Med 12-tums baselement och en väl tilltagen förstärkare lär det mesta finnas på plats för bra bas. Tack vare betydligt större membranyta och lådvolym än Sunfires och Velodynes små krabater behöver DALI-subbasen inte så många watt för att åstadkomma ett riktigt bra ljud.
Ikon Sub matchar de välkända högtalarna i Ikon-serien både vad gäller utseende och kvalitet. Lådan verkar gediget konstruerad, även om den inte är helt befriad från resonanser. Men det behöver inte spela så stor roll så länge lådan är rätt avstämd.
Ljudkvalitet
Ikon-högtalarna är kända för sitt varma och insmickrande ljud, och den här subbasen kommer helt klart från samma familj. Basåtergivningen är fyllig och harmonisk, med en gedigen dos spänst och slagkraft som gör den kapabel att engagera med alla musikstilar. DALI-subasen är dessutom ganska så rapp och tillräckligt exakt för att förmedla en bra känsla av rytm och tempo. Det enda vi saknar i musiksammanhang är förmågan att skilja ännu bättre på olika toner. Med krävande musik, till exempel ett klassiskt orkesterstycke, har basen en tendens att flyta ut lite grand. Med lite mer lättflytande musik som pop och rock är det däremot svårt att urskilja några problem.
DALI gör ingen besviken på film heller. Den sträcker sig faktiskt förvånansvärt djupt i basregistret, och har tillräckligt med flås för de hårdaste filmsekvenserna. På ljudnivåer där de två mikrosubbarna måste ge upp har Ikon-subbasen fortfarande mycket att gå på. Den kan passa fint i större rum, tillsammans med en större ljudanläggning, men det förutsätter att den placeras nära bakväggen eller i ett hörn så att den kan få lite akustisk draghjälp från omgivningen.
Slutsats
En värdig subbas till den populära Ikon-serien måste kunna bjuda på goda allround-egenskaper, och Ikon-subben håller måttet på både musik och film. Med störst tonvikt på bra tryck och fyllig djupbas är detta en subbas som prioriterar underhållning före det sista unset precision, men vi anser att DALI-ingenjörerna har balanserat allting rätt. Vill du ha en lika underhållande, fast mer precis, subbas får du helt enkelt punga ut med mer pengar än vad Ikon Sub kostar.
Också i detta test:
Sammanfattning
Bas för varje smak
Med en lätt öronsusning och ostadig gång har vi kommit till vägs ände i testet av sex subbasar. Vilken av dem är då bäst på vad?
JL Audio Fathom F113
Grand Slam
Det finns subbasar och så finns det SUBBASAR. JL Audio sätter en standard för den senare gruppen…
SVS PB13-Ultra
Big Boss
SVS kan tryggt sägas vara en av de bästa märkena på att bygga bra subbasar. PB13-Ultra är deras största modell – och vår referens i prisklassen.
XTZ 99 W12 DSP
Bas för finsmakare
På kort tid har XTZ skaffat sig ett välrenommerat namn som respektabel högtalartillverkare, mycket tack vare deras prisvänliga subbasar.
Sunfire HRS-8
Liten, men tuff
Sunfire är en av de sanna veteranerna när det gäller mikrosubbasar och de är kända för att bygga små baslådor som kan spela skjortan av de stora!
Velodyne MicroVee
Spänstig lättviktare
MicroVee är den minsta subbas vi någonsin testat, men den är minsann ingen mes bara för det.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser