Och vi måste erkänna att det inte finns mycket i andra prisklasser som kan mäta sig med SVS-subbasen heller – så länge det estetiska kommer i andra hand. SVS byggs på det gamla hederliga sättet, med stora kabinett och stora baselement, tillsammans med förstärkare av god kvalitet. Här används inga tricks för att få ut bra bas ur små lådor, utan snarare modern teknik för att få bättre ljud ur de större.
Om Velodyne MicroVee är den minsta subbasen vi någonsin testat så är PB13-Ultra avgjort den största. Den ockuperar sex gånger så mycket golvyta och hade det inte varit för det 13,5 tum stora baselementet så skulle lådan säkert kunnat användas som hundkoja. Lyckligtvis kan de fysiska måtten överföras till ett fysiskt ljud av motsvarande proportioner.
Ljudkvalitet
Vi har sagt det förr: Att spela film eller musik med en SVS-subbas i rummet är ungefär som att vara i ringen med Muhammed Ali och Mike Tyson på en gång. Basen är lika stenhård som den är exakt, och du kan spela extremt högt utan att subbasen uppvisar minsta tecken på att tappa andan. PB13-Ultra har en förbluffande förmåga att greppa tag i lyssnarna och verkligen skaka om dem, vilket gör varje actionfilm till en halsbrytande upplevelse. Till och med mer lågmälda filmer kan dra nytta av det våldsamma fundamentet, som bland annat bidrar till att dialoger och annat ljud hörs mer tydligt.
Den våldsamma subbasen passar också bra till musik, men det krävs tämligen fullvuxna högtalare för att hänga med sådana djupbasegenskaper. Det bör också påpekas att Ultra-subbasen låter bäst i det allra djupaste basregistret, från 50–60 Hz och nedåt, och alltså inte är perfekt tillsammans med små bokhyllehögtalare. Å andra sidan får du leta länge efter en subbas som spelar en djupare och mer fysisk djupbas…
Slutsats
Den är förfärligt stor och opraktisk, men PB13-Ultra behöver inte ursäkta sig så länge den levererar något av det häftigaste i basväg som finns på hela marknaden. För filmentusiaster som har speciella biorum lär nog inte storleken spela någon större roll heller. SVS fortsätter att vara något av det mest kompro-misslösa man kan köpa, och priset är det inget fel på heller.
Också i detta test:
Sammanfattning
Bas för varje smak
Med en lätt öronsusning och ostadig gång har vi kommit till vägs ände i testet av sex subbasar. Vilken av dem är då bäst på vad?
JL Audio Fathom F113
Grand Slam
Det finns subbasar och så finns det SUBBASAR. JL Audio sätter en standard för den senare gruppen…
XTZ 99 W12 DSP
Bas för finsmakare
På kort tid har XTZ skaffat sig ett välrenommerat namn som respektabel högtalartillverkare, mycket tack vare deras prisvänliga subbasar.
Dali Ikon Sub
Enkel och effektiv
DALI är duktiga på att bygga bra högtalare som har förnuftiga prislappar, och subbasen i den populära Ikon-serien är en enkel men välgjord konstruktion.
Sunfire HRS-8
Liten, men tuff
Sunfire är en av de sanna veteranerna när det gäller mikrosubbasar och de är kända för att bygga små baslådor som kan spela skjortan av de stora!
Velodyne MicroVee
Spänstig lättviktare
MicroVee är den minsta subbas vi någonsin testat, men den är minsann ingen mes bara för det.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser