Bas kan vara så mycket. Många förknippar den med technopumpar och skakande bakdelar och tror att en subbas ska stå i ett hörn och mullra bastoner så högt som möjligt. Sådant kan kanske vara kul i hemmabion, men det förstör musiken. Många förknippar också en subbas med den lilla baslådan som ingår i allt-i-ett-anläggningar av typen ”cash’n’carry”.
En ordentlig subbas är något helt annat. Kvalitet börjar någonstans mellan fem- och tiotusen kronor. Då kan du få en tillräckligt stram basåtergivning för att den ska fungera både på film och på musik. Speciellt slagkraftig är den kanske inte, och den har inte heller riktigt en så bra tonstruktur att den gör musiken full rättvisa. Men kompromissen fungerar till det mesta.
Djupbasen är riktigt bra
Det är inte förrän man börjar närma sig femton- eller tjugotusen kronor som subbasen är tillräckligt kraftfull för att återge djupbasregistret på ett stramt och bestämt sätt, samtidigt som den låter så bra att den känns som en naturlig förlängning av högtalarna – en basrespons som inte sticker ut i ljudbilden. Då kan man äntligen uppleva vad bas betyder för musiken. Utan djupbas låter en flygel som ett piano. Utan djupbas kan en kontrabas i värsta fall låta som en cello. Utan djupbas kan nästan en bas förvandlas till en tenor…
Men djupbasen gör andra saker också. Den ökar ljudbildens djup och storlek. En kör i en stor kyrka kommer mycket närmare verkligheten – allt från placeringen av körmedlemmarna till storleken på den stora salen. Ljudbilden känns också rent allmänt luftigare och mer transparent.
England mot USA?
Testets två duellanter kostar 15 000 respektive 20 000 kronor. Även i denna prisklass måste tillverkarna kompromissa och de två modellerna är både klang- och konstruktionsmässigt helt olika.
USA-baserade Sunfire går emot den amerikanska stereotypen och har en superkompakt subbas. En extra slavbas, lång slaglängd och en extrem förstärkare på hela 2 700 watt kompenserar för kabinettets små mått. Automatisk rumskorrektion gör den dessutom enkel att placera.
Subbasen från engelska REL (som nyligen har fått amerikanska ägare) är betydligt större, men har en mycket mindre förstärkare. Dess enkla kretsar har ingen rumskorrektion utan satsar uteslutande på hifi-egenskaper med en så ren signal som möjligt. v
Sunfire True Subwoofer EQ
Little Giant
Det är lätt att dra på smilbanden när man ser den här lilla kuben med 28 cm korta sidor. Men bli inte förvånad om den lilla krabaten ruskar tag i dig och naglar fast dig i soffan! Vi hoppas att ditt hus vilar på en stabil grund…
REL Britannia 3
Oh, Britannia!
Som en av världens äldsta subbastillverkare är REL en kraft att räkna med när det handlar om djupbas. Förväntningarna var inte direkt små när vi packade upp minstingen i nya Britannia-serien. B3 har mycket att leva upp till!
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser