förväntade mig en viss skillnad, men trycket och tyngden är helt annan. Även om Arc låter bra på egen hand så förtjänar den helt klart draghjälp från en Sub.

Dubbel Sonos-bas!

Det var med viss spänning vi sedan installerade Sub nummer två i systemet. Att använda två Sonos Sub kan verka som ”overkill”. Och det är det i många fall också, eftersom en enda levererar rikligt med bas.

Vår erfarenhet är dock att en extra subwoofer även kan bidra till bättre ljud: genom att placera bashögtalarna strategiskt i rummet kan man få en bättre fördelning av basen i rummet. Vi började med att placera dem i vart sitt hörn längst fram i rummet, vilket omedelbart gav en jämnare frekvensgång.

Så fort den extra subwoofern kopplas in får vi en betydligt större, tyngre och mer slagkraftig bas. Men ännu mer påfallande är att basen blir märkbart ”fastare”. Slagen på bastrummor låter betydligt stramare och samma sak kan sägas som pumpande synthbasrytmer. Djupa orgeltoner fyller rummet på ett helt annat sätt. En annan sak som slår oss är att basen fördelas betydligt jämnare i rummet: vi kan byta plats i soffan och flytta lyssningsplatsen utan att basen ändrar karaktär.

Den extra subwoofern ger också en markant förbättring av filmljud. När rymdskeppet Enterprise sätter fart i Star Trek: Odyssey är det som om hela rummet fylls av en tryckvåg. Golvet, fönstren och alla möbler börjar vibrera utan tecken på förvrängning från subwoofrarna. Ingen tvekan om saken: det här är potent kombination!

Med två subwoofers får man också en möjlighet att experimentera med olika placeringar. Vi fick alltså ett bra resultat med hörnplacering längst fram, men även att ha en subwoofer framför och en bakom lyssningsplatsen kan ge bra resultat. Gemensamt för båda placeringarna är att basen fyller rummet bättre och är svårare att lokalisera.

Dubbla Sonos Sub är definitivt ”overkill” i ett litet lyssningsrum med Beam eller andra mindre Sonos-högtalare, då skulle vi förmodligen hellre prioritera att uppgradera front- eller surroundhögtalarna först. Två subwoofers är nog snarare lösningen för de som vill sätta ”pricken över i” i ett större Sonos-system (till exempel en Arc-soundbar eller två Sonos Play:5 i stereo) och kommer att fylla ett stort rum med mäktig och exakt djupbas.

Med ett pris på 8 000 kronor styck kan det vara dyrt att satsa på dubbla Sonos Sub. Lyckligtvis går det utmärkt att börja med en enkel Sub och uppgradera längre fram! Och eftersom bara en av dem måste vara av senaste generation så kan du även hitta en extra subwoofer på begagnatmarknaden.

Slutsats

Sonos Sub är det logiska (och hittills enda) alternativet för Sonos-ägare som vill ha äkta djupbas i sin anläggning. Oavsett om du har en soundbar som Playbar, Arc eller Beam, eller spelar musik via ett par Five- eller One-modeller så är subwoofern en naturlig följeslagare.

Rent ljudmässigt skiljer sig inte den tredje generationen Sonos Sub markant från de tidigare, så om du redan äger en äldre Sonos-sub så är det ingen större poäng med att byta ut den. Om du är extra förtjust i bas är det faktiskt smartare att behålla den!

Den mest intressanta funktionen i tredje generationen – så som vi ser på saken – möjligheten att lägga till en extra subwoofer och på så sätt få ännu bättre och mer exakt bas. En enda Sonos-sub ger i grund och botten gott om fyllig och fin djupbas: med en extra subwoofer kan du visserligen spela ännu högre, men den största fördelen är en jämnare frekvensrespons oavsett var du sitter, vilket resulterar i en rent allmänt tightare och mer precis bas. Om du är lika galen i bas som vi så är det bara att slå till!

Karakter
Sonos Sub (Gen 3)
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Slimmade danskar imponerar

Extremt krutpaket från Norge

Här får du bäst ljud

Bärbar partyhögtalare

Tre premium-soundbars som lyfter filmupplevelsen

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Ljud & Bild