En av hemligheterna bakom den smala framtoningen är att System Audio satsar på många mindre baselement i stället för ett fåtal större. Teorin bakom är att små element väger mindre och därför kan starta och stanna snabbare. Avigsidan är mindre membranyta vilket betyder att elementen måste ha längre slaglängd för att flytta tillräckligt med luft. I en av våra favoriter förra året, Mantra 60 som kostar 16 000 kronor, är detta koncept utnyttjat fullt ut och hela sex små baselement spelar tillsammans. Hälften så stora och dyra Aura 30 får nöja sig med bara två basar. Aura-serien är ganska så lik Mantra-serien till utförandet men har något enklare kabinett utan extra frontplatta. Sockeln är däremot ganska så lik och huserar terminalerna så att det är enklare att dölja kablarna.
Ljudkvalitet
Första intrycket av System Audio är att detta är välbalanserade högtalare med en relativt neutral klang. Ljudbilden har fin sammanhållning och ingen del av frekvensregistret sticker ut negativt. Samtidigt är Aura 30 klart mer tillbakadragen i diskanten än DALI Ikon 5, och saknar lite liv och glöd jämfört med sina danska landsmän. Mellanregistret är däremot mäktigt och fylligt. Sångarna låter lite äldre – och större – med mer pondus och auktoritet i sina röster. Det ger en varmare klang som är lätt att tycka om. Basåtergivningen är ganska så tunn i Aura 30 och de som vill ha så mycket tryck som möjligt bör nog titta närmar på någon av System Audios större modeller. Jämfört med Ikon 5 har inte Aura 30 lika bra definition i basregistret – kontrabasen låter mer slumpmässigt placerad och dör ut innan den når de djupaste tonerna. Slag på bastrumman är lite försiktiga och djupbasen känns inte lika mycket i kroppen.
Vid vanlig ”myslyssning” låter System Audio mer avslappnat och mjukt än de energiska DALI-högtalarna, men på högre volym och inspelningar som är mer tättpackade med information låter de mer instängda. Mantra 30 är också mest tungdrivna i testet, vi var tvungna att vrida upp volymkontrollen ett par snäpp för att få samma ljudtryck.
Slutsats
System Audio-högtalarna är smala och läckra att titta på men ljudet förflyttar inte direkt berg. Aura 30 har ett varmt och fylligt allroundljud men utmärker sig inte när det gäller dynamik och upplösning. De är också de mest tungdrivna i den här församlingen och kräver alltså en kraftfull förstärkare för att spela högt. Därför är de inte det mest förnuftiga alternativet i budgetklassen.
Också i detta test:
Sammanfattning
Tre i täten
Många av de sju kandidaterna är bra köp men tre stycken utmärker sig.
Klipsch RF-62 mkII
Skrällen
Gillar du hög, tuff och hård musik kan det knappt bli bättre i den här prisklassen än med RF62 II.
Monitor Audio BX6
Strålande allroundare
Det var länge sedan Monitor Audio slutade med det ärkeengelska och tunna ljudet. Nu satsar de på rytm och trivsel – samtidigt som detaljerna bevaras. BX6 briljerar.
Audio Pro Black Diamond V3
Lätt att gilla
Populära Black Diamond har växt sig stor och tung i sin tredje version. Priset är högre också. Men hur är det med ljudkvaliteten?
Magnat Quantum 655
Långt ned i djupet
Även om Quantum 655 är välvuxen så glider den in obemärkt i omgivningen tack vare sin läckra form. Den gigantiska ljudbilden är inte heller att förakta.
DALI Ikon 5 mk2
Liten på jorden, stor i orden
DALI Ikon 5 mk2 är testets minsta deltagare, med god marginal. Men de här läckerbitarna ger ifrån sig mer ljud än man skulle kunna tro!
PSB Image T5
Kompakt kanadensare
Detta är den minsta golvhögtalaren i PSB:s nya Image-serie. Kan lilla T5 göra lika stort intryck på oss som guldvinnaren T6?
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser