Klipschs största soundbar är en riktig tungviktare, gjord för hemmabioentusiaster som vill ha ljudtrycket och -kvaliteten man är van vid från separata komponenter, men som vill ha det så elegant och enkelt som bara en soundbar kan vara. Men Klipsch Cinema 1200 är inte diskret, långt ifrån. Med 1200 watt total förstärkareffekt och en maximal ljudnivå på 107 dB lär det här verkligen kunna få fart på saker och ting!
Med en bredd på nästan 140 cm får den här högtalaren Sonos Arc att se ut som en dvärg, även Samsungs största HW-Q960A får se sig omkörd med marginal. Du får ha en TV på hela 58 tum för att ha samma bredd som högtalaren, men den bör vara över 65 tum för att matcha ljudbilden från Klipsch Cinema 1200.
5.1.4
Klipsch Cinema 1200 är ett så kallat 5.1.4-surroundsystem.
På framsidan döljer sig nio högtalarelement fördelade på tre kanaler (L, C, R). Var och en av kanalerna har en horndiskant för optimal dynamik och kontroll av spridningen, dessutom har de två ovala mellanregisterbasar vardera för att få bukt med kraftfulla dialoger och actionsekvenser. På ovansidan sitter två snedställda fullregisterelement, riktade mot taket för att återskapa höjdinformationen i en Dolby Atmos-ljudbild.
De flesta soundbar-högtalare försöker simulera surroundljud från en placering under TV:n, men Cinema 1200 har i stället äkta bakhögtalare. De är trådlösa och behöver bara ström från ett vägguttag för att fungera. I dessa sitter ett fullregisterelement som pekar framåt samt ett uppåtriktat Atmos-element.
Men ingen hemmabio utan bas, och i det här fallet är det en maffig 12-tummare i ett 50 cm högt kabinett! Detta måste vara den största trådlösa subwoofern vi någonsin har testat, den bör vara en tuff matchning till den stora soundbar-högtalaren.
Anslutningar och funktioner
Många andra soundbar-högtalare har en enda HDMI-utgång som tar emot ljudreturkanalen (ARC/eARC) från TV:n, men Cinema 1200 har dessutom två fullvärdiga HDMI-ingångar – som båda stöder upp till 8K-video med HDR. Det betyder att du till exempel kan koppla in en spelkonsol och en Blu-ray-spelare, där videosignalen överförs opåverkad till TV:n eller projektorn. Dolby Vision stöds också.
Ljudsystemet har Bluetooth för enkel musikstreaming, men också både trådlös och trådbunden nätverksanslutning. Tillsammans med Klipsch Connect-appen kan du ställa in högtalaren, få firmware-uppdateringar och dessutom en snabb installationsguide. Snart kommer du att kunna använda appen för att justera tonkontroller (EQ), men inte än.
Fin, stor display
Displayen bakom tygfronten på höger framsida är enorm, om du vill kan den nästan lysa upp halva rummet. Som tur är kan den även dimmas, och dessutom ställas in så att den bara visar sig när man använder några av knapparna på högtalaren eller fjärrkontrollen. Den vinner förmodligen inget grafikpris med sin distinkta miniräknar-look, men den är väldigt funktionell och syns på långt håll. Därför älskar jag den!
Billigt utförande
Cinema 1200 är onekligen är ett manligt och tufft skådespel men den utstrålar inte direkt kvalitet av högsta klass när man synar den lite närmare i sömmarna. Subwoofern är klädd i billig svart vinyl som inte lurar någon att det är trä. Det är bättre ställt med de silvergrå detaljerna på sidorna av soundbar-högtalaren, som väl ska föreställa borstad aluminium. De är också billig vinyl, med ett par några slarviga fogar som får mig att tro att den här produkten är mer skapad för mörka källare än ljusa vardagsrum.
Dundrande filmupplevelser
Så fort Cinema 1200 får i uppdrag att återskapa ljudspåret till kvällens film är allt om det rustika utförandet som bortglömt. För det första har vi aldrig hört maken till tryck i baslådan från någon soundbar. Här smäller det! Kulor i The Irishman och tjutande bildäck i F1 Drive to Survive har nog aldrig fyllt rummet med sådan realism som här. Subwoofern är inte bara full av krut, även horndiskanterna hänger med. Ljudet flyger ut så det smäller i öronen, samtidigt som allt låter nästan helt oansträngt.
Man kan säga mycket om kraften i Cinema 800 – och även lillebror Cinema 600. Men den här fysiken kan de båda leta i månen efter! Cinema 1200 är helt galen om man jämför.
De uppåtriktade Atmos-elementen i kombination med trådlösa bakhögtalare gör att surroundljudet blir mycket större än med andra högtalare som saknar dem. Inklusive lillebror Cinema 800, den har nämligen bara mjukvarubaserat Atmos-ljud som inte bidrar med så mycket. Med Cinema 1200 är filmer och TV-serier mycket större och mer realistiska. Ljudet omfamnar oss och förflyttar oss rakt in till en virtuell biografsalong.
Dialoger
Förmågan att återge dialoger är också fenomenal. Rösterna framträder med både ”hår på bröstet” och med tydligt artikulerade konsonanter. Utan att sibilanter (s-ljud) går över till det vassa, som de har en tendens att göra med Cinema 800. Även om horndiskanterna är identiska så är det något med den extra kroppen i ljudet från Cinema 1200 som gör att diskanten blandar sig bättre i ljudbilden.
Det finns däremot soundbar-högtalare som har en mer delikat och luftig diskant, till exempel Sonos Arc och Sony HT-A7000. Men Klipsch har en fysik och en realism som de andra inte är i närheten av.
Extra kul är det när filmspåret har gott om djupbas, då fladdrar det i byxbenen och knakar i väggarna. Det här är verkligen massivt!
– Kanske inte den mest linjära subwoofern, men jösses ett sådant tryck! utbrister Audun.
Inte helt behärskad
Och där har han satt fingret på akilleshälen. För vad subwoofern har i kraft och muskler, saknar den i finess. 12-tummaren är inte helt kontrollerad när det dundrar loss som om den försöker riva väggarna. När baselementet är igångsatt lyckas inte förstärkaren riktigt hålla tillbaka det. Om det är förstärkaren, en för liten magnet på baselementet, eller en kombination av de båda ska vi inte spekulera för mycket om. Men hade vi velat ha ett baselement som hölls fast ännu fastare i nackskinnet? Ja. Definitivt.
Man hör det speciellt med musik. Kontrabasen i Laura Marlings Soothing, som normalt sett är djup och massiv, men också torr och detaljerad, är visserligen massiv här – men långtifrån torr. Och inte speciellt detaljerad. Komplexiteten i tonomfånget saknas, som skulle avslöjat att den en kontrabas och inte en elbas. Här är det svårt att höra eftersom subwoofern bara tar tonerna och mosar ner dem i soffan. Utan att bry sig ett dugg om finess.
Det är mycket tuffare med elektronisk musik, inklusive rap, då slår den lika hårt som jag kan minnas ha hört från någon soundbar. Men även Drake har klangfärger i basen som förtjänar att komma fram, vilket Klipsch Cinema 1200 inte bryr sig om alls.
Klipsch eller Samsung?
Som jämförelse är vår favorit-soundbar i den häftiga klassen, Samsung HW-Q960A, mer behärskad när den ska. Den är kraftfull och kan spela högt, plus att den är lite mer raffinerad än Klipsch. Även om Samsungen också låter mer som en biograf än en kammarkonsert, om man säger så.
Men Samsungs soundbar är mer balanserad och klarar ett bredare spektrum. Och ger en ännu större tredimensionell bubbla av ljud. Och även om den är slappare i djupa basen än Klipsch-suben så har den ändå mer finess och bättre tonalitet. Å andra sidan hotar den inte att riva ner väggarna lika mycket som Klipsch. När det gäller underhållningsfaktor är det nämligen ingen som slår Klipsch på fingrarna.
Slutsats
Klipsch Cinema 1200 är ett dyrt soundbar-system. För de här pengarna har du råd med ett bra hemmabiosystem med separata komponenter och det går nog att få både större och bättre ljud om du letar bland de bästa högtalarna i budgetklassen. Men det är inte samma sak som att det automatiskt blir bättre, och lika enkelt att installera är det garanterat inte.
Film- och TV-upplevelserna med det här systemet ger alla andra soundbar-högtalaren en hård match, inte minst tack vare den stora subwoofern som återskapar bas med fysik till tusen! Men även soundbar-högtalarelementen låter tillräckligt naturligt, och har dessutom strålande kontroll över dynamiken.
Intrycket av byggkvalitet är det lite si och så med, och vi tycker att ljudet saknar en del finess och raffinemang när man spelar musik. Att vi ändå hamnar på en sexa i betyg beror på att det här soundbar-systemet är så överlägset allt annat med film att det saknar motstycke.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser