TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Lemus HOME Artistic

Minimalistisk retro av högsta klass

Lemus Home Artistic är en ljudmöbel som tar sikte på minimalistiska inredningsintresserade. Och den är en fullträff.

Av / 2021-05-03 - 08:00
Lemus HOME Artistic

Ljud & Bild tycker

  • Formidabelt ljud, mycket bättre än någon soundbar vi har hört. Läckert möbelhantverk, rumskorrektion och all strömning man behöver.
  • Stereoperspektivet når inte upp till separata högtalare.

– Herregud, den var fin!

Så sade min fru när jag kom hem med Lemus Home Artistic. En ljudmöbel som bäst kan beskrivas som en korsning mellan en traditionell stereo och en modern soundbar – med alla tillhörande ingångar och strömningsalternativ.

Tar ljudet på allvar

Lemus Home har redan bevisat att de bemästrar ljudkvaliteten. Min kollega John Hvidlykke hetsar inte upp sig i onödan, men när han testade den betydligt större ljudmöbeln Lemus Home 1500 (som sedan dess har döpts om till Classic 1500) var han nästan som ett barn i en godisaffär. Han tyckte att musiken hade ”gott om atmosfär och live-stämning” och tack vare basen ”är det inte bara tårna utan hela kroppen som diggar i takt med rytmen”. John drämde till med hela sex stjärnor – full pott – när han satte betyg på ljudmöbeln.

Lemus Home Artistic är gjord för de som funderar på en soundbar på grund av utrymmesskäl och utseende, men som innerst inne vill ha ljudet från separata stereokomponenter. Men som tycker att Classic 1500 är för stor och våldsam.

Lemus HOME Artistic - Oak closed
Lemus Home Artistic i ek. Golvstativet är extrautrustning. Foto: Lemus Home

Korsning mellan soundbar och högtalare

Artistic är, precis som Classic, ett par högtalare inbyggda i ett brett träkabinett med lite förvaringsutrymme i mitten bakom frontluckan. Artistic har inget stort utrymme, men du får plats med en Apple TV och kanske en liten router. Classic har en 8-tums mellanregisterbas till både höger och vänster kanal, medan Artistic i stället har fått två 5-tummare vardera, alltså fyra stycken sammanlagt. Betrakta den som ett par högtalare förklädda till en stor soundbar.

Annons

För vägg eller golv

Artistic-högtalaren kan hängas upp på väggen som en soundbar och det ingår ett fiffigt väggfäste av trä som verkar vara gjort av en möbelsnickare. Då sticker dock ljudmöbeln ut hela 27 cm från väggen, vilket kan vara praktiskt om man samtidigt vill använda den som en bokhylla, men som annars ser lite i mesta laget ut.

Jag har fått med ett golvstativ att testa, och det ser mycket bättre ut i mina ögon. Det kostar en del extra men är nästan en självklarhet att ta med i beräkningen om du frågar mig. Då blir det som en TV-bänk i miniformat, där man kan ställa en 55-tums ovanpå om man vill. Jag skulle inte rekommendera en mycket större TV än så, det skulle förstöra den minimalistiska känslan.

Golvstativet är inte det mest solida jag har sett, om du har barn som älskar att klättra och sitta där de inte ska så bör du nog se upp. Men stativet gör vad det ska och bör hålla fint. Och wow så läckert det ser ut.

Lemus HOME Artistic oak wallmounted
Väggfäste ligger i kartongen till Lemus Home Artistic. Bakom luckan finns lite förvaringsutrymme. Foto: Lemus Home

Chromecast och AirPlay 2

De flesta soundbar-högtalare är gjorda för att förbättra TV-ljudet och det kan Lemus Home Artistic definitivt också göra. Formen är dessutom som gjord för TV-rummet. Men det här är ändå mer en musikmöbel än någonting annat. Och eftersom sättet vi konsumerar musik på har förändrats de senaste åren är det på sin plats att ljudmöbeln kan strömma musik smidigt från mobilen.

Detta görs genom att koppla den till det trådlösa nätverket via Google Home-appen, sedan är det enkelt att strömma okomprimerad musik via Chromecast eller AirPlay 2. Spotify-användare kan glädja sig åt Connect-funktionen, som förvandlar mobilen till en fjärrkontroll så fort musiken spelas i Spotify-appen. Själva strömningen är det Artistic som står för.

Om du vill spela från mobila enheter som inte är anslutna till nätverket är det enkelt att använda komprimerad Bluetooth i stället, med aptX-ljudöverföring som höjer ljudkvaliteten.

Lemus Home Artistic & woman
Foto: Lemus Home

HDMI

Lemus vet att de flesta naturligtvis kommer att koppla in TV:n, för detta finns både en optisk digitalingång och en HDMI-kontakt med ljudreturkanal (ARC). Denna kan kopplas till en av TV:ns HDMI-ingångar märkta ARC så skickas ljudet tillbaka från TV:n och ut till högtalaren. På det här sättet kommer du inte heller att sakna fjärrkontroll, som Artistic faktiskt inte har. TV:ns fjärrkontroll gör tricket när du använder HDMI (se bara till att ”HDMI-CEC” är aktiverat).

Att Lemus Home Artistic fortfarande inte främst är en hemmabioprodukt är tydligt eftersom den inte stöder något av filmljudformaten från Dolby eller DTS. För att detta ska fungera måste du därför gå in i TV-menyn och ställa in utsignalen till PCM. Då fungerar det utan problem.

En fröjd att lyssna på

Lemus Home Artistic utstrålar seriös hifi och både priset och utseendet ger förväntningar om ett bra ljud. Och den gör ingen besviken.

Direkt ur kartongen är ljudet ovanligt varmt och fylligt. Sångröster återges med ett stort mellanregister, med massor av bröstklang. Gitarr och cello har stor kropp, även basinstrument har fin fysik och tyngd. Längre upp i övertonregistret låter det mjukt och elegant, väldigt annorlunda än till exempel Sonos Arc, som jag för närvarande har i vardagsrummet som nästan med våld trycker diskantdetaljerna mot mig. Med Artistic framträder de mycket mer naturligt.

Lemus Home RoomCorrection
I appen kan man göra rumsoptimering för att få ännu bättre ljud. Den tunna kurvan är testarens inte helt optimala TV-rum. Den tjockare grafen är efter optimering. Foto: skärmdump

Rumskorrektion

Artistic går oerhört djupt i basen, ända ner till 20 Hz, tack vare smart DSP-processning. Men det är inte helt problemfritt i många vardagsrum. Inte i mitt heller. Har man problem med basen i ett rum så är min erfarenhet att de ofta förstärks mer när små högtalarelement och lång slaglängd ska återskapa de djupa tonerna än större och kraftfullare subwoofrar. Detta har Lemus tänkt på och utrustat Artistic med digital rumskorrektion.

För att komma åt den behöver du en iPhone och Lemus Home-appen. Mikrofonen i iPhone används för att mäta ”rosa brus” (pink noise) som spelas i högtalarna. Sedan korrigerar den starka 4-kärniga DSP:n för skevheter i frekvensregistret. Ljudet kan sedan justeras efter den personliga smaken med en 3-bands tonkontroll i samma app.

Det ska sägas att jag hade lite problem första gången jag körde korrektionen. Då ville plötsligt Artistic inte ge ifrån sig något ljud alls. Lösningen blev att dra ut kontakten och plugga in den igen, men då måste också rumskorrektionen göras om igen eftersom den inte hade sparats. På andra försöket gick allt smidigt.

Lemus Home app
En 3-bands tonkontroll gör att man kan anpassa ljudet efter eget tycke och smak. Foto: Lemus Home

Korrigerat ljud = ännu bättre för musik och filmer

Efter korrektionen går ljudet från imponerande till att närma sig magiskt. Själva klangbalansen förändras inte, men systemet städar upp bland maskerande frekvenser – särskilt mellan bas och mellanregister. Bastonerna blir renare och strängarna på en basgitarr urskiljs lättare. Man slipper också att basgitarren krockar med sångröster, det blir bättre separation mellan instrumenten. Samtidigt som det inte går ut över den allmänna dynamiken.

Dialogen i filmer är ännu tydligare och det känns dessutom som om ljudbilden sträcker sig lite längre ut mot sidorna, innan var den lite snäv. Någon surroundkänsla blir det aldrig, en sådan funktion finns inte inbyggd. Men stereobredden är helt klart tillräcklig för att ge stora filmupplevelser. Man kan visserligen få ännu större stereobredd med ett par högtalare som är placerade längre ut mot sidorna, å andra sidan slipper man fula högtalarkablar. En väldigt lyckad kompromiss om du frågar mig.

Saknar inte subwoofer

Låt dig förresten inte bli distraherad av att soundbar-högtalare ofta har en separat subwoofer. Artistics bas är djup och tillräckligt kraftfull för att man inte ska sakna någon bashögtalare, och kvaliteten på bastonerna är i en helt annan liga än de billiga subwoofrarna som ingår till nästan vilken soundbar som helst. I så fall måste du gå upp till Sonos Subs kvalitetsnivå – men den totala ljudkvaliteten är fortfarande bättre med Lemus Home Artistic än med Sonos Arc & Sub.

Kan spela högt

Om du är van vid en typisk soundbar så kommer du att tappa hakan av hur högt ljudet är från Artistic-systemet. Sonos Arc kan bara glömma att spela så dundrande hög. Man måste gå upp till den svindyra Sennheiser Ambeo Soundbar för att hitta en rival, men till och med den låter långtifrån lika musikaliskt och organiskt som Lemus Home Artistic. Å andra sidan har Sennheiser-högtalaren det mest övertygande surroundljudet jag har hört från någon soundbar utan fysiska bakhögtalare, så om det är viktigt är den en reell konkurrent. En ännu dyrare och mycket fulare konkurrent.

Lemus HOME Artistic - walnut
Lemus Home Artistic i valnöt. Foto: Lemus Home

Lemus Home Artistic: Slutsats

Lemus Home Artistic kan betraktas som en stor och fyrkantig soundbar eller som ett par traditionella högtalare inbyggda i ett gemensamt kabinett. Vad man än väljer att kalla den så är den en ovanligt lyckad konstruktion. Minimalistisk som få, men på samma gång retro till tusen, smälter den in perfekt i de allra flesta hemmiljöer. Den är något unikt rent visuellt och är samtidigt värd priset för ren och skär ljudkvalitet.

Du hittar knappt någon soundbar på marknaden som låter lika bra som Lemus Home Artistic. Den når inte riktigt upp till den ännu mer fysiska ljudbilden från den större Classic 1500 (eller Classic 1200), och om det bara är ljudet som betyder något för dig, är Classic-varianterna definitivt värda pengarna högst upp. Men det finns mycket att spara på att välja Artistic, vilket också är mer minimalistiskt. Och i den klassen finns det knappast något mer välkännande alternativ.

 

Karakter
Lemus HOME Artistic
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Slimmade danskar imponerar

Extremt krutpaket från Norge

Här får du bäst ljud

Bärbar partyhögtalare

Tre premium-soundbars som lyfter filmupplevelsen

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Ljud & Bild