Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Nordic Audio Gida

Monitorklang utan kablar

Aktiv dansk högtalare som har monitorambitioner och inte lämnar några lösa trådar.

Av / 2016-02-06 - 06:00
Nordic Audio Gida
John Hvidlykke

Trådlöst ljud för privat bruk har för de flesta betytt samma sak som en Sonos-anläggning eller något annat multiroom-system – eller en batteridriven Bluetooth-högtalare. Vi ser dock att allt fler traditionella stereohögtalare får inbyggd elektronik och trådlös anslutning.

En av överraskningarna på den danska mässan Hi-Fi & Surround i november var Nordic Audio som debuterade med högtalaren Gida, en liten aktiv tvåvägare med trådlös överföring via såväl Bluetooth som wifi. Det lät så bra att vi genast bad om ett par för ett närmare test.

Gida är en förhållandevis kompakt tvåvägshögtalare, utan att för den sakens skull kallas för liten. Kabinettet är gjort av trä och har en matt, silkesaktig lack i svart eller vitt. De två elementen har riktigt gott om plats på fronten. Basen är 5,5 tum stor och har ett membran av plast och diskanten är av AMT-typ, vilket man inte ser så ofta i högtalare för de här pengarna. AMT-membran (eller ”Heil-element”) används till exempel av Adam Audio.

På baksidan hittar man en spaltformad basreflexport. Den vänstra högtalaren har dessutom en anslutningspanel till den inbyggda förstärkaren som driver båda högtalarna. Höger högtalare är passiv och kopplas till den vänstra med vanlig högtalarkabel.

Eftersom högtalarna är aktiva och trådlösa och har flera ingångar ingår det en fjärrkontroll. Som vanligt när det handlar om sådana här högtalare är den en liten oansenlig plastbit med membranknappar. Men den gör vad den ska och låter dig växla mellan de fem ingångarna, höja och sänka volymen, byta låt (i Bluetooth-musik) och sätta på och stänga av.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Ljudet

Det är lätt att bli imponerad av basen, helt enkelt för att man inte förväntar sig så mycket av en så liten högtalare. Även om vi har hört markanta undantag från den regeln, till exempel Buchardt Audio S200. Gida är ytterligare ett undantag. Basåtergivningen är djup och har bra precision. Ända ner till 35 Hz enligt tillverkaren. Man får inte direkt fram trycket i magen, men det är enkelt att höra skillnad på instrument i det djupa registret.

Det allra starkaste kortet är dock diskanten. Ett AMT-element (Air Motion Transformer) sätter luften i rörelse genom att det ultratunna, veckade membranet rör sig inåt och utåt som ett dragspel. Resultatet är en återgivning som är både blixtsnabb och fjäderlätt – och oerhört avslöjande. Beslutet att använda en sådan diskant togs sent under utvecklingen och innebar att högtalaren blev en del dyrare än den var planerad till ursprungligen. Men när man hör röster återges med luftighet och avnjuter detaljerna i hi-hat och cymbaler så låter det som om det var värt pengarna. Gida är fortfarande en högst överkomlig högtalare, i synnerhet med tanke på att den både är en stereoförstärkare, två trådlösa högtalare och en DAC.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Både basen och diskanten imponerar i Gida, och det som finns däremellan är det inget fel på heller. Det är ingen lätt uppgift för baselementet att hänga med AMT-diskanten. I de ursprungliga EMT-högtalarna, där den här typen av diskant användes för första gången, lät man en 12-tums bas arbeta tillsammans med diskanten, vilket var en fullständigt omöjlig uppgift! Här lyckas det bättre, och röster låter levande och framträder med gott om plats runt sig.

Gida har helt klart en del monitor-kvaliteter och förutom i hemmastereo så hade de passat fint som närfältsmonitorer i en hemmastudio eftersom de både är neutrala och avslöjande. Fast inte i alltför stora rum. Ska man spela högt så kommer den lilla 5,5-tumsbasen till korta och förstärkaren på 30 watt tappar andan. I större rum kan en subwoofer vara lösningen.

Ska vi jämföra med andra högtalare så ligger det nära till hands att titta på den passiva Buchardt Audio S200 för samma pris och den något billigare System Audio saxo 5 Active. S200 har mer tyngd i botten men däremot inte samma extrema diskantupplösning. Precis som Gida har Saxo 5 Active inbyggd förstärkare och Bluetooth-mottagare, men saknar wifi-möjligheten och får se sig besegrad i frekvensregistrets ytterområden.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Det var 100 år sedan den moderna högtalaren kom till världen, men det finns fortfarande utrymme för utveckling. Även om konkurrensen är hård så finns det mycket som talar för Nordic Audio Gida. Med ett genomgående bra ljud, en enastående diskant och inbyggd förstärkare får man en allsidig musikåtergivare oavsett signalkälla. Och tack vare urvalet av anslutningar, inklusive Bluetooth och wifi, kan den passa i många olika sorters anläggningar. Gida är en lovande debut för Nordic Audio och ett hedervärt avslut för dess skapare.

 

Till minne av konstruktören

I instruktionsboken till Gida finns en dedikation till Peter Olsen Schausen, som avled i april 2015, 49 år gammal.

Från början bestod Nordic Audio av två personer, Mikael Tarne och Peter Schausen. Tillsammans har de två, som har ett långvarigt förflutet inom den danska ljudbranschen, arbetat i mer än ett och ett halvt år för att utveckla Gida-högtalaren. Peter Schausen stod för det högtalartekniska arbetet och det var också han som vid ett tillfälle, när konstruktionen var ”färdig”, insisterade på att de skulle göra kabinettet större och använda en AMT-diskant i stället för den domediskant som de kommit fram till under arbetet med de första sju prototyperna. Trots att AMT-diskanten gjorde högtalaren dyrare.

Resultatet blev den Gida-version som nu är färdig och går att köpa. Och Michael Tarne berättar att när de två hörde den för första gången så visste de att den var helt färdig.

Peter Schausen hann utveckla sin högtalare färdigt, men fick aldrig se den satt i produktion. Arvet förs nu vidare av Michael Tarne och Peter Schausens dotter, Ea Schausen.

Att mannen bakom högtalaren är borta skulle kunna innebära osäkerheter om företagets framtid, men Peter Schausen efterlämnade idéer och ritningar till flera nya modeller.

Ljud & Bild tycker

Extremt upplöst och snabb diskant och djup bas. Både wifi, Bluetooth och direkt anslutning. Begränsat ljudtryck. Ska man spela högt i ett stort rum är en subwoofer ett måste.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Ljud & Bild
Rulla till toppen