TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

test: Naim Mu-so 2

Den bästa bordshögtalaren

Glöm alla andra. Naim Mu-so 2 sätter standarden för ljudkvalitet.

Av / 2019-05-21 - 15:50
Naim Mu-so 2

Ljud & Bild tycker

  • Kraftfullt ljud med raffinerad upplösning och gnistrande dynamik. Funkar med TV:n och med mobilen, har multiroom och wifi och fyller hela rummet med ljud.
  • Vi kan inte komma på någonting.

Innan Naim Mu-so kom så var det bara i undantagsfall vi hittade trådlösa bordshögtalare som vi gillade. När vi testade den 2014 så satte den en standard för hur bra ljud det gick att få från en bordshögtalare. Nu är andra generationens Mu-so här – och sätter en ny standard.

Den krossar soundbar-högtalarna du hittar på elektronikvaruhusen och jagar in Bluetooth-högtalarna i skamvrån.

Mu-so 2 är så bra att vi enkelt kan rekommendera den till alla som står och väger mellan en bra soundbar och ett par högtalare. Den kan ersätta det mesta och är rustad för att kunna täcka mångas behov.

Naim-högtalaren liknar sin föregångare, men bortsett från diskantelementen bakom den välvda grillen är allt nytt.

Mu-so 2kan fortfarande användas med Bluetooth och wifi, och kopplas till nätverkets router med en ethernet-kabel. Till höger på undersidan, där ingångarna sitter, finns även en minijack-ingång för analoga ljudkällor, till exempel en skivspelare med inbyggt phono-steg. Där finns en optisk ingång för TV-ljudet också, så att Mu-so 2 kan fungera som en soundbar. Och så har den HDMI-ingång med ljudretur, så man koppla in TV-ljudet och styra det med TV:ns fjärrkontroll.

Annons
Naim muso innganger 55491
På undersidan sitter fyra kontakter, en av dem är HDMI. Foto: Lasse Svendsen

På höger sida finns en USB-port för musik på USB-minne och för att ladda mobiltelefonen.

Trådlöst ljud i flera rum

Även den trådlösa biten är väl omhändertagen. Förutom Bluetooth och wifi finns Chromecast inbyggt, för de som vill använda sina strömningstjänster via wifi, samt Apple AirPlay 2, UPnP och nätradio. Den är dessutom förberedd för Roon – för de som har sina streaming-tjänster integrerade i Roons gränssnitt.

Högtalaren stöder för övrigt WAV, FLAC och DSD-filer upp till 32 bit/384kHz.

Allt grundläggande går att styra från den medföljande fjärrkontrollen, men även med Naim-appen som är integrerad med strömningstjänster som Spotify och Tidal. Appen kan styra upp till fyra andra Naim-enheter – utöver Mu-so 2 – i ett multiroom-system. Det är också möjligt att styra flera enheter med Chromecast via Google Home-appen.

Naim Muso kontroll 55493
Styrplatta och fjärrkontroll. Och app-styrning. Foto: Lasse Svendsen

Installation

När man har packat upp högtalaren och bläddrat i den korta bruksanvisningen måste man ladda ner Naim-appen och följa anvisningarna på skärmen för att ställa in app-styrningen. Om man har Spotify eller Tidal kan det integreras i appen, där man även kan välja ingång, nätradiostation, ställa in larm och justera ljudet från högtalaren. Inte med bas och diskant, men med ett av tre förinställda ljudlägen: Rumskorrigering för placering i ett hörn, intill vägg eller minst 25 cm från väggen. Det går också att sätta på och stänga av loudness. Om man vill kan man anpassa ljudnivån på var och en av ingångarna så att volymen blir mer lik, samt kompensera för läppsynk och byta namn på några av ingångarna.

Naim muso USB 55495
Installationen börjar bredvid USB-porten. Följ instruktionerna i appen eller instruktionsboken. Foto: Lasse Svendsen

Mu-so 2 kan styras med pekplattan på volymkontrollen till vänster på ovansidan. Den är snyggt nedsänkt och börjar lysa när man håller handen över skärmen. Då tänds även symbolerna som visar ingångar, de fem radioförvalen och start/stopp av musiken.

Uppgraderad teknik

Naim Mu-so 2 är lite större än föregångaren. Den inre volymen har ökat med 13 procent, och förstärkare, processor och högtalarelement är förbättrade versioner av delarna i föregångaren.

Nya talspolar, bättre upphängning och styvare membran, utvecklade i samarbete med Focal, ska ge ett mer väldefinierat ljud. De sex högtalarelementen utgör ett trevägs stereosystem som består av två ovala baselement, två runda mellanregister och två diskanter som tål ännu högre effekt innan förvrängning sätter in, enligt Naim.

Kabinettet är förstärkt och den större innervolymen ger djupare basrespons. 6 x 75 watts effekt används för att sparka liv i ljudet.

Naim muso elementer 55492
Ny låda, nya högtalarelement, ny förstärkare, ny processor. Foto: Lasse Svendsen

Mäktigt ljud

Naim lyssnar uppenbarligen på kritik eftersom båda de två sakerna vi kritiserade dem för i föregångaren har lösts i Mu-so 2. Fjärrkontrollen är mycket bättre och ser nu ut som fjärrkontrollen till Uniti-serien. Den utbytbara grillen i grått tyg, som även finns i terrakottafärg, olivgrönt och blått, är också ny. I den förra versionen klagade vi på att grillen var för tät, så att den maskerade diskanten och övertonerna för mycket.

Den nya grillen har mycket mer perforeringar och släpper igenom mer luft, så den luddiga känslan är inte lika framträdande – men även Mu-so 2 låter fräschare i diskanten utan grill.

Det ger Khalids röst och John Mayers gitarriff riktig luft under vingarna i Outta My Head och en fyllig och klockren pianoklang i Brad Mehldaus och Pat Methenys Unrequited.

Naim-högtalaren älskar att spela högt, men den massiva basen kan sätta underlaget i gungning med föga klädsamma resonanser som resultat. Det hjälper om man stänger av loudness, men någon form av bas- och diskantkontroll hade också underlättat.

Naim app 55490
Naim-appen har multiroom-funktion också. Foto: Lasse Svendsen

Att fylla ett stort vardagsrum med en mäktig ljudbild är inget problem. För att lyckas med samma sak behöver man två – inte bara en – Devialet Reactor 600, och ett par KEF LSX spelar inte i närheten av lika högt.

Ljudet är dessutom otroligt välbalanserat, med kontrollerad och fyllig bas av den sorten som man känner i magen, och mellanregistret är fint fokuserat och diskanten definierad. Särskilt om man pillar av grillen, då låter det lite luftigare.

Mu-2 skapar en trovärdig illusion av stereoljud, även om perspektivet inte blir lika brett som med ett par högtalare. Men det är den praktfulla och lekfulla dynamiken som verkligen gör att Naim-högtalaren engagerar mer än alla andra i den här klassen.

Slutsats

Ljudet från Naim Mu-so 2 har fått ett hörbart lyft och passar nu ännu fler än tidigare. Den sätter återigen standarden för välljud och kvalitet i den här klassen och kan ersätta den gamla stereon i många vardagsrum. Den kan användas var som helst, av alla, och går att koppla ihop med flera enheter i andra rum. Det är inte många soundbar-högtalare som kan hänga med – och tycker man att priset är högt så ska man veta att det blir ännu dyrare om man vill att det ska låta bättre än så här.

Karakter
Naim Mu-so 2
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 reaktion på ”Naim Mu-so 2”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Ljud & Bild