TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Marshall Emberton III

Krymper storleken men inte ljudet

Marshall Emberton III är en lyckad kompromiss mellan storlek och ljudkvalitet.

Av / 2024-12-26 - 10:01
Marshall Emberton III

Ljud & Bild tycker

  • Varmt ljud med potent bas och tjusig balans, från bas till diskant. 32 timmars batteritid är uppskattat och de kompakta måtten gör Marshall Emberton III lätt att bära med sig.
  • Saknar ordentlig EQ i appen. Begränsat ljudtryck.

De allra minsta bärbara högtalarna har egentligen bara en enda fördel, och det är att de är små och lätta att ta med sig. Priset är sällan avskräckande, så tröskeln för att köpa en är låg. Men medaljens baksida är ofta ett slappt och tråkigt ljud. Med lite bas.

Och det vill man inte ha. Därför är det långt mellan gångerna vi rekommenderar en liten högtalare. Den fickvänliga Marshall Willen är en av de få vi har gett en godkännandestämpel, men den större Marshall Emberton II fick det inte.

Anledningen är att vi tyckte att den var anemiskt och inte särskilt engagerande. Nya Emberton III är däremot mycket bättre än föregångaren.

Läs också Utseendet rockar mer än ljudet Den omisskännliga Marshall-designen kommer att locka många rockare. Men ljudet av Emberton hade kunnat rocka ännu mer.

Högtalaren är fortfarande liten – inte så liten att den slinker ner i fickan som en Willen, men den får plats i en bag eller en stor jackficka. Med en batteritid på 32 timmar behöver du inte ha med dig någon laddare heller, och eftersom den är stänksäker tål den både regn och snö.

268d9b09 e9fa 4b1d b769 17cdd4e6489e
Foto: Marshall

Emberton III kan beskrivas som en mindre version av den potenta Marshall Middleton. Den spelar inte lika högt och tufft som den större Middleton, eller JBL Charge 5 WiFi, men den har mycket bättre basåtergivning och dynamik än Willen. Batteritiden är mer än dubbelt så lång och tjugo minuters laddning ger sex timmars musik.

Annons
Läs också Mäktigt ljud från liten högtalare Marshall-högtalaren försvarar prislappen med övertygande bas och tillräckligt ljudtryck.

Emberton III kan laddas med en vanlig USB-laddare, till exempel mobilladdaren, och det ingår en USB-C-laddkabel men ingen laddare.

Det finns en app till alla nyare Marshall-produkter, inklusive den här, men den är fortfarande begränsad till det mest grundläggande och har bara tre förinställda EQ-lägen. Du kan inte ställa in bas, diskant eller EQ själv.

93f6aea8 62fc 4580 a0a3 dfdbaa9eb55c
Foto: Marshall

Potent ljud i kompakt format

Ett 5-centimeters fullregisterelement och två passiva baselement gör inte Emberton III till någon stereoanläggning. Den lyckas inte fylla ett vardagsrum med tillräckligt mycket ljud för att det ska bli riktig feststämning. Då är Middleton ett bättre val, men eftersom Emberton III är mindre och smidigare att ha med sig är den perfekt att ha med sig när man reser.

Emberton III hands scaled
Foto: Lasse Svendsen

Den levererar mycket bättre och mer potent bas än föregångaren Emberton II och den lilla Willen, och i Out Of The Cold med Bob James och Kirk Whalum finns det övertygande mängder bas. Den går inte djupt, men med EQ-inställningen ”Push” är det relativt fin tyngd i trummor och det är enkelt att följa basgitarrens rytm hela tiden.

Läs också Marshall-ljud i fickan Den är så liten att det nästan är onaturligt att den gör så mycket ljud.

Förvånansvärt nog fick Marshall-högtalaren den gamla inspelningen med Frank Sinatra, Live At The Sands i Las Vegas, att låta både nära och live. Rösten är varm och orkestern har fin klang i den lilla högtalaren. Skalan är naturligtvis inte lika övertygande, men det blir bättre med Saint Etiennes klangfulla Nightingale från albumet The Night. Här kommer klangfärgerna fram väl i ljudbilden – som visserligen inte är särskilt stor, fast så snackar vi ju om en liten högtalare.

IMG_1684 IMG_1683 IMG_1682 IMG_1681
<
>
Skärmdump: Marshall

Billie Eilishs Birds Of A Feather låter rytmiskt och energiskt, med en bestämd basrytm, och ljudbilden är behaglig utan skarpa kanter eller irriterande artefakter. Dua Lipas Illusion går att spela relativt högt, tillräckligt för att man känner att fötterna börjar röra sig i takt, men man märker också att det finns gränser för hur högt högtalaren trivs med att spela.

Emberton III front
Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Storleken sätter alltid de största begränsningarna för små högtalare. Emberton III gör vad den kan för att bryta sig loss från konventionen och den lyckas väl. Med tanke på sin storlek spelar den fylligt och fett, och är ett bättre köp än den ännu mindre Marshall Willen för alla utom de som absolut måste ha en så liten högtalare som möjligt. Två Emberton III kan paras ihop och ge ännu mer välljud, fast då kan det hända att den större Middleton är ett lika bra val. Den har mer av allt – bas, ljudtryck och skala – men är också betydligt större och tyngre.

Marshall Emberton III är en lyckad kompromiss mellan den lilla Willen och den stora Middleton.

Karakter
Marshall Emberton III
Basic
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bärbar partyhögtalare

Tre premium-soundbars som lyfter filmupplevelsen

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Ljud & Bild