Scansonic har jobbat mycket med sina smala högtalare. Och monterat ett särskilt 8-tums baselement på sidan som kompenserar för bristen på bas som små högtalare har. De har också kostat på sig en banddiskant och ett mellanregister på fronten som ska se till att ljudbilden får balans.
Den vita eller svarta glansiga lacken ser kanske lite billig ut, men här har pengarna satsats på ljudet i stället för på påkostad träfaner. Tack vare den sidomonterade basen är ljudet betydligt mer potent än vad som är möjligt att få med bara de små elementen på fronten. Men det betyder också att man måste tänka lite mer på hur man placerar högtalarna.
De bör inte stå med basarna riktade rakt in i bokhyllan, eller mot sidoväggen, men de kan däremot stå nära bakväggen. Och precis som vanligt rekommenderar vi att man har en förstärkare med en del strömreserver. M-9 är nämligen inte den mest känsliga, så räkna med att behöva vrida upp volymen lite extra för att få bra ljudtryck i ett stort rum.
Ljudkvalitet
Banddiskanten gör att Scansonic-högtalaren låter friskare än de flesta andra testdeltagare. För somliga kanske den upplevs som i friskaste laget, för man kan höra små s-ljud sticka ut emellanåt. Gillar man det så är ljudet mitt i prick, fast det kan bli enerverande i längden. Eller som Geir uttryckte saken när vi lyssnade på Rage Against the Machine: ”Lite väl mycket cymbaler?” Det låter skarpare än med Dynaudio och System Audio. Och lite tunnare än med Focal. Men gitarrerna är tuffa och röster känns öppna och distinkta.
De sidomonterade basarna sparkar ifrån sig väl och basen är både stram och relativt kraftfull. Det fungerar väldigt bra med Lordes och Diana Kralls låtar men klangen blir för tunn – och då hörs banddiskantens negativa sidor. Pianot i Leif Ove Andsnes ”Beethoven Journey” – för att inte tala om stråkarna – får varken den klangfyllighet eller det djup som behövs för att skapa en trovärdig känsla.
”De låter fint och upplöst tack vare banddiskanten, men lite tunt också”, instämmer Audun. Som inte riktigt tycker att foten börjar stampa takten av den här baskonstruktionen. ”Inte den bästa allroundaren i den här församlingen”, tycker Audun.
Vår åsikt
Det tunna mellanregistret gör att M-9 saknar värme för att spela klassisk musik bra nog. Scansonic-högtalaren är förmodligen snarare något för dig som inte har gott om plats att möblera med men som gillar att det rockar lite och är rädd att basen ska bli för tunn. Det blir den inte här, men högtalaren passar alltså inte alla.
Också i detta test:
Bowers & Wilkins CM8 S2
Elegant besvikelse
I normala fall är vi väldigt förtjusta i Bowers & Wilkins högtalare. Men de här lever tyvärr inte upp till våra förväntningar.
Focal Aria 926
Superb allroundare
Här är högtalaren som hanterar allt från klassiskt till pop och rock med övertygelse och som inte är rädd för att dra på lite!
DALI Opticon 8
Snäll jätte
Från DALI kommer en fullvuxen högtalare som både kan spela förförande vackert och dånande högt på samma gång.
Dynaudio Excite X34
Raffinerad allroundare
Den är så liten att man undrar om det kan finnas någon bas i den, men Dynaudios högtalare täpper till truten på skeptikerna när musiken sätter igång.
System Audio Saxo 70
Liv i luckan
När System Audio får sköta musiken så blir det aldrig en trist sekund. Saxo 70 är ett skolexempel på dynamik och liv.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser