Arcam har satsat på att göra det så enkelt som möjligt med Solo Bar. Det finns ingen nätverksanslutning, så strömning av ljud måste göras via Bluetooth. Har du en aptX-kompatibel enhet så kan det ge ett bättre ljud. Ljudlimpan går att styra med en särskild Arcam-app till mobiltelefon eller surfplatta om du inte vill använda den småplastiga fjärrkontrollen som ingår.
Solo Bar stöder alla vanliga ljudformat inklusive DTS-HD och Dolby TrueHD.
Egentligen säljs soundbar-högtalaren utan subwoofer, men den är tänkt att spela ihop med den trådlösa Solo Sub.
Arcams ljudlimpa är en av få som kan kalibrera ljudet efter lyssningsrummet med hjälp av en mätmikrofon som ingår. Allt är enkelt att koppla upp och använda, men vi gillar inte att högtalaren inte har så mycket som en diskantkontroll.
Ljudkvalitet
Autokalibreringen fungerar, eftersom ljudbilden är tämligen hermetisk utan den. Efter kalibreringen försvinner en puckel i övre basregistret som annars maskerat dialoger och röster, vilka alltså blir öppnare och tydligare.
Rumskänslan i Movie-läget är inte imponerade, man får ingen särskild känsla av surroundljud. Det låter nästan mono och ofta tycker jag att det låter bättre i vanligt stereoläge. Utan subwoofer låter det för tunt, och det är uppenbart att till skillnad från B&W Panorama 2 och Focal Dimension så är Arcam Solo Bar beroende av subwoofern för att kunna underhålla.
Tillsammans med subwoofern blir det bättre, fast den sparkar tyvärr inte ifrån sig särskilt mycket. Det slutar med att jag ställer in den på maxnivå, men jag tycker ändå att den är lite för livlös.
Dialogen låter ganska klart och fint men Solo Bar går i kompression lite för tidigt när folk skriker på varandra på filmduken.
När man ansluter Bluetooth för att strömma musik blir man precis som hos Harman/Kardon ombedd att ladda ner en app, hos Arcam heter den MusicLife. Den fungerar godkänt och ger en överblick över musikbiblioteket, även det som ligger på datorn om du har installerat ett DLNA-program som Twonky eller Plex.
När man vet hur bra förstärkare Arcam bygger är det en liten besvikelse att konstatera att ljudet bara är mediokert med musik. Kvinnliga sångröster är en smula hermetiska och hårda, och elektroniska rytmer som Infected Mushroom vittnar om att det är för lite tryck i subwoofern.
Slutsats
Arcam har satsat på en soundbar som har få funktioner men som är lätt att använda. Och det är bra. Den har också automatisk rumskorrigering som fungerar.
Men ljudet är tyvärr inte tillräckligt bra. Ljudbilden saknar dynamisk kontrast, upplösningen är inte tillräckligt bra och dialoger går i kompression när skådespelarna skriker på varandra. Solo Bar går att köpa utan subwoofer men behöver en för att kunna underhålla. Fast inte Solo Sub, den är för mesig.
Arcam saknar både upplösning i toppen och tryck i botten. Mellanregistret är angenämt och varierat, men vi får aldrig känslan av att det här är en produkt som är gjord med kärlek.
Också i detta test:
Vifa Stockholm
Trådlös musiker
Vifa Stockholm är en stor ljudlimpa som främst fokuserar på trådlösa musikupplevelser men som även funkar med film.
Sony HT-ST9
Balanserat ljud i alla rum
HT-ST9 är en del av Sonys multiroom-familj som kan ge trådlöst ljud i hela huset. Och den låter både välbalanserat och fint.
Definitive Technology W Studio
Besvikelse
Definitive Technologys ljudlimpa är en del av en multiroom-familj. Dessvärre är ljudet inte imponerande.
B&W Panorama 2
Omslutande ljudbild
anorama 2 från Bowers & Wilkins har ingen separat subwoofer men en förvånansvärt fylligt bas och ett stort ljud.
Yamaha YSP-5600
Äkta bioljud
Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.
Bose SoundTouch 130
Lättskött men tam
Bose har en av de mest användarvänliga ljudlimporna, som dessutom har trådlös multiroom-funktion. Men ljudet är i tamaste laget.
LG LAS950M (HS9)
Funktionell men blodfattig
LG:s ljudlimpa kan byggas ut till både multiroom och full trådlös surround. Men ljudkvaliteten är bara okej.
Canton DM 90.3
Sockel på steroider
Testets enda ljudsockel är Cantons största, som tar både film och musik på blodigaste allvar.
Harman/Kardon Sabre SB 35
Supersmal överraskning
Harman/Kardon har en supersmal soundbar som låter överraskande klart och öppet.
Focal Dimension Sound Bar + Sub
Elegant lösning
Funktionerna är få, men ljudet tjusigt. Och du kan välja om Dimension ska vara en ljudlimpa eller ljudsockel.