TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Definitive Technology ProMonitor 5.1

Kompakt privatbio

Definitive Technology är högtalarna för dig som vill ha små högtalare som låter tufft.

Av / 2012-09-24 - 00:00
Definitive Technology ProMonitor 5.1

Ljud & Bild tycker

  • Avancerad subbas Smått format Kraftigt ljud
  • Endimensionellt i stereo Aningen få nyanser i basen

Åsas mening om utseendet
Högtalarna sticker inte ut från mängden direkt. Basen är visserligen liten men gjord i MDF som man sedan klätt i en liten strumpa och lagt ett pianolackat lock på. Design? Nej, inte alls…

De här högtalarna från Definitive Technology har ett mycket litet format. Alla delarna har svart pianolack men fronthögtalarna ProMonitor finns även i vitt. Dessvärre finns det ingen passande center eller subbas i vitt.

Det ringa formatet gör att högtalarna enkelt kan hängas upp på väggen med hjälp av bygeln på baksidan, och de försvinner fint in i hemmiljön.

Subbasen är liten men en kraftfull 1200-watts förstärkare på insidan ser till att hemmabion får liv. Ett aktivt 8-tums baselement spelar ihop med två passiva slavbasar som tillsammans utjämnar förvrängningar och ojämnt tryck inuti kabinettet. SuperCube 4000 är det mest sofistikerade av alla subbasar i testet och har massor av inställningar, inklusive EQ som kan fintrimmas med fjärrkontrollen som ingår. På fronten sitter nämligen ett digitalt teckenfönster (som Åsa tycker är fult med sitt röda 80-talsutseende, men som kan stängas av och då blir osynligt). Det går till och med att koppla in subbasen trådlöst med hjälp av en särskild adapter (som ännu inte lanserats i skrivande stund). Signalen tar lite tid på sig att passera DSP-processorn, så hemmabioförstärkarens automatiska inställningar tror att subbasen står 3 meter längre bort än den gör i verkligheten.

Ljudkvaliteten
Med musik i surround, närmare bestämt elektrotangogruppen Gotan Projects ”Tango 3.0” på Blu-ray målar ProMonitor-systemet upp en fin känsla av en konsertlokal. Bakhögtalarna är dipoler, vilket ger en luftigare ljudbild bakifrån. Dynamiken är bra och Cristina Villalongas röst är fyllig och centrerad i mitten.

Annons

Basen är häftig, även om den inte är helt kontrollerad allra längst ned. Baselementet stannar inte riktigt när det ska. Här kommer EQ-läget till god nytta, för i EQ4-läget amputeras en aning av djupbasen till fördel för mellanbasen och en förmåga att spela högre. Fräsigt, även om vi fortfarande tycker att KEF-subbasen har flera lager klanger.

Film i surround är ett snäpp tuffare än med KEF, Focal och B&W tack vare en saftigare bas. Dialogen är potent och särskilt actionfilm är kul att titta på. Definitive Technology-systemet når dock inte upp till Jamo när det gäller kraft, och inte heller till KEFs och Jamos upplösning. Det hamnar någonstans mittemellan.

Högtalarna låter mörkare än Focal och KEF, och i stereo är inte ljudlandskapet kolossalt stort, det saknas en smula djup mot horisonten. Akustisk musik återges inte heller med samma kontroll på mikrodynamiken som med de bästa systemen.

Slutsats
Med systemet från Definitive Technology är det dukat för tuffa upplevelser i en kompakt inpackning. Subbasen har gott om inställningar och kan skräddarsys efter personlig smak och rummets akustik, och kan dessutom styras med fjärrkontroll. På många sätt en väldigt bra subbas, som bara saknar en smula finess och som gott kunde ha haft lite mer krut.

Högtalarna är definitivt bäst i surround. Då skapar de en omringande illusion som fungerar utmärkt, både actionfilmer och rockkonserter är lysande.

Det saknas lite upplösning i övertonerna för att nå riktigt hela vägen. Klangkaraktären är lite mörk, så ljudbilden är inte helt naturlig. Musik i stereo avslöjar det tydligare, i synnerhet akustisk sådan.

Också i detta test:

Focal Dome 5.1

Läckerbiten

Med sin speciella klotform i helgjuten aluminium sticker dessa Focal-högtalare ut från mängden, att de dessutom låter bra gör inte saken sämre.

Upplöst diskant Snygg Flexibel
Dyr Basen
Läs hela testet

KEF KHT-3005SE 5.1

Tre önskningar i ett

Detta paket från KEF är ingen nyhet men tack vare sin tidlösa äggformade design, goda kvalitet och fina ljud visar det ändå vart skåpet ska stå. Priset är också mycket lägre än senast!

Priset Snygg Balanserad ljudbild
Inget nämnvärt
Läs hela testet

B&W M-1 5.1

Bäst på film

Denna relativt lättplacerade högtalare från Bowers & Wilkins är flexibel på många sätt men vi hade gärna önskat oss lite mer spelglädje.

Flexibel Glimrande på film
Trist design Spretig ljudupplevelse på musik
Läs hela testet

Jamo D 500 5.1 THX

Tvättäkta bioljud

Testets enda THX-system har det kraftigaste ljudet, men också det minst diskreta utseendet. Ändå kan det hängas upp snyggt på väggen.

Kraftig subbas Trycker till!
Låter endimensionellt i stereo
Läs hela testet

JBL Control Now 5.1

Medioker

De här 90-gradigt vinklade högtalarna kan placeras nästan var som helst. Till och med utomhus. Ljudet är dock inte något att hurra över.

Passar många olika installationer Kan spela högt Kraftfull subbas
Saknar upplösning
Läs hela testet

Sammanfattning

När Mars möter Venus

Efter att ha testat sex olika system är det ingen tvekan om att det går att tillfredsställa hemmets båda chefer. Man måste bara se till att göra rätt kompromisser.

Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Högtalarnas Rolls-Royce

Ljud & Bild