TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sigberg Audio Inkognito 12

Odjuret på väggen

Äntligen en inredningsvänlig subwoofer som ger ordentligt fysisk bas! Ja, den kostar, men betalar sig i form av vackra bastoner i musik och häftiga baseffekter i film. Från ett smalt format som du kan hänga på väggen.

Av / 2020-10-07 - 05:00
Sigberg Audio Inkognito 12

Ljud & Bild tycker

  • Lättmöblerad subwoofer med rejält krut och tjusiga bastoner. Har du har tur får du in den under soffan, väggmontering funkar också fint.
  • Om du tål en ”stor och ful” subwoofer får du mer för pengarna hos andra.

OBS! Denna subwoofer kan bara köpas genom den norska webbutiken Sigberg Audio. Priset avrundat från norska kronor. Frakt tillkommer med 1 000 kronor.

Om du vill ha riktigt bra bas när du tittar på film, vilket också hjälper till att lyfta musikupplevelserna i två kanaler, kostar det att ligga på topp. En bra och hårdpumpande subwoofer brukar dessutom vara stor och ful. Men som tur är behöver det inte vara så. Sigberg Audio specialiserar sig på subwoofrar av rejäl kvalitet, men som inte syns. Deras smala Inkognito-baslådor kan hängas elegant på väggen och ibland går de till och med in under soffan. Gör dig beredd på att bli ordentligt omskakad!

Läs också Subwoofer-stortest Om du tycker att stereon eller hemmabion låter lite anemisk och livlös så kan det bero på akut brist på BAS. Vi har testat 7 potenta subwoofrar som kan kickstarta ljudet i anläggningen!!

Kompakt och lättmöblerad

Inkognito betyder som bekant ”anonym” eller ”under radarn”, och det måste sägas vara ett passande namn. För även om Inkognito 12 är seriens största subwoofer så är den ganska så platt. 17 centimeter tjock är de, och om du har långa ben på soffan så kan det hända att det är precis tillräckligt för att den ska kunna skjutas in under. Annars hänger du den bara på väggen. Inkognito 12 är tillräckligt diskret för att även inredningsminimalister bör kunna acceptera den på väggen, antingen i svart eller vitt.

Sigberg Audio Inkognito 12 floor
Sigberg Audio Inkognito 12 kan monteras på väggen och därmed ta minimalt med plats. Foto: Sigberg Audio

Vad lådan saknar i tjocklek tar den igen med övriga mått. En viss volym måste man ju trots allt ha – och så måste det finnas plats för det häftiga 12-tums baselementet! Och för att tvinga elementet att prestera maximalt har chefskonstruktör Thorbjørn Sigberg valt en kraftfull Hypex klass D-förstärkare på 500 watt. Hypex tillhör de mer kostsamma switchade förstärkarsorterna, men också en av de klart mest välrenommerade.

Olika ljudinställningar

Inkognito 12 använder sig av digitalprocessning (DSP) för att behandla bassignalen. Man kan välja mellan tre förinställningar, där 1 och 2 är avsedda att användas med en surroundförstärkare och återger basregistret ända upp till 160 Hz. Delningsfrekvensen till basen ställs då in i surroundförstärkaren, där 80 Hz är vanligast.

Annons

Inställning 1 ger mer energi i djupbasen, medan 2 inte ger någon extra draghjälp i djupbasen utan rullar av mjukare och tidigare. Fördelen med detta läge är att subwoofern kan spela med högre volym innan den börjar förvränga ljudet.

Om man däremot vill använda subwoofern i en mer traditionell hifi-anläggning, där man inte kan ställa in delningsfrekvensen i förstärkaren, så finns inställning 3. Då skär subwoofern brant vid 40 Hz som högsta frekvens, för att subwoofern och högtalarna ska överlappa varandra så lite som möjligt i basregistret. Och på så sätt ge optimal fasrespons mellan dem, vilket i sin tur ger en känsla av bättre dynamik och snabbhet.

Sigberg Audio Inkognito 12 connections
Sigberg Audio använder klass D-förstärkare från Hypex som lämnar 500 watt RMS. LFE-ingången använder XLR för minsta möjliga brus vid långa kabellängder, medan stereoingången är RCA. Foto: Geir Nordby, L&B

10-bands parametrisk EQ

Om du känner dig äventyrlig kan du ladda ner HFD-appen (Hypex Filter Designer) till Windows och koppla datorn till USB-ingången på subwoofern. Sedan kan du klicka på en av de tio cirklarna i diagrammet och justera önskade parametrar. Till exempel frekvens, nivå och Q-bredd. Den senare avgör hur mycket av en oktav runt frekvensen du vill justera.

Observera att dessa är expertinställningar för erfarna användare. De bör bara användas om man inte har någon subwoofer-inställning i förstärkaren eller processorn – och till och med då bara om man har en möjlighet att göra mätningar i rummet i förväg. Ta bort de frekvenser som rummet har förstärkt, låt de andra frekvenserna vara ifred. Försök inte förstärka frekvenser som rummet har fasat ut. När alla justeringar är gjorda kan du gärna dra upp subwoofernivån en smula.

Läs också SVS SB-4000 Är du en av de som gillar att basen ska kännas lika mycket som den hörs? Då kommer du att digga SVS värsting-subwoofer.
Sigberg Audio Inkognito 12 front
Inkognito 12 är smal, men 17 cm är fortfarande för högt för de flesta soffor. Mät först eller var beredd att köpa nya soffben. Foto: Geir Nordby, L&B

Platt sub, fyllig bas

I vårt testrum står de trofasta Sonus faber Olympica III. Att de inte längre tillverkas gör dem inte mindre fantastiska. Men om det är något de inte är, så är det djupbasmonster. Kopplade till Electrocompaniet ECI 6DX MKII låter de förförande, varma och extremt musikaliska. I Laura Marlings Soothing saknar kontrabasen bara lite tyngd i djupbasen.

Och det är här Inkognito 12 kommer in i bilden. Placerad intill väggen nära högtalarna (den passar inte in under vår soffa) smälter den in i ljudbilden hur enkelt som helst. Den är rapp, distinkt och har en förmåga att förlänga högtalarnas frekvensrespons utan att göra mer väsen av sig.

Den integreras ytterst väl med ljudet från högtalarna och nästan försvinner i ljudbilden. I brist på mätutrustning har jag inte justerat den 10-bandiga parametriska EQ:n utan hållit mig till grundinställningarna. För hifi-bruk är det läge 3, med högpassfilter inställt på 40 Hz, som funkar bäst. Detta passar bra ihop med Sonus faber-högtalarnas nedre gräns som är 35 Hz.

Sigberg Audio Inkognito 12 top
Sigberg Audio Inkognito 12. Foto: Geir Nordby, L&B

Även enorma högtalare förtjänar subwoofer

Kontrabasen får ett fundament och en undertonstruktur som man får leta länge efter i fristående högtalare. Det upptäckte jag genom att koppla in de gigantiska Dynaudio Confidence 60, som vi också har fått in för test. De kan kosta 420 000 kronor hur mycket de vill, till och med de tjänar på en subwoofer längst ned. För att ge en ännu mer bergfast djupbas. Sigberg-suben skämmer inte alls ut sig med högtalarna, och den hänger med bra när jag drar upp ljudnivån. Och när man befinner sig i den här prisklassen får ju 30 000 kronor för en subwoofer betraktas som fickpengar.

Taylor Swifts pianoballad The 1 låter vackert nära i sig, men det är något speciellt med den extra kolsvarta bakgrunden som den får när det finns fler klanglager att vila på längst ner. Och det blir inte minst mer liv i allt torrt, bestämt slagverk som ger stöd åt pianot.

Sigberg Audio Inkognito 12 spread
Sigberg Audio Inkognito 12 har beskedliga mått, men vet hur man trycker till. Foto: Geir Nordby, L&B

Tuff i hemmabion

Tillsammans med våra referenshögtalare Procella THX fungerar Inkognito 12 lysande i hemmabion. Ready Player One har ett stenhårt ljudspår som förtjänar bra utrustning, och efter att Inkognito 12 har autokalibrerats med Marantz SR8015 (test på gång), blir vi allt annat än besvikna. Den är visserligen ingen match för vår Procella-sub P15 med dubbla 15-tummare, men det är inte heller poängen. Återigen, detta handlar om en kompromiss mellan kvalitetsbas och platsbesparing.

Det platta kabinettet går dessutom utmärkt att placeras snyggt bakom och bredvid soffan. Då behöver den inte lika mycket effekt som en subwoofer som står längre bort. Och det är faktiskt extra kul, för nu skickar den chockvågor genom soffan varje gång baskanalen skakar loss. Vilket gör ljudeffekterna ännu intensivare. Som att ha en inbyggd Buttkicker! Och när den är av så hög kvalitet så tjänar filmens hela basljudspår på det. Billigare subwoofrar har ofta en betoning som gör att vissa frekvenser förstärks mer än andra. Inkognito 12 uppfattas som mycket mer linjär och oförvrängd än de flesta.

I hemmabion föredrar jag den extra djupbasen man får med läge 1 på subwoofern, fast då tål den också minst ljudtryck innan den säger ifrån. Behöver du mer bastryck bör du också prova med läge 2.

Finns ännu tuffare

Observera dock att detta ändå inte är ett råbarkat muskelknippe om man jämför den med exempelvis Arendal Sound 1723 Subwoofer 2 (som snart kommer i version 2S). Sätt en Arendal i vardagsrummet så får Sigberg stryk om vi bara går efter ljudtryck. Men så var det ju den där detaljen med möbleringen också …

Sigberg Audio logo
Foto: Geir Nordby, L&B

Slutsats

Sigberg Audio Inkognito 12 är en häftig subwoofer med beskedliga mått. Det är allt annat än billig, men om du vill ha osynlig bas av ordentligt kvalitet så är alternativen få. Och Inkognito- subwoofern levererar, med riktigt bra bastoner som hjälper även de bästa högtalarna att sträcka ut den sista oktaven basfrekvenser. Här får du synnerligen lite förvrängning – och om du har mätutrustningen på plats kan du fullända frekvensresponsen i rummet tack vare en parametrisk EQ med hela 10 band.

Även filmupplevelserna blir maffiga med Inkognito 12 bakom basrodret, extra kul blir det om du har den nära soffan. Då dundrar det rejält, samtidigt som den bevarar kvaliteten på tonerna.

Sigberg Audio rekommenderar två subwoofrar, men lyckligtvis klarar sig de flesta med en.

Karakter
Sigberg Audio Inkognito 12
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Ljud & Bild