På bara ett fåtal år har JBL blivit en av världens tre största tillverkare av Bluetooth-högtalare. Och inte utan anledning. JBL har haft som mål att vara starkare än sina konkurrenter, så att man fortfarande ska kunna förknippa märkesnamnet med fest och underhållning. Du vet, eftersom märket inte längre är förknippat med hårtslående hifi- och highend- högtalare som bär inskriptionen Made in the USA.
Den nya toppmodellen bland bärbara trådlösa högtalare ger en antydan om vad företaget en gång stod för. Och då menar jag inte att den nickar igenkännande mot 80-talets populära bergsprängare, för sådant sysslade inte JBL med. Utan att den utstrålar grov och tuff kraft och stolt bär JBL-loggan på framsidan. Och med passiva baselement på sidorna som berättar för oss att här är det bara att vrida upp volymen.
Boombox 2 har samma form som föregångaren, men är en och en halv centimeter kortare och har ett handtag med skåror, som den här gången är inspirerat av handtagen på ett motorcykelstyre.
Styvt pris
Priset är ganska styvt, 5 500 kronor är till exempel nästan 50 procent mer än vad rivalen UE Hyperboom kostar. Och dessutom nästan dubbelt så mycket som vad det går att köpa den första Boomboxen för. Det är bara naturligt att priset sjunker på en produkt när en ersättare är på gång, men kan ända vara värt att tänka på eftersom Boombox 2 inte är något kvantsprång jämfört med 1:an.
Vattentät
Den första Boomboxen gillade vi starkt, den var kraftfull och hade en imponerande mäktig bas. Vattentät var den också, med IPX7-klassning vilket innebär att man kunde tappa den i poolen utan att förstöra den. Detta gäller även den nya Boombox 2, dessutom har JBL använt starkare material för att se till att den inte börjar förvränga ljudet, inte ens när musiken ”brakar loss”.
Det finns också en PartyBoost-funktion som innebär att ett oändligt antal högtalare kan kopplas ihop trådlöst. Var det någon som sade varning för grannarna?
Enkel att använda
Det är härligt när produkter fungerar lika enkelt som Boombox 2. Den har bara en av/på-knapp, en Bluetooth-parkopplingsknapp och volym upp/ner. That’s it! Och när du väl har parkopplat den första gången behöver du inte tänka på Bluetooth-knappen igen. Den paras automatiskt ihop med mobilen nästa gång du sätter på den.
Det finns en app, men det är bara en poäng med att ladda ner den om du planerar att använda två Boomboxar i stereo, där den ena är höger och den andra är vänster, eller den ovan nämnda PartyBoost-funktionen där flera högtalare spelar tillsammans. De allra flesta kommer förmodligen aldrig att behöva använda någon av dessa funktioner.
Medelmåttig räckvidd
24-timmars batteritid är samma som i föregångaren och fortfarande mycket bra. Dessutom blev jag glad så fort jag såg att Boombox 2 har Bluetooth 5.1. Det borde ge längre räckvidd än den äldre 4.2-versionen. Tyvärr gör det inte det. Åtminstone inte med min iPhone 11 Pro Max, jag kunde bara stega upp ungefär 10 meter utomhus innan jag fick drop-outs i ljudet. Detta är stor skillnad mot nästan alla nyare hörlurar som vanligtvis funkar både 40 och 50 meter från mobilen.
Inom 10 meter är anslutningen dock mycket stabil, och frågan är vem som egentligen behöver ha högtalaren längre bort från mobilen än så. För de flesta praktiska ändamål räcker det – fast det är ingenting man skryter med.
Ljudkvalitet
Så över till det allra trevligaste. Ljudet. För Boombox 2 är riktigt bra. Det bör den vara också, för dryga fem tusenlappar. Fast det är ingen självklarhet, jag minns med fasa hur det lät när jag lyssnade på den ännu dyrare (och mycket större!) Soundboks 2 som spelar högt – men hemskt vasst!
Då var mitt möte med Bose S1 Pro desto trevligare, till den kan man till och med plugga in både gitarr och mikrofon – samtidigt. Den här är också större än Boombox 2.
Det coola med Boombox 2 är inte att den är kraftfull och spelar högt – det är den, och det gör den – utan att den låter bra!
När jag sätter på Dance of the Clairvoyants med Pearl Jam, som har både rock- och disco-element, sitter jag och flinar av den fylliga basen och det engagerande och starka ljudet. Men också för att det låter som det ska. Eddie Vedders röst framträder utan att dränkas av baseffekterna, och ljudet är välbalanserat längre upp i diskantregistret. Där så många partyhögtalare låter så aggressivt eller luddigt att man nästan inte vågar vrida upp volymen särskilt mycket, inbjuder JBL Boombox 2 till att dra på. Och man blir inte besviken på hög ljudnivå heller.
Detta gör att jag faktiskt inte har något emot att lyssna på mer finkänsliga musikstycken, som pianoversionen av Lady Gagas Joanne (Where Do You Think You Goin’?). Pianot låter som ett piano och inte som ett billigt elektriskt keyboard. Lady Gagas röst är fyllig och samtidigt tillräckligt öppen för att få fram känslorna. Och med en större klangbotten från pianot än många småhögtalare som är gjorda för att spela fint. Ur den synvinkeln är detta faktiskt en väldigt bra kompromiss.
Småtrög bas
Faktum är att högtalarens största, och enda påtagliga, svaghet är att basen hänger lite efter när man drar på med favorit-partymusiken. Visst, basen är stor och fyllig och Boombox 2 kan som sagt spela högt. Men när man gör det så smäller inte bastrumman till som den gör med större högtalare.
Om man drar på väldigt mycket så bli basen dessutom tunnare. Detta beror på att DSP:n i förstärkaren nödvändigtvis måste hålla tillbaka högtalarelementen när man försöker få dem att spela mer än vad de är gjorda för. De kan inte röra sig längre ut än sin slaglängd, och eftersom det är bastonerna som framkallar de största svängningarna så måste de hållas igen. Det är också genom att göra på detta sätt som JBL får högtalaren att spela så högt.
Detta innebär att det faktiskt, om du frågar mig, gör det lite onödigt att klämma ut de extra 10 wattarna från förstärkaren som man får när man kopplar den till ström i stället för att den går på batteri. Den sista växeln är man inte sugen på att lägga i ändå, det låter för platt och stressat.
Men det kan ändå ha en poäng, och det är om det plötsligt smyger sig in en lågmäld låt i spellistan. Som kräver att man vrider upp volymen högre än normalt. Då kan man det.
Slutsats
Den är vattentät, den är ännu kraftfullare än sist och den är väldigt enkel att använda. Och bäst av allt: den låter renare och bättre än de flesta partyhögtalare av samma kaliber. JBL Boombox 2 kostar en del, men det är den värd.
Här kan man bjuda in till trädgårdsfest utan att musiken drunknar i allt småprat. För du kan vrida upp rejält med den. Basen är fyllig utan att ta över fullständigt och är välbalanserad i ljudbilden. Även om den kan uppföra sig lite trögt ibland.
Bäst av allt är dock att JBL Boombox 2 spelar rent och snyggt när den ska, utan ”hängmatteljud” med tunt mellanregister och överdriven bas och diskant. JBL har lyckats balansera ljudet och frestas inte hitta på några dumheter. Mycket bra.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser