TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

test: KEF LSX

En liten sensation

Nu vet jag vad jag säga till alla som undrar om det finns bra, trådlösa högtalare till stereon.

Av / 2018-11-28 - 09:59
KEF LSX

Ljud & Bild tycker

  • Varm och mäktig klang med praktfullt fokus, bra dynamik och förbluffande stor ljudbild. Användarvänlig för hela familjen.
  • Ingen USB-port. Onödigt komplicerat med två appar.

– Vad skulle du rekommendera?

Det är kanske frågan som jag får oftast i sociala sammanhang.

– Beror på, brukar jag svara och sedan sätter jag igång med en lång utläggning om vad man ska tänka på, vad som är viktigt och så vidare. Det är inte alltid så lätt att komma med något konkret svar.

– Det hänger naturligtvis på hur mycket pengar man vill lägga, säger jag kanske, och sedan föreslår jag KEF LS50 Wireless till 25000 kr. Ett par kompakta stereohögtalare som fortfarande sitter överst på tronen som det bästa trådlösa stereoparet vi har testat på den här sidan absurda prisklasser. Men många tycker fortfarande att de är för dyra och för stora för att få plats i bokhyllan eller på stereobänken.

Dynaudio XEO 2 kostar mindre än hälften och ger ett bra ljud för pengarna, men har inte så mycket bas och är dessutom på väg att försvinna. En Naim Mu-so är ett bra alternativ, men den levererar inte full stereobredd, och de flesta Bluetooth-högtalare är så fulla av kompromisser att de aldrig har något riktigt toppljud.

Annons

De små KEF LSX är lösningen för väldigt många. Vi tycker att de är de absolut bästa trådlösa stereohögtalarna i sin klass. De är tillräckligt små för att passa i bokhyllan, på stereobänken eller hängande på väggen bredvid TV:n – och kan utan problem ersätta den gamla anläggningen.

KEF-högtalarna är en mer kompakt version av LS50 Wireless, kostar 15 000 kronor och låter förbluffande stort. Det är nästan ett brott mot naturlagarna att en högtalare som är så liten att den kan gömmas bakom en inbunden bok kan spela så högt, tufft och med så mycket bas.

LSX är designade av Michael Young och alla utföranden utom det vita är överdragna med färgat tyg från danska Kvadrat.

KEF LSX farger 45895
Urvalet av färger, med en signerad version i grönt. Foto: KEF

Unik konstruktion

I likhet med den större LS50 har LSX ett Uni-Q-högtalarelement. Det kombinerar diskant och bas i en koaxial konstruktion med diskanten i mitten. En förstärkare på 70 watt driver basen och diskanten tas om hand om en 30-watts förstärkare.

Den här kombinationen styrs av en digitalprocessor som hanterar musiksignalen, oavsett om den är ansluten trådlös eller med kabel. För även om de är trådlösa med både wifi och Bluetooth så har de även en digital optisk ljudingång och en analog ingång. Sammanlagt fyra källor kan anslutas till högtalarna

De kan också anslutas till routern hemma genom en ethernet-kabel som kopplas till ena högtalaren. Den är märkt Master och bör i normala fall ställas till höger, men det går att konfigurera den som vänster högtalare i en app. Som vi strax ska återkomma till.

Rätt i bokhyllan

KEF-högtalarna är 24 cm höga och bara 18 cm djupa, men man måste också räkna med strömkabeln som sticker ut ungefär 5 cm från baksidan. De bör dock ändå få plats i de flesta bokhyllor.

Högtalarna behöver ström och det ingår också en kabel som kopplar ihop dem. Den måste man egentligen inte använda, fast om man vill ha möjligheten att spela upp högupplösta musikfiler med 24 bit/192 kHz så är den ett måste.

KEF LSX par 45897
Bara 24 cm hög – och naturligtvis i stereo. Foto: KEF

Så använder man dem

Det är kul att man behöver två appar för att komma igång. KEF Control använder man för att installera högtalarna för första gången och för att göra ändringar i inställningarna. KEF Stream-appen används för att styra högtalarna. Det ingår för övrigt en fjärrkontroll, så man MÅSTE inte använda appen hela tiden.

Men appen har stöd för Spotify och Tidal, och så småningom får den också multiroom-stöd med AirPlay 2.

Stream-appen ger också en översikt över spellistor, musik man har sparat samt tillgång till musikbiblioteket på datorer som är anslutna till samma nätverk.

Man kan alltså koppla in allt möjligt. TV:n till den optiska ingången, en analog ljudkälla till 3,5 mm-ingången eller strömma trådlöst, antingen med Bluetooth eller wifi för bättre ljudkvalitet.

Behöver man mer djupbas kan man koppla in en subwoofer också.

Den enda högtalarna saknar är en USB-ingång. Det finns en USB-utgång, men den ger bara laddström till en mobil eller surfplatta.

KEF LSX bak 45896
LSX är trådlösa men det går att koppla in TV:n och andra ljudkällor. Foto: KEF

Ljudet

Ljudet från KEF-högtalarna kan justeras med appen i telefonen. Där kan man anpassa ljudet efter var högtalarna är placerade, hur stort rummet är och hur mycket bas de ska spela. I expertläget kan man dessutom fintrimma basräckvidden och diskantnivån efter den personliga smaken. Till och med subwoofern kan justeras från appen.

LSX spelar inte lika högt som de stora LS50 Wireless, men det mesta annat gör de lika bra. Det är faktiskt uppseendeväckande, för det är inte naturligt att en så liten högtalare spelar så mäktigt tufft och kontrollerat i basen.

Basgången i Khalid och Normanis mjuka Love Lies kan utmana små högtalares förmåga till baskontroll. Här rullar basen ut mäktigt och precist i rummet. Full kontroll. Normanis röst är praktfullt definierad och perkussionen återges med snärt och skarpt fokus.

Pat Methenys Are You Going With Me, från jazzfestivalen i Montreal 1989, låter fantastiskt från de små högtalarna. De återger Lyle Mays synthesizers med en skala som jag förknippar med mycket större högtalare.

KEF-högtalarna är inte rädda för komplex musik. Beethovens femte pianokonsert – Kejsarkonserten – med Leif Ove Andsnes och Mahler Chamber Orchestra är mäktig och vacker. Särskilt pianot. Som får ett djup som små högtalare brukar ha svårt att återskapa. Orkesterns dynamik återges nästan sensationellt väl.

Slutsats

KEF LSX är utan tvekan de finaste högtalarna i sin klass. De sticker ut med sin design, kan användas av hela familjen och låter nästan sensationellt bra för att vara så små och trådlösa stereohögtalare. De här kan vi rekommendera utan reservationer – och nu vet jag vad jag ska svara nästa gång någon frågar. Musik är bäst i stereo och svaret är KEF LSX.

Karakter
KEF LSX
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 reaktion på ”KEF LSX”

  1. Helt fantastiskt hur så små högtalare, kan leverera sånt fantastiskt ljud.
    Har nyligen köpt SVS SB 2000 PRO.
    Den kombon är magisk.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Ljud & Bild