TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sonos Arc Ultra

Sonos Arc Ultra: En klockren förbättring

Sonos senaste soundbar utlovar betydligt bättre bas, men den viktigaste förbättringen ligger faktiskt i ett helt annat register.

Av / 2024-11-08 - 10:00
Sonos Arc Ultra

Ljud & Bild tycker

  • Sonos Arc Ultra har ett imponerande stort surroundljud och generös bas i förhållande till sin storlek. Elegant design i svart eller vitt och fin byggkvalitet. Dessutom har appen äntligen blivit mer stabil.
  • Själva surroundeffekten är inte särskilt mycket större än i föregångaren Arc. Inga extra HDMI-ingångar.

Sonos Arc Ultra är efterträdaren till Arc, som i åratal har varit en av marknadens mest populära premium-soundbars. En av nyheterna som Sonos utlovar är betydligt bättre bas, tack vare ett nytt och avancerat baselement. På samma gång har Sonos flyttat runt bland elementen på insidan och lagt ett par extra ljudkanaler i mixen. Betydande och hörbara förbättringar utlovas, trots att storleken är densamma.

Det amerikanska företaget har varit blåsväder den senaste tiden och råkat ut för en hel del problem och tappade kunder på grund av svårigheter med appen. Detta ledde också till att lanseringen av den efterlängtade Arc-efterträdaren försenades. Så frågan är om uppgraderingen var värd det, och om den här högtalaren kan lyfta tillbaka Sonos till toppen? Låt oss höra efter!

Sonos Arc Ultra test 5 scaled
Sonos Arc Ultra anno 2024. (Foto: Audun Hage)

Sonos Arc Ultra: 9.1.4 kanaler och nytt baselement

På utsidan är Sonos Arc Ultra förvillande lik den gamla Arc, men om man tittar närmare så finns det faktiskt en del skillnader. För det första är Ultra-modellen ett par centimeter bredare än föregångaren, och eftersom den har fler högtalarelement har också mer av ytan perforerats för att släppa ut ljud. Den har också fått en ny bakdel där några av touchkontrollerna numera sitter.

Sonos Arc Ultra test (10) Sonos Arc Ultra test (11)
<
>
Sonos Arc Ultra (Foto: Audun Hage)

På insidan finns det sammanlagt 14 högtalarelement – ​​tre fler än den nuvarande Arc – för upp till 9.1.4 kanalers surroundljud. Det viktigaste tillägget är nog ”.1.”, närmare bestämt den nya subwooferkanalen.

Föregångaren distribuerade bara basåtergivningen till de olika högtalarelementen men Arc Ultra har fått en renodlad och specialiserad bashögtalare för detta ändamål. Det betyder att de andra elementen slipper spela bas, vilket är en teoretisk win-win när det gäller detaljer och förvrängning.

Annons

Men ordentlig bas kräver som bekant lite slagvolym. Därför kan man undra hur Sonos har lyckats få plats med ett tillräckligt dugligt baselement inuti det lilla kabinettet.

Avancerad basteknik

Svaret får vi i det nya elementet med Sound Motion-teknik, ett patent som Sonos skaffade genom att köpa det holländska företaget Mayht 2022. Sonos betalade i runda slängar 100 miljoner dollar (!) för affären, så det är definitivt inga småsaker! Med på köpet fick de bröderna Timothy och Mattias Scheek, som nu jobbar med utveckling på Sonos.

Det speciella baselementet bryter mot konventionella metoder. I stället för ett membran med en enkel talspole används två membran med fyra talspolar. Baselementet sitter till höger om centerhögtalaren och ”mynnar” ut genom en liten skåra i fronten. Den ska kunna producera banbrytande mängder bas i förhållande till sin storlek, och i framtiden kan vi nog räkna med att få se tekniken i många fler högtalare.

Sonos Arc Ultra test 1

Videoillustrationen är från Mayht och föreställer inte exakt det element som sitter i Arc Ultra.

Bättre signalbehandling och fokus på röster

Utöver den nya bastekniken har Arc Ultra fått andra uppdateringar som ska förbättra ljudupplevelsen. Bland annat hävdar Sonos att de lagt ner mycket arbete på att optimera ljudet för olika format som 5.1, 7.1 och Dolby Atmos. Sonos hävdar att de också har förbättrat centerkanalen rent fysiskt. Dessutom har de ett nytt ljudläge med justerbar röstförbättring.

Arc Ultra stöder WiFi 6, utöver Bluetooth 5.3. Det betyder att man kan spela upp ljud via AirPlay 2, Spotify Connect och Bluetooth, samt Sonos-appen förstås.

Slutligen ska Sonos ha vidtagit åtgärder för att minska Arc Ultras miljöavtryck. Högtalaren använder mindre plast, är halogenfri och har lägre strömförbrukning än sin föregångare.

Sonos Arc Ultra test (9) Sonos Arc Ultra test (6)
<
>
Sonos Arc Ultra (Foto: Audun Hage)

Installation

Installationen bör gå lekande lätt om du redan är en erfaren Sonos-användare, och ganska smidigt annars också. Det handlar i princip bara om att koppla in stickkontakten och den medföljande HDMI-kabeln, plus eventuellt en nätverkskabel. Sedan är det enkelt att lägga till Ultra i systemet via den uppdaterade Sonos-appen.

Appen har fått mycket (välförtjänt) skäll sedan lanseringen förra året, men efter de senaste uppdateringarna fungerar allt ganska stabilt och snabbt. Den lyckas ”hitta” produkterna i rummet utan några större problem.

Screenshot 20241106 115110 e1730985835348

Om du redan har en befintlig Sonos-subwoofer och surroundhögtalare kan de behöva uppdateras. Arc Ultra fungerar med alla Sonos subwoofers och nyare S2-generations bakhögtalare, med vissa begränsningar.

Arc Ultra stöder naturligtvis Trueplay, som är Sonos rumskorrektion och numera fungerar via Sonos-appen till både Android- och iOS-mobiler. Notera dock att Trueplay för Android är en så kallad ”QuickTune”-version som mäter akustiken genom de inbyggda mikrofonerna i högtalaren, och alltså inte genom mobiltelefonen. För en mer avancerad och komplett mätning av hela rummet behöver du därför fortfarande en iPhone.

Vi testade med Android-versionen och märkte att QuickTune hade en måttlig men märkbar effekt. Mikrofonerna kan för övrigt stängas av när du är klar med mätningarna.

Ljudkvalitet på film och TV

Hu låter det då i praktiken? För att ta reda på det testade vi Arc Ultra i hemmiljö, både med och utan subwoofer och surroundhögtalare (Era 100 och Era 300), och vi hade också en möjlighet att jämföra med den ursprungliga Arc.

Allra först var det dags för ett ”återhörande” av föregångaren, som etablerat sig som en av de bästa i premiumsegmentet. Arc utmärker sig med en stor och bred ljudbild, och en ganska tydlig surroundeffekt, även i höjdled. Mellanregistret är klart, men klangbalansen drar åt det neutrala hållet. Arc har däremot en ganska ihålig och försiktig bas. Dessutom är röster ganska tunna och skarpa utan särskilt mycket pondus, vilketkan göra att ljudet känns lite ansträngande när soundbaren används på egen hand.

Detta märks även när man lyssnar på musik. Ljudbilden är långt ifrån så bred som man kan förvänta sig med tanke på högtalarens storlek. Hoziers ”Too Sweet” fyller inte vardagsrummet som förväntat och basgitarren låter lite anonym. För ren musiklyssning finns det definitivt bättre högtalare, inte minst från Sonos själva.

Arc gör däremot inget dåligt jobb med surroundljud och Dolby Atmos. Det finns en luftighet och känsla av rörelse i höjdled. Det låter engagerande med välproducerade ljudspår som Drive to survive och Top Gun: Maverick.

Vi tycker däremot att det är stor skillnad med och utan surroundhögtalare. Arc får faktiskt betydligt bättre ljud rent generellt när surroundhögtalare är aktiverade. Dessutom lägger naturligtvis en eventuell Sub till mycket tyngd i botten. Men sådant kostar som bekant extra pengar, och dubblar kostnaden för hela anläggningen.

Sonos Arc Ultra test (1) Sonos Arc Ultra test (13) Sonos Arc Ultra test (12)
<
>
Sonos Arc Ultra framför den ursprungliga Arc. (Foto: Audun Hage)
Läs också Det ultimata Sonos-systemet Med Sonos Arc, Sub och de nya Era 300-högtalarna i surroundkanalerna bak är allt dukat för ett imponerande stort, verklighetstroget och omslutande ljud. Cirkeln är sluten!

Över till Arc Ultra!

Vi pluggade in nykomlingen på samma ställe som föregångaren stod, och det tog inte lång tid att höra skillnad. De ser kanske likadana ut på utsidan, men rent akustiskt är skillnaden stor.

Testet råkade sammanfalla med valnatten i USA och det blev många nyhetssändningar med en sak gemensamt: många diskussioner! Då är det ju bra att ha ordning på röståtergivningen.

Det allra första intrycket är att Arc Ultra har en helt annan och betydligt bättre röståtergivning än sin föregångare. Röster framträder tydligare, de är starkare, fylligare och mer distinkta från början, vilket gör det lättare att följa dialogen. Det finns också en tydligare skillnad mellan ljusa och mörka röster.

Bäst av allt är att man inte behöver skruva upp volymen för att höra skillnaden. Även på låg volym är förbättringen uppenbar. I vår anläggning med Samsung S90D och HDMI eARC fick vi också utmärkt läppsynk, vilket innebär att röster och ljud genomgående var väl synkroniserat med handlingen på skärmen.

Men nog med prat. Hur låter det med vanlig TV-underhållning, filmer och serier? Då är ljudbilden naturligtvis sammansatt. Med tanke på alla Sonos löften hade vi naturligtvis höga förväntningar på basåtergivningen och förberedde oss nästan på att bli besvikna. Men inte den här gången.

Första intrycket är nämligen att basen är imponerande bra och i vårt lyssningsrum på cirka 32 kvadratmeter låter den betydligt fylligare än den ursprungliga Arc. Faktiskt så mycket att vi tvivlade lite: Hade vi glömt att stänga av subwoofern? Det låter kanske lite klyschigt, men det var så det kändes.

Basförbättringen är odiskutabel och tydlig. Inte precis så att vi kan känna hur det knakar i parketten av explosioner, jordbävningar eller trampande T-rexar, snarare att bastonerna har fått en tydlig plats i klangbalansen.

Både musik och ljudeffekter får en utmärkt snärt, man hör lätt att Arc Ultra har ett dedikerat baselement. Det verkar som att detta har gjort det möjligt för Sonos att vara lite mer ambitiösa med basåtergivningen, samtidigt som de andra kanalerna kan jobba mer avslappnat.

Hur är det med surroundeffekterna?

Arc Ultra målar upp en stor och bred ljudbild med fint djup och imponerande rörelser. Den har också aningen tydligare kanalseparation än föregångaren. Även utan surroundhögtalare inkopplade fick vi en tydlig känsla av ljud uppifrån, bakifrån och från sidorna. På det här området var dock den ursprungliga Arc redan en av de bästa i klassen, så vi upplevde inte så dramatiska förbättringar just här.

Ultra-modellen har dock lite friskare dynamik och det smäller kraftigare i skottlossningar och explosioner tack vare den kraftigare basen. Vi gillar också att röster nu kommer fram tydligt, även under i de hårdaste actionscenerna. Man behöver inte spela lika högt för att höra dialogen, och därför behöver inte volymen vara i närheten av ”smärtgränsen” när det smäller. Mindre viktigt i ett ljudisolerat rum, men trevligt om man har grannar att ta hänsyn till.

Arc Ultra kan dock inte spela extremt högt. Ovan nämnda förbättringar märks tydligast på låg till måttlig volym. För att fylla ett större, dedikerat biorum med ljud behöver du helt klart fler högtalare.

arcultra-sub4-era300-riverhouse-dune2 2-mediakit-intro-2
<
>
Sonos Arc Ultra med Era 300 och två subwoofers (Foto: Sonos)

Med Sub 4 och bakhögtalare

Förr eller senare blir det naturligtvis aktuellt att lägga till extra bakhögtalare och en subwoofer (eller flera) till systemet. Med Sonos system kan du antingen göra detta gradvis, eller på en gång och till ett något reducerat paketpris. Vi testade med Era 100, Era 300 och nya Sub 4.

De små Era 100 är ett bra val för mindre rum eftersom de tar lite plats och ger ifrån sig en imponerande mängd ljud i förhållande till sin storlek. Med dem har du också fördelen att Arc Ultra får tillgång till fler mikrofoner för att mäta ljudet i rummet med (QuickTune).

Den största förbättringen får man naturligtvis med de större Era 300 som har inbyggda höjdkanaler precis som soundbaren. Enligt Sonos är Arc Ultra designad specifikt för att kunna spela tillsammans med Era 300 i ett större system. Det hör man också i praktiken, eftersom den mycket omtalade ”ljudbubblan” blir mer komplett från alla håll, inte minst uppifrån. Panorerande ljudeffekter som flygplan, helikoptrar och förbipasserande bilar återges imponerande realistiskt.

När det gäller den ”nya” Sub 4 är vi inte lika imponerade. Bortsett från att nykomlingen har WiFi 6 och en matt finish i stället för högglans så finns det inga större praktiska eller hörbara skillnader mot föregångaren Sub (Gen 3). Man kan fråga sig om detta verkligen är en nödvändig uppgradering.

Vi hade tyckt att det varit mycket mer spännande om subwoofern också kunde använda den nya Sound Motion-tekniken. Tänk vilken bas vi hade kunnat få! Fast det kanske vi får i en kommande Sub 5 eller Sub Mini 2?

Befintliga Sonos-ägare bör notera att Sub 4 även kan spela tillsammans med en extra subwoofer, men att den då måste vara av Gen 3 eller senare. Så de som redan har en Sub Gen 2 i sitt system kan inte använda den ihop med Gen 4 i en dubbel sub-setup. Lite märkligt, tycker vi.

Sonos Arc Ultra test 3 scaled
Sonos Sub 4 till höger och föregångaren Sub (Gen 3) till vänster. (Foto: Audun Hage)

Bättre stereoljud

Arc Ultra stöder musikuppspelning via Wi-Fi och Airplay 2, förutom Bluetooth. Och det är ingen tvekan om att Arc Ultra ger mer kompletta och behagliga ljudupplevelser än föregångaren.

Här finns en större skala i ljudbilden och mer plats för de olika instrumenten. Basen framträder tydligare och du får en bättre känsla av rytm och fart. Basisten har äntligen pluggat in sig i förstärkaren.

Det går inte att jämföra med en riktig stereoanläggning, men som fristående musikhögtalare gör Arc Ultra ett bra jobb. Vilket är mer än vi kan säga om föregångarens ganska tunna och slappa presentation.

Vi växlade fram och tillbaka mellan de två Arc-modellerna och tyvärr bleknar föregångaren lite i jämförelse med hur Ultra lyckas fylla rummet. Som Myles Smith sjunger i låten Stargazing: ”You were right there all along.” Ja, men vi behövde faktiskt Ultra för att göra det extra tydligt. Efteråt är det svårt att gå tillbaka.

Konkurrenter?

Dessutom måste vi ta hänsyn till att Sonos-systemet, när alla högtalare och subwoofer har lagts till, är relativt dyrt jämfört med en prisvärd konkurrent som guldvinnaren Samsung HW-Q995D. Sonos har utan tvekan en lite mer raffinerad presentation av tal och musik, men Samsung levererar lika mycket krut och kraft samt imponerande surroundljud för pengarna och då ingår sub och surroundhögtalare. Samsung har även fler HDMI-ingångar med passthrough, vilket Sonos saknar.

Å andra sidan är Sonos Arc Ultra betydligt billigare än till exempel Sony Bravia Theatre Bar 9, och har en bättre bas och surroundkänsla än sin lillebror Theatre Bar 8. Ur den synvinkeln är Sonos Arc Ultra faktiskt ett mycket bra köp som fristående soundbar.

Läs också Årets bästa soundbar från Samsung? När du vill ha rent och kraftfullt bioljud för pengarna är Samsungs bästa soundbar HW-Q995D ett säkert köp.
Läs också Fyrverkeri i hemmabion Sonys bästa soundbar hittills har musklerna som behövs för att leverera solida filmljudupplevelser.

Slutsats

Sonos Arc Ultra representerar en klar och tydlig förbättring av den ursprungliga Sonos Arc, som redan var en av de bästa soundbar-modellerna i sin klass. Sonos har använt stora ord om uppgradering av bas och röståtergivning, och det visar sig att det är långt ifrån tomma ord.

Vi ska inte påstå att Sonos har uppfunnit ”mirakelbas”, men att de har lyckats bygga in så mycket bättre bas utan att nämnvärt öka storleken är i alla fall imponerande. Dessutom har röståtergivningen förbättrats markant, som ett resultat av den interna omstuvningen.

Prismässigt kostar Arc Ultra ungefär lika mycket som föregångaren (som naturligtvis säljs till kampanjpris tills lagren är tomma). Därför får den betraktas som ett relativt bra köp, speciellt som den egentligen klarar sig bra på egen hand utan andra, externa högtalare.

Med andra ord: Om du funderar på en Arc eller Arc Ultra tycker vi helt klart att nykomlingen är värd de extra pengarna. Men om du redan äger en Arc behöver du inte stressa med att byta. Då hade vi hellre lagt pengarna på en subwoofer eller bakhögtalare.

 

Karakter
Sonos Arc Ultra
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Extremt krutpaket från Norge

Här får du bäst ljud

Bärbar partyhögtalare

Tre premium-soundbars som lyfter filmupplevelsen

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Ljud & Bild