TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Q Acoustics Concept 500

En högre viktklass

Q Acoustics krossar sin budget-image med en toppmodell som är rena slagskeppet.

Av / 2017-06-01 - 10:20
Q Acoustics Concept 500

Ljud & Bild tycker

  • Fenomenalt rent och oförvrängt ljud som få kan mäta sig med. I synnerhet i mellanregistret.
  • Det finns gott om bra högtalare i den här prisklassen, även från de stora märkena. Kräver ett stort lyssningsrum.

Under det senaste årtiondet har engelska Q Acoustics fått ett rykte om sig att bygga bra högtalare som har prislappar så att alla har råd. Men om man kan åstadkomma fina resultat med en begränsad budget, vad händer om man ger utvecklarna fria händer att göra det bästa de kan?

Q Acoustics högtalare utvecklas i ett samarbete mellan flera parter. Teknikbiten står den tyska högtalargurun Karl-Heinz Fink för. Utvecklingsarbetet har tagit ungefär ett år med beräkningar, prototyper, specialtillverkning av högtalarelement och fintrimning av delningsfiltret.

Resultatet är en högtalare som är visserligen är långtifrån billig, men som inte heller är astronomiskt dyr och kostar highend-pengar. Vi lyssnade på den nästan färdiga prototypen hos Q Acoustics i Woking i november och träffade på den igen när vi besökte Marantz ambassadör Ken Ishiwata som hade ”adopterat” ett par Concept 500 och ställt i sitt lyssningsrum.

Q Acoustics Concept 500 är en fullvuxen men smal golvhögtalare som tornar upp sig över en meter på höjden. Kabinettet är 20 cm brett men den cirkelrunda aluminiumfoten lägger till ytterligare 20 cml. Foten kan utrustas med spikes eller stålknoppar för att ge ett bra fundament oberoende av matt- eller golvtyp. På baksidan hittar man rejäla banan/skruvterminaler som klarar bi-wiring. En ”lucka” högre upp på baksidan ger tillgång till kabinettet inre. Det behövs, eftersom baselementen är monterade från insidan med ett listigt fjädersystem som även utgör en del av stagningen.

Foto: Q Acoustics
Foto: Q Acoustics

 

Annons

Ska en högtalare vara diskret och enkel i sin design eller ska den se ut som en klassisk trämöbel? Q Acoustics helgarderar genom att göra det mesta av kabinettet enfärgat men lägga faner på den bakersta tredjedelen. Resultatet ser faktiskt mindre konstigt ut än det låter.

Kabinettet är dyrast

Två 6,5-tums baselement med pappmembran i d’Appolito-konfiguration över och under en 28-millimeters diskant. Det är ett klassiskt recept som det går tretton på dussinet av och som även Q Acoustics själva har i andra, billigare modeller. Fast i det här fallet har de ägnat mer uppmärksamhet åt detaljerna.

Merparten av arbetet och pengarna har lagts på kabinettet. Det märker man när högtalarna ska packas upp och bogseras på plats. Och det märkte jag när de levereras av fraktfirman på en 105 kg tung lastpall som släpptes av vid trottoarkanten. Varje högtalare väger 42 kg. Det är dubbelt så mycket som exempelvis XTZ Spirit 11, som är nästan lika stora.

Orsaken till den massiva vikten är att kabinettet är byggt som en sandwich-konstruktion med tre lager trä, separerade av en geléaktig massa som aldrig stelnar helt och hållet, och som sägs dämpa vibrationer i chassit med nästan 20 dB. Enligt Q Acoustics har det som kabinetten bidrar med till ljudet reducerats med uppemot 30 dB.

Ljudet av Concept 500

Vi har som sagt lyssnat på Q Acoustics Concept 500 två gånger förut, men vad ett stycke hifi egentligen klarar av vet man först när man får lyssna på det på hemmabana, i ett välbekant rum och med välbekant elektronik.

Känsligheten är 87 dB och impedansen dyker ner under 4 ohm på ett par ställen. Det gör inte Concept 500 till en av de mest lättdrivna högtalarna. Däremot är det högt i tak på motsatta änden av skalan, så den älskar en rejäl effektförstärkare. Under testet använde vi oss av Marantz referenskombination SA-10 (SACD-spelare/DAC) och PM-10 (förstärkare). Men vi provade även med mindre effektfull och kostsam utrustning, från vår gamla klass A-förstärkare Zen 2 till den helt nya NAD C338.

Concept 500 är en högtalare som tar plats. Både rent fysiskt och ljudmässigt. Den behöver gott om plats runt sig och minst en halvmeter till väggarna för att få en någorlunda jämn basåtergivning. Men när det villkoret är uppfyllt så är den imponerande lyssna på.

Ljudbilden är stor och hög och scenen bakom och runt högtalarna är stor och djup. Inte riktigt lika djup som bakom den dubbelt så dyra System Audio Pandion 50, men helt klart tjusig.

Även om de två 6,5-tums baselementen är förhållandevis små så finns det förvånansvärt mycket tryck i basen. Förmodligen har inte Q Acoustics bett högtalaren att försöka åstadkomma något som den inte klarar av. Concept 500 går ner till 41 Hz, vilket är förhållandevis högt för en stor golvhögtalare. Å andra sidan finns det kraft och kontroll hela vägen, och nyanseringen är bra så det är enkelt att höra skillnad på en elbas och kontrabas. Återigen ett litet steg efter Pandion 50, som är ovanligt snustorr hela vägen ner.

Ultra-rent

Enligt de grafer som Q Acoustics har visat oss är vibrationsdämpningen bäst i det nedre mellanregistret från ett par några hundra hertz och upp till ungefär 1 kHz. Detta stämmer väl med vad vi hör, röster är ett rent nöje att lyssna på. Detsamma gäller slagverk, och en låt som ”The Rhythm of the Heat”, där högvis med trummor blandas med Peter Gabriels torra sångröst, kommer helt klockrent från utrymmet bakom högtalarna.

 

Foto: Q Acoustics
Foto: Q Acoustics

Det är häpnadsväckande hur mycket den extra uppmärksamheten som ägnats åt förebyggande av resonanser har betytt. Det är lockande att tänka att ”tillräckligt bra” skulle räcka, men skillnaden är tydlig. Det finns helt enkelt mindre av de oklarheter och betoningar som man annars trodde var en del av inspelningarna i sina välkända favoritlåtar. På det området är Concept 500 är inte bara värd pengarna, utan ett fynd.

Slutsats

Q Acoustics satsar stort nu när de vill vara i lyxklassen, där antalet sålda enheter är lågt och utvecklingskostnaden hög. Men de har förberett sig noggrant och Concept 500 är ett lyckat inträde på den exklusiva nivån och visar att det kan löna sig att gå hela vägen med en idé.

Tack vare en extraordinär frihet från resonanser är Concept 500 en synnerligen behaglig och ärlig musikåtergivare som mycket väl tål att kopplas till elektronik som är ännu dyrare än den är själv.

Det finns helt enkelt mindre av de oklarheter och betoningar som man annars trodde var en del av inspelningarna i sina välkända favoritlåtar.

 

picture1
<
>
Foto: Q Acoustics
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Slimmade danskar imponerar

Extremt krutpaket från Norge

Här får du bäst ljud

Bärbar partyhögtalare

Tre premium-soundbars som lyfter filmupplevelsen

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Ljud & Bild