De är precis lagom stora, kostar lagom mycket och spelar med tyngd. De här förhållandevis billiga golvhögtalarna passar perfekt för alla som vill ha ett häftigt ljud utan att behöva plundra plånboken.
Många väljer små högtalare när de ska inreda vardagsrummet med ljud. Men ställer du dem så att de låter bäst – det vill säga på ett stativ – kommer du snabbt upp samma pris och platsbehov som golvmodellerna i detta test har. Då har vi inte tagit med i beräkningen att du behöver en kraftigare förstärkare för att sparka liv i de små högtalarna.
Små golvhögtalare är en storsäljare på den svenska hifi-marknaden – främst för att de ger massor av ljud för pengarna. De kan ställas direkt på golvet och drivs med den förstärkaren du har – även om de naturligtvis föredrar en förstärkare av så hög kvalitet som möjligt.
Mer ljud för pengarna
Många tycker att de är för stora och för dyra, men det kan faktiskt vara smart att välja en golvhögtalare i stället för en liten stativare – i synnerhet om du gillar att spela högt och inte säger nej till en fest ibland.
Golvhögtalare har plats för extra högtalarelement, och den större lådvolymen ökar effektiviteten markant. Det betyder att du kan spela högre och renare, med färre watt. Detta är särskilt viktigt i hemmabion, där förstärkaren ska driva uppemot sju högtalare på samma gång!
Sju är också antalet testdeltagare den här gången. Vi har letat bland rikets otaliga högtalarmärken och kommit fram till den här listan. Högtalarna varierar inte så mycket i pris, men desto mer i storlek, här finns allt från superkompakta till ganska så stora golvmodeller. Samtliga kan också kompletteras med matchande subbas och center- och bakhögtalare så att de passar i hemmabion.
Högtalarna är testade under kontrollerade former i Bild & Ljud Hemmas särskilda lyssningsrum. De har spelats in i minst tre dygn innan vi började lyssna och vi har använt oss av testsignaler och mätutrustning för att förvissa oss om att de spelar med samma ljudnivå under jämförelsen. På så sätt undviker vi att någon spelare högre och automatisk känns klarare eller bättre. Denna metod ger oss också en fingervisning om hur lättdrivna högtalarna är i praktiken.
Referensförstärkaren har varit den oerhört fina och neutrala NAD M2. Med en sådan kraftfull förstärkare undviker vi att effektbegränsningar påverkar jämförelsen. M2 har också en mycket exakt digital volymkontroll. Som referenshögtalare har vi använt Audiovector S3 Avantgarde Arreté.
Vi har testat alla högtalare med samma musik, den här gången har vi spelat fyra låtar med olika stilar (akustisk, rock och elektronisk musik samt vokal). Vilken är den bästa och mest prisvärda allroundhögtalaren?
Sammanfattning
Tre i täten
Många av de sju kandidaterna är bra köp men tre stycken utmärker sig.
Klipsch RF-62 mkII
Skrällen
Gillar du hög, tuff och hård musik kan det knappt bli bättre i den här prisklassen än med RF62 II.
Monitor Audio BX6
Strålande allroundare
Det var länge sedan Monitor Audio slutade med det ärkeengelska och tunna ljudet. Nu satsar de på rytm och trivsel – samtidigt som detaljerna bevaras. BX6 briljerar.
Audio Pro Black Diamond V3
Lätt att gilla
Populära Black Diamond har växt sig stor och tung i sin tredje version. Priset är högre också. Men hur är det med ljudkvaliteten?
System Audio Aura 30
Smal och tung
Från danska System Audio kommer Aura 30 – en supersmal högtalare med ett varmt och fylligt ljud.
Magnat Quantum 655
Långt ned i djupet
Även om Quantum 655 är välvuxen så glider den in obemärkt i omgivningen tack vare sin läckra form. Den gigantiska ljudbilden är inte heller att förakta.
DALI Ikon 5 mk2
Liten på jorden, stor i orden
DALI Ikon 5 mk2 är testets minsta deltagare, med god marginal. Men de här läckerbitarna ger ifrån sig mer ljud än man skulle kunna tro!
PSB Image T5
Kompakt kanadensare
Detta är den minsta golvhögtalaren i PSB:s nya Image-serie. Kan lilla T5 göra lika stort intryck på oss som guldvinnaren T6?