TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Harman Kardon Citation One MKII

Starkt förbättrad Citation

Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.

Av / 2020-10-22 - 08:00
Harman Kardon Citation One MKII

Ljud & Bild tycker

  • Låter som en mycket större högtalare. Mycket mer harmoniskt ljud än i den första versionen. Nu med AirPlay.
  • Allra djupaste basen återges inte. Inte lika avslöjande som ”riktiga” hifi-högtalare – men inte långtifrån!

På Ljud & Bild ser vi det som vår viktigaste uppgift att vara en köpguide för konsumenter. Vi testar hundratals produkter varje år och vissa klarar sig med bravur medan andra skickas tillbaka med reservationer.

Ett exempel på det senare var smarthögtalaren Harman Kardon Citation One. Den fick beröm för designen men bottenbetyg för ljudet när vi testade den i maj 2019.

Lyckligtvis läser även tillverkarna vad vi skriver. Och på den nordiska avdelningen av Harman medgav de faktiskt att basen i den lilla högtalaren var tämligen överdriven. Därför gjordes en ny ”voicing” till högtalaren när den skulle lanseras i en MKII-version. Mot bakgrund av vår kritik. Det tycker vi är storstilat.

Och vi testar den gärna igen för att se om den har blivit så mycket bättre att den förtjänar ett nytt betyg. För att utmana den beställde vi två stycken, som ställdes upp i vardagsrummet som stereopar.

Men innan vi lånar högtalaren ett öra så måste vi sammanfatta med att detta är den minsta modellen i Harman Kardons livsstilsserie Citation. Det är en tvåvägshögtalare med 3,5-tums bas/mellanregister och 20-mm diskantdome som drivs av en förstärkare som lämnar 40 watt per högtalare.

Annons

Huruvida om det finns en förstärkare till varje element förtäljer inte historien. Inte heller om frekvensomfånget eller annan essentiell information om ljud och teknik, det saknas helt på produktbladet. Å andra sidan är inte Citation-högtalarna gjorda för att tillfredsställa en målgrupp av kverulantiska audiofiler som vi.

Citation colours 4
Citation One MKII finns i fyra dämpade färger. Alla klädda i möbeltyg från danska Kvadrat. (Foto: Harman Kardon)

Citation One är i egenskap av livsstilshögtalare tänkt att passa in diskret i inredningen. Det gör den väldigt bra i sin kostym av möbeltyg från Kvadrat. Man kan antingen styra den från pekfältet på ovansidan eller med Google Home på mobilen. Eller så kan man styra den med rösten, tack vare Google Assistant.

Man kan strömma musik från Spotify och Google direkt. Men tyvärr inte i hifi-kvalitet från Tidal. Det kan man däremot råda bot på genom att strömma från mobilen. Där stöds både Chromecast och AirPlay, samt Bluetooth.

Ljudet

När vi testade Harman Kardon Citation One första gången verkade det som om den försökte överkompensera för sin ringa storlek genom att visa att den visst kunde spela bas. Så mycket att det överröstade allt annat.

Efter att den har fått en ny avstämning har det blivit mycket mer balans på saker och ting. Man blir fortfarande imponerad av att det kan finnas så mycket tyngd i en så liten högtalare, men det sker inte på bekostnad av helheten.

Linjär är den inte. Rent subjektivt har den mellersta delen av basregistret, mellan 60 och 100 Hz, fått ett lyft. Det ger en känsla av tryck i botten (bland annat bastrummor ligger i det här området), men kostar inte lika mycket förstärkarkraft och utsvävningar av det lilla 3,5-tumselementet som riktig bas kräver.

Botten saknas

Det här är lite fusk, men det fungerar. Och man märker inte att högtalarna inte säger något i djupbasen förrän det kommer en låt där det verkligen händer något. Detta gäller till exempel Hans Nielsen och Zhao Congs ”Moon Light On Spring River”, där de djupa tempeltrummorna nästan försvinner. I mindre extrema låtar fungerar illusionen av bas däremot bra, och Citation One MKII fick hittills oupptäckta föremål i mitt lyssningsrum att gunga med.

Den mer kontrollerade basen innebär också att man numera kan lägga märke till de andra registren. Mellanregistret är faktiskt riktigt fint och nyanserat för att komma från en så liten och billig multiroom-smarthögtalare. Röster återges nyanserat och rent, och om man har två hopkopplade högtalare får man en stereobild som visst går att använda för ”riktig” musiklyssning – och inte bara som ljudkuliss i bakgrunden.

HK Citation Duo Hero Grey
Två högtalare kopplade i stereo kan spela musik i ett vardagsrum på ett riktigt övertygande sätt. (Foto: Harman Kardon)

Trevligt sällskap

På gott och ont är Citation-högtalarna avstämda efter samma idealkurva, vilket innebär att man känner igen flera drag från exempelvis de betydligt dyrare Harman Kardon Citation Tower. Det vill säga en ljudbild där tonvikten ligger på det behagliga och varma, vilket ibland sker på bekostnad av de mer bittra delarna av verkligheten. Jag skulle inte vilja gå så långt som att säga att Citation One MKII är mörka i ljudet, det hade varit fel. Och diskanten framträder rent och snyggt. De har bara en förmåga att inte dra till sig onödig uppmärksamhet.

Sammantaget är MKII-utgåvan av Citation One en helt annan upplevelse än den första. Och även om den har naturliga begränsningar i djupbas och nyansering så får man en riktigt övertygande stereoanläggning när man ställer upp två stycken på en bänk eller hylla i vardagsrummet.

Slutsats

Harman Kardon Citation One MKII är en liten högtalare som både i pris och storlek lägger sig nära exempelvis Sonos One och Denon Home 150. Och i den nuvarande inkarnationen måste jag säga att den gör det riktigt bra. Det finns fortfarande fyllighet i basen, men inte på ett dåligt sätt. Om man ska välja Sonos eller Citation är en smakfråga. Citation har bäst ljud, Sonos har suverän programvara. Och rent ljudmässigt är båda i en helt annan värld än Google Nest Audio. Om röststyrning inte är av betydelse så är Denon Home 150 också värd att överväga.

 

Karakter
Harman Kardon Citation One MKII
Basic
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Slimmade danskar imponerar

Extremt krutpaket från Norge

Här får du bäst ljud

Bärbar partyhögtalare

Tre premium-soundbars som lyfter filmupplevelsen

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Ljud & Bild