Samsung har haft stora framgångar med TV:n The Frame, som ser ut som en tavla på väggen. Därför kommer det inte som någon överraskning att de nu försöker kopiera framgången i ljudsammanhang med Music Frame. Den lanserades med buller och bång på CES-mässan i Las Vegas och nu har vi äntligen fått chansen att testa den. Men är detta en fullblodshögtalare snofsigt förklädd till en tavelram, eller bara en tavelram med inbyggt ljud? Dags att ta reda på det!
Samsung Music Frame (HW-LS60D)
Samsung har sett till att det kommer rikligt med ljud från den medelstora ramen som rymmer en bild på 33 x 33 centimeter. Music Frame har sammanlagt sex inbyggda högtalarelement (två basar, två mellanregister och två diskanter) och en inbyggd mikrofon för röstkommandon.
Högtalaren stöder både stereoljud och surroundljud med Dolby Atmos. Den kan också ”lyssna” på akustiken i rummet och anpassa ljudet efter det (Samsung kallar tekniken Spacefit Sound).
Design
Utförandet är snyggt: ramen är mest gjord av plast på utsidan, men byggkvaliteten är förtroendeingivande. De som redan har en Frame-TV kommer att känna igen sig.
Själva ramen finns bara i svart, men under sommaren kommer det även en vit ram som kan fästas på utsidan (extrautrustning). Det ryktas också om att Samsung jobbar med en lokal tavelverkstad i Norden för att på sikt kunna erbjuda mer exklusiva alternativ.
Själva bilden innanför ramen är en utskärning med passepartout som är limmad ovanpå en akrylskiva. Samsung har bifogat en snygg bild på en skivspelare, men du kan naturligtvis också sätta i en egen bild. Det följer med en mall för detta.
Under sommaren kommer det också fler motiv i full storlek på akrylskivor (Art Panel), som säljs separat av Samsung och andra återförsäljare. Då finns det stora möjligheter att få en Music Frame som är skräddarsydd efter din personliga stil.
Anslutningar
Samsung har stoppat i många smarta finesser i den kompakta högtalaren. Eftersom Music Frame har en inbyggd mikrofon kan den användas med röstassistenter som Google Assistant och Alexa. Den kan också fungera som en smart högtalare i Samsungs Smartthings-ekosystem och styra uppkopplade prylar. Men det kräver att du också köper och kopplar in en separat ”Smart Hub”.
Music Frame kan användas tillsammans med en Samsung-TV, men det är inget krav. Den kan kopplas till Wi-Fi-nätverket hemma och spela musik direkt från tjänster som AirPlay, Spotify Connect och Chromecast. Eller så kan du koppla den till olika källor via Bluetooth och spela upp ljudet på det sättet.
För många är det nog mest naturligt att använda Music Frame ihop med en Samsung-TV och/eller soundbar. Så länge du har en kompatibel Samsung-soundbar kan Music Frame spela musik tillsammans med den som en grupp, eller fungera som en bakhögtalare för surroundljud. Vi skriver bakhögtalare i singular, eftersom det bara går att använda en högtalare för detta ändamål.
Väljer du att montera Music Frame som fronthögtalare kan du däremot ha två stycken om du vill. Den kan också anslutas till en kompatibel Samsung-TV genom Q Symphony, vilket förstärker TV-ljudet. Då klarar du dig eventuellt utan soundbar. Ljudsignalen överförs trådlöst via Bluetooth eller Wi-Fi, så du slipper HDMI-kabeln.
Obs: För att använda Music Frame med en Samsung-TV måste du i dagsläget ha en nyare 2024-modell, men det kommer även en mjukvaruuppdatering för äldre TV-modeller under hösten.
Imponerande stort ljud
Music Frame är utvecklad på Samsungs Audio Lab i Kalifornien, där även märkets soundbar-högtalare skapas. De har lång erfarenhet av att få ut stort ljud ur små paket.
I Music Frames fall är diskant- och mellanregisterhögtalarna dolda på insidan och ljudvågorna sprids ut genom en tunn springa (vågledare) längs ramens kant. De två baselementen är monterade på baksidan, så att de utnyttjar rummets förstärkning så mycket som möjligt när högtalaren hängs intill väggen.
Resultatet går verkligen att höra. Music Frame målar upp en massiv ljudbild som sträcker sig långt utanför själva högtalarens ramar. Faktum är att vi blev lite häpna över tyngden och storleken på ljudbilden, som är mycket större och bredare än väntat. Tonerna i Niki & The Doves ”Play It on My Radio” fyller rummet, på ett sätt som (nästan) kan påminna om en tvättäkta stereoanläggning.
Med en enkel ljudkälla som denna blir ljudet ofta väldigt riktningsbestämt och endimensionellt, men här får det en fascinerande trovärdig storlek och realism. Och den kan spela högt! Förvånansvärt hög med tanke på storleken, faktiskt. Fast det är klart, om du vill ha en ordentlig feststämning och dessutom har ett stort rum så skulle vi nog kunna tänka oss att lägga till en extra högtalare.
Själva klangbalansen är relativt fyllig och varm, med bra klarhet i mellanregistret. Röster kommer fram väl, med utmärkt talförståelse. Music Frame spelar också med generös bas, även om den inte går speciellt djupt. Trummor och bas låter fast och fint, men de djupaste synthbastonerna tappar lite tyngd.
Längre upp i diskanten blir ljudet lite mer diffust och tappar lite fokus. De ljusa tonerna från sträng- och blåsinstrument låter inte alltid lika tydligt som man skulle vilja. Trumvispar och hi-hat låter också lite avrundat i toppen.
Med andra ord är detta nog inte den ultimata högtalaren för dig som gillar att ”finlyssna” i soffan. Men för blandad musik och bakgrundsljud tycker vi att Music Frame låter utmärkt.
Samspel med TV
Vi testade även Music Frame som TV-högtalare genom att koppla den till en Samsung-TV (OLED-TV:n TQ65S90D av 2024 års modell) via Wi-Fi och finessen Q Symphony. Det senare är att föredra eftersom det ger den bästa och mest stabila ljudåtergivningen. Högtalaren fungerar då som en förlängning av TV-högtalarna – ljudet förstärks samtidigt som man bevarar en viss lokalisering till TV-skärmen.
Music Frame fungerar utmärkt med TV-ljud också, men har du ambitioner om ”hemmabio” hade vi nog valt att kombinera den med en extra högtalare i stereo, eller som bakhögtalare i kombination med en soundbar. Vi märkte till exempel att en Samsung S710D-soundbar med separat subwoofer var en utmärkt kombination i samspel med tavelhögtalaren.
Konkurrenter?
Det finns flera alternativ till Music Frame där ute. Ett av de mest uppenbara kommer från IKEA, närmare bestämt tavelramen Symfonisk som har tagits fram i samarbete med Sonos. Men den är främst ett billigare alternativ som kostar drygt hälften. Den ger inte tillnärmelsevis lika stort och detaljerat ljud och har inte heller lika snygg inramning eller motiv, tycker vi.
Om vi går utanför ramarna är dock Sonos Era 300 ett bra alternativ. Den kostar lika mycket som Music Frame och ger en mer exakt tonal balans och fastare, djupare bas. Sonos-högtalaren har även flera inbyggda högtalarkanaler, vilket ger en ännu större surroundeffekt när man spelar musik i Atmos-format. Men designmässigt går den förstås inte att jämföra.
Slutsats
Om du hör till dem som redan gillar Samsungs The Frame-TV och dess inredningsvänliga egenskaper kommer du förmodligen också att gilla Music Frame. Den fungerar som en fullfjädrad tavelram och kan nästan obemärkt glida in i omgivningen, samtidigt som den kan ha vilket motiv du vill.
Music Frame kan också ge en bra och underhållande musikupplevelse, med ett ljud som är förvånansvärt klart och fylligt med tanke på storleken. Om du letar efter hifi-precision finns det ännu bättre alternativ där ute. Men i designsammanhang är detta definitivt en av de coolaste högtalarna du kan köpa just nu.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser