TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Raidho X2t

När drömmen blir verklighet

Raidho X2t är liten bara till storleken. Den här slimmade golvhögtalaren låter som inget annat – och äntligen har den blivit enklare att placera!

Av / 2023-10-14 - 09:00
Raidho X2t

Ljud & Bild tycker

  • En ljudbild många andra bara drömmer om att åstadkomma! Från den fylliga basen, via det naturliga och vackra mellanregistret, till den fullständigt viktlösa och blixtsnabba diskanten. En musikalisk resa!
  • Basen är (naturligtvis) inte den djupaste eller mest hårtslående.

Kompromiss är inte ett ord som danska Raidho känner till. Den danska högtalartillverkaren tillverkar alla sina komponenter själva, hela vägen från element och delningsfilter ner till fötterna. Det gäller även deras nya högtalare, de otroligt läckra och slimmade Raidho X2t. Som är nästan lika smala som ett liggande CD-fodral och har ett kabinett som smalnar av bakåt för att förhindra stående ljudvågor på insidan.

Raidho X2t black rear
Foto: Raidho

Exotiska material

Raidhos högtalare är fulla av exotiska material. De har talspolar av titan i stället för aluminium eller koppar, för att de givetvis inte ska påverkas av induktans, alltså magnetism.

Och helt egenutvecklade kvasi-banddiskanter, av liknande princip som elementen i planmagnetiska hörlurar. Där själva membranet är en lövtunn folie på 11 mikrometer och bara 20 milligram, upphängd mellan två motstående magnetfält. Uppbrytningsfrekvensen ligger på skyhöga 82 kHz, vilket ska garantera en ren diskant, med massor av luft.

Allt görs för att åstadkomma en så extrem hastighet som möjligt, men också med den lägsta förvrängningen. Och vem vill inte höra sin favoritmusik med ännu renare, snabbare och mer dynamiskt ljud?

Raidho X2t detail
Membranen i Raidho X2t är belagda med tantal. Foto: Raidho

Tantal

Raidhos bas- och mellanregisterelement är ett kapitel för sig. De har ofta keramiska membran, gärna med ett lager av något superstyvt och lätt material. De allra dyraste högtalarna har en beläggning av diamant, de något mer återhållsamma har ofta titan.

Annons

Men i den nya Xt-serien har Raidho gått över till tantal. Ett aningen billigare material att arbeta med än titan, men även med vissa fördelar när det gäller prestanda.

Tantal är mycket motståndskraftig mot värme och slitage och har sin smältpunkt vid nästan 3 000 °C. Den fjärde högsta av alla metaller. Ett membran belagt med tantal är mycket styvare och hårdare, utan att tillföra nämnvärd vikt. Enligt Raidho är uppbrytningspunkten för ett sådant membran hela 15 kHz. Långt över delningsfrekvensen.

Raidho X2t driver rear
Foto: Raidho

Ventilerad elementkonstruktion

Alla högtalarelement ä utformade för att ha så mycket ventilation som möjligt, så att ingenting bromsar upp. Maximal dynamik och lägsta möjliga förvrängning är målet, därför används högeffektiva neodym-magneter i alla Raidho-högtalare.

Lätta att placera

När jag testade de vackra föregångarna XT-2 bjöd de på briljanta kvaliteter, men helt utan brister var de inte. För det första behövde de en hel del förstärkarkraft för att spela tillräckligt högt, eftersom känsligheten bara var 85 dB. Dessutom behövde de stå opraktiskt långt ut från väggen. Mycket längre ut än vad folk som letar efter kompakta golvhögtalare förmodligen vill ha. Att de dessutom var effektiva ner till 60 Hz gjorde att det var nödvändigt att betona basen lite extra för att ge ett intryck av att gå djupare.

Läs också Riktigt magiska högtalare Raidho X1t låter så rent, upplöst och stort att instrument och sångröster sitter som gjutna.

Mycket av detta är åtgärdat i X2t, som går djupare och är något mer lättdrivna (87 dB). Och jag kan med glädje konstatera att de är enklare att placera i rummet. X2t tål en smalare placering i mycket större utsträckning, även om de här högtalarna också – precis som de allra flesta – vill ha luft runt sig för att låta optimalt.

I vårt 30 kvadratmeter stora testrum låter högtalarna som bäst cirka 1,2 meter från varje sidovägg och med frontplattan runt 1,5–1,7 meter från bakväggen. Jag gillar också att vinkla in dem något mot mitten av soffan, men inte helt. De låter bäst lite utanför mitten (off-axis).

Raidho X2t tweeter 2
Banddiskant. Foto: Raidho

Så låter Raidho X2t

Under testperioden har de små läckerbitarna fått prova på olika förstärkare. Bland annat McIntosh MA9500, Hegel H160 och förstärkarkombinationen Hegel P30A och H30A. Jag har också kollat ​​hur högtalarna fungerar med lägre effekt, till exempel från surroundreceivern Onkyo TX-NR7100.

Högtalarna kan enkelt drivas av Onkyo, men det är när man kopplar in en riktigt potent stereoförstärkare som de verkligen kommer till sin rätt. Och Hegel fungerar bättre än McIntosh, eftersom jag gillar den mer framträdande dynamiken i mellanregistret och den bättre transientresponsen i diskantregistret. Högtalarna får lite mer snärt.

Raidho X2t vs Dynaudio Contour 30i GeirNordby
Raidho X2t till vänster om hälften så dyra Dynaudio Contour 30i. Dynaudio har mer fysik, men samtidigt inte en lika definierad och fokuserad återgivning som Raidho. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ane Bruns cover av A-has Hunting High And Low har ett underbart skönklingande piano som breder ut sig i rummet, och den sköra vibratostämman som står i mitten med all sin luftighet och prakt. Allt är bara vackert och jag sitter och känner en kontrastrik blandning av fridfullhet och oro. En förväntan på när den behagliga trumrytmen ska sätta igång en dryg minut in i låten. För de här högtalarna kan väl omöjligen kan återge bastrumman med tillräcklig vitalitet och pondus?

Raidho X2t back Burl Maple
Fågelögonlönn är extra läckert. Foto: Raidho

Om de kan! Visst, vi ligger en bra bit under KEF Reference 3 Meta, som trots att de på papperet faktiskt rullar av tidigare i basen än X2t har en mer slagkraftig och fysisk basåtergivning.

Men Raidho X2t har en helt underbar tonalitet i basregistret, där det blir tydligt att även ett trumslag har en tonstruktur, och där varje kontrabaston upplevs som en oändlighet av fraktala strukturer och klangfärger. Föreställ dig kontrabasen på Till Brönner och Dieter Ilgs jazztolkning av Leonard Cohens A Thousand Kisses Deep när den skildras med klanglager ovanpå klanglager, i en större upphöjd helhet som får nackhåren att leva sitt eget liv.

Rufus Wainwright har jag knappt hört med mer känsla i rösten i hans tolkning av den gamla mördarballaden Down in the Willow Garden. Med god hjälp av Brandi Carliles andrastämma.

Bowers Wilkins 803 D4 testroom
Bowers & Wilkins 803 D4 låter helt annorlunda än Raidho X2t. Foto: Geir Gråbein Nordby

Mot B&W 803 D4

Man kan nästan inte prata om en högtalare i den här prisklassen utan att nämna Bowers & Wilkins 803 D4. Kanske de mest homogena högtalarna jag har hört i den här klassen. Allt stämmer, med laserskuren precision och med så finslipad diskant att det inte kommer som någon överraskning att det mesta av högtalarkonstruktionen är framräknat med hjälp av en superdator.

Men ändå. Nerven i Raidhos mellanregister är inte i närheten av B&W. X2t har en speciell egenskap, som kombinerar värme med avsaknad av ansträngning. Det är något speciellt med de här högtalarna. Som dessutom är mer förlåtande mot en halvbra inspelning, medan 803 D4 nästan trycker upp felen i ansiktet på lyssnaren. Ljudteknikern väljer B&W men musikälskaren som bara vill spisa och njuta av musik i timtal väljer snabbt Raidho.

Hegel H600 GeirNordby
Hegel H600 är en utsökt matchning till Raidho X2t. Foto: Geir Gråbein Nordby

Olika elektronik

Har du budget för ännu häftigare förstärkare, till exempel ovan nämnda förstärkarkombination av Hegel P30A och H30A, så växer ljudbilden i alla dimensioner. Jag kan absolut tänka mig att Naim New Classic 200-serien också är en utmärkt matchning, även om de här högtalarna nog kommer att trivas med något som har ännu större detaljrikedom i diskantregistret.

Jag kan också tänka mig att en förstärkare som Mola Mola Kula skulle låta briljant med Raidho-högtalarna, eftersom den just har hastighet och upplösning som sina klart starkaste sidor.

Raidho X2t black hires scaled 1
Foto: Raidho

Slutsats

Jag tror aldrig att jag har hört några lika bra kompakta golvhögtalare som Raidho X2t. De låter så magisk, så snyggt och så extraordinärt att det är svårt att beskriva. Instrumenten är placerade i ett tredimensionellt rum, som få andra kommer i närheten av.

Raidho X2t har kanske inte samma fysik som större högtalare, men bas saknar de inte. Visst, somliga kommer säkert att vilja ha något med mer slagkraftighet och sådant, fast då riskerar man att gå miste om väldigt mycket tonal magi. Det här är högtalarna som uppfyller drömmar och som förtjänar att användas. Har du ett par sådana här så har du högtalare för livet.

 

Karakter
Raidho X2t
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Högtalarnas Rolls-Royce

Ljud & Bild