TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: KEF LS50 Wireless

Modern stereo

KEF gör det igen, med en trådlös version av en av de bästa högtalarna vi har testat.

Av / 2017-03-31 - 10:26
KEF LS50 Wireless

Ljud & Bild tycker

  • Vacker klang och praktisk högtalare för de som strömmar mycket. Bra anslutningar och ljudet går att anpassa efter rummet.
  • Kan verka komplicerad att installera. Aningen bristfällig app-styrning utan inbyggt Spotify eller Tidal.

Eventuell skepsis man kan ha mot trådlösa högtalare är välgrundad. I våra tester har vi upptäckt att de ofta har kompromisser med både ljudkvalitet och användarvänlighet. Så om någon blir besviken över trådlösa högtalare så förstår vi varför.

Undantag finns alltid. Dynaudios XEO-serie och Elacs AIR-högtalare är exempel på hur lyckat det kan bli när man visar ljudkvaliteten hänsyn.

Dessvärre är utbudet av trådlösa av så hög kvalitet starkt begränsat. Men så testade vi KEF LS50 Wireless.

Betrakta inte de här som ett par KEF LS50 med trådlös anslutning. De är nämligen något helt annat. Högalarna bygger visserligen på de prisvinnande LS50, som faktiskt är en av våra favoriter, men inuti kabinettet är allting nytt.

Den vanliga LS50 är en 30 cm hög stativhögtalare som låter bättre än de flesta liknande högtalarna vi har testat. Den trådlösa versionen har samma unika (!) Uni-Q-element där en diskant sitter i mitten av ett 13 cm membran av aluminium och magnesium.

Annons

Den koaxiala elementkonstruktionen ger ett mer uniformt spridningsmönster och noll tidsförskjutning mellan frekvenser. Det fungerar utmärkt i LS50 och i KEFs R- och Reference-serier. Så det finns inget skäl till att det inte ska fungera i den trådlösa versionen.

Med den här behöver du inget annat än ett par vägguttag.

Betrakta den som en stereo för det moderna hemmet. Plugga in TV:n i den optiska ingången, strömma musiken trådlöst med Bluetooth och glöm allt annat.

En tryckning på fjärrkontrollen eller toppen av den högra högtalaren räcker, sedan är det bara att fiska upp mobilen och spela musik.

Installation

Egentligen kan du ställa dem var du vill. Utan att ta hänsyn till ”hifi-saker”, för KEFs ingenjörer har sett till att göra högtalaren anpassningsbar. Vill du ha dem i IKEA-hyllan? Inga problem. Kanske på skrivbordet? På stativ? Det går att programmera högtalaren med en knapptryckning så att den anpassas efter miljön den står i. Till exempel om den står nära bakväggen.

Men allt är inte lika enkelt.

Första gången man kopplar upp dem, stoppar i nätkontakten och kopplar ihop dem med den medföljande nätverkskontakten (faktiskt en fördel) så måste man ladda ner appen.

Den använder man för att koppla in högtalarna till hemmets trådlösa nätverk, göra inställningar – till exempel justera bas och diskant – och spela musik.

När wifi är valt som ingång – det går också att använda fjärrkontrollen som ingår – kan du ge högtalaren tillgång till musikbiblioteket via UPnP. Under förutsättning att det redan är insläppt på det trådlösa nätverket. Annars måste du gå in på datorn och ge den tillgång till musiken på hårddisken.

Eller så kan du strömma med Bluetooth, vilket jag tror att de flesta väljer att göra. Men LS50 Wireless är en komplex konstruktion och allt kan verka överväldigande första gången man ställer in en så pass avancerad högtalare.

Letar du efter Spotify Connect- eller Tidal-integration så hittar du i dagsläget inte det i LS50. Det får du ställa in själv, eller strömma via USB från laptopen, eller från Spotify- eller Tidal-appen i mobilen.

Lite teknik

Allt du behöver finns inbyggt i högtalaren. Du behöver inte koppla in något annat än ovan nämnda ethernet-kabel mellan högtalarna. Det här är lösning som KEF har valt eftersom det är lättare att synkronisera musik mellan högtalarna med en fysisk förbindelse än trådlöst.

Varje element, det vill säga de två i den koaxiala konstruktionen, drivs av var sin förstärkare. En analog på 30 watt driver diskanten och en 200-watts klass-förstärkare driver basen.

De styrs av en digitalprocessor som delar upp signalen mellan elementen och kontinuerligt justerar för tidsskillnader, så att det inte ska finnas någon fördröjning mellan dem.

Det sitter en digitalomvandlare för vart och ett av elementen i varje högtalare. Den arbetar med 24-bitars ordlängd på 192 kHz och stöder högupplösta musikfiler. Alltså filer med högre kvalitet än MP3-filer.

Equalizer

Högtalarna har fyra inställningar som är anpassade efter olika placeringar. De styrs med fyra knappar på baksidan: Desk, Stand, Wall och Free Space. Eller bänk, stativ, vägg och fristående. De påverkar balansen i ljudet, så att man till exempel inte får överdrivet mycket bas om högtalarna står intill väggen bredvid TV:n.

Med appen kan du göra flera ändringar. Som att justera diskantnivån, fasen eller basomfånget. Den kan ställas in till mer eller mindre djupbas, eller standard. Om man kopplar in en subwoofer kan man ställa in delningsfrekvensen mellan sub och högtalare i appen.

Ljudkvalitet

Det finns alltså stora möjligheter att få optimalt ljud ur de små högtalarna. När allt är färdiginstallerat kan man räkna med att få rejäl fart på musiken.

LS50 Wireless spelar förbluffande stort och tufft och målar upp en varm och fylligt ljudbild med mer djupbas än de flesta är vana vid från små högtalare. Det komplexa slagverket som är drivande i låtarna på Tinariwens nya album, ”Tiwàyyen”, hamrar loss på parketten utan att det låter rörigt eller odefinierat. Gitarrer kommer fram klockrent i den stora ljudbilden och den dynamiska kontrasten är oklanderlig.

Jag saknar lite luft i diskanten i Renée Flemings samling operastycken, men det hjälper att vrida upp diskanten lite i appen. Det drar också med sig klangen i stråkar, som jag fick att låta tydligare i mellanregistret när diskantnivån ökade en smula. Det hjälpte också Hannah Reids röst i London Grammar. Den nya singeln ”Rooting for You” gav mig ögonblicklig gåshud från nacken och ner och pianotonerna lät som skinande pärlor i bakgrunden. Verkligen vackert.

Man glömmer fort högtalarna och rycks med av musiken på ett helt annat sätt än vad som är normalt – när man lyssnar på trådlösa högtalare, vill säga.

KEF-högtalarnas styrka är en ytterst välbalanserad konstruktion, men genomtänkta lösningar som resulterar i en sällsynt lyckad ljudbild utan dolda missar. De har ett vackert fokus utan att låta vassa, en stenhård kontroll i basen utan att överdriva och levererar en varm och fyllig klang utan att vara luddig.

Vill du ha trådlös strömning med ännu bättre ljud är svaret två Devialet Phantom, men då får du gå upp rejält i pris.

Bäst hittills

Den trådlösa versionen av KEF LS50 är egentligen bättre än originalet. Den kostar visserligen dubbelt så mycket, men det är den värd eftersom den är enklare att få att spela optimalt, och då låter den bättre än den trådbundna versionen från 2013. Jag kan inte komma på någon bättre högtalare för vanligt folk. Åtminstone de som är mer än genomsnittligt intresserade av musik och inte baxnar över prislappen.

 

picture1 picture3 picture4
<
>
Appen ger tillgång till flera viktiga parametrar som kan förbättra ljudet.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Slimmade danskar imponerar

Extremt krutpaket från Norge

Här får du bäst ljud

Bärbar partyhögtalare

Tre premium-soundbars som lyfter filmupplevelsen

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Ljud & Bild