ES80 är en 4-vägshögtalare. Den är bestyckad med ett mellanregisterelement och två baselement, och diskantregistret delas mellan två element. Den ena tar över där den andra slutar vid 12 kHz. Det gör högtalaren kapabel att sträcka sig längre upp i övertonerna (40 kHz) och innebär dessutom att varje högtalarelement belastas mindre. Det svåra är att få alla element att arbeta tillsammans tidsmässigt. Gör de inte det så sker det på bekostnad av dynamiken och både ljudbildens storlek och definition.
Ljudet
Det är definitivt roligt att lyssna på ES80. Storbandsjazz får ett driv och ett engagemang som är något utöver det vanliga. Saxofonen släpps lös mer av de här högtalarna än av de flesta andra. Det känns nästan som om saxofonisten blåser oss rakt i örat. På gott och ont. Det är nämligen inte någon helt naturlig ljudbild som JBL målar upp. Kontrabasen låter lite monoton och ”plastig”. Inte hela klangstrukturen kommer fram, så man känner inte klangen från kontrabasens stora klanglåda. Cymbalerna är lite brutala och nästan aggressiva. Man skulle kunna säga att det hörs att JBL har smaksatt ljudet. Vi hör inte lika många detaljer som med B&W, Tannoy eller Monitor Audio.
När det spelas popmusik är det uppenbart att högtalarna har ett givet bruksområde. Basrytmerna är stentuffa för att komma från kabinett med så beskedliga mått. ES80 ligger inte mycket efter de större konkurrenterna från DALI och Patos, och på många sätt låter de ännu mer engagerande, tack vare en stramare bas och ett mer livligt mellanregister. Bertine Zetlitz röst kommer närmare lyssnaren samtidigt som basrytmerna smäller till rappare och med en ordentlig punch. Skojiga högtalare, alltså, som favoriserar popmusik. Vi kan också tänka oss att de fungerar ypperligt i en hemmabioanläggning!
Också i detta test:
Sammanfattning
Här finns något för varje smak. Glädjande nog finns det ingen dålig högtalare i detta test, men alla är däremot inte lika bra på allt.
B&W DM683
Helt grym!
Bowers & Wilkins 600-serie brukar vara standarden som andra budgethögtalare mäts efter. Varför är inte så svårt att förstå när vi lyssnar på de högresta DM683.
Canton Chrono 507 DC
Frisk spelman
Cantons högtalarpar tillhör testets friskaste, främst tack vare ett dynamiskt mellanregister. Här blir det liv i luckan!
ENERGY RC30
Kompakt men energisk
Kanadensiska Energy gör högtalare med krut i, det är de kortväxta RC30 ett tydligt bevis på.
Audio Pro Avanti A.90
Tjusig allroundare
Är det någon som kan bygga bra högtalare för en billig peng så är det Audio Pro. Vi är med andra ord spända på att höra hur den här ganska så fullvuxna fullregisterhögtalaren låter.
Monitor Audio Bronze BR6
Dunderköpet
Engelska högtalare anses ofta vara plågsamt exakta men lite tråkiga. De här från Monitor Audio är definitivt inte trista!
QLN Artech 12
Hemmadiscot
Testets största högtalare får alla andra att se ut som dvärgar. Med två 12-tumsbasar i varje kabinett dundrar de loss med en slagkraft som påminner om Mike Tyson.
Tannoy Revolution DC4 T
Älskling, jag krympte högtalarna
De här Tannoy-högtalarna är några av de minsta golvhögtalarna vi har sett någonsin! Kan något så litet verkligen låta bra?
Dali Concept 8
Engagerande concept
Concept 8 är DALI:s försök att bygga en stor och billig högtalare som låter bra på det mesta. Har de lyckats?
Patos Basic 510 mk2
Lätt att gilla
Patos Basic-serie vänder sig till dem som vill ha mycket ljud för pengarna. 510 mk2 har ett varmt och fylligt ljud som passar all slags musik.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser