Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Geneva Model S Wireless DAB+

Liten högtalare med stort ljud

Genevas minsta är en utomordentlig trådlös högtalare med Bluetooth och FM-radio.
Ljud & Bild tycker
Öppen, detaljerad och frisk ljudbild med tryck och engagemang.
Stöder inte AirPlay.
Specifikationer
  • Bluetooth
  • FM/DAB+
  • Fjärrkontroll
  • 3,5 mm analog ljudingång
  • 2 x 15-watts effekt
  • 2 x 76-mm element

Varje gång vi har diskuterat bra ljud från små högtalare har vi föredragit Genevas små bordshögtalare. Den största av dem är en massiv koloss på stativ, och den minsta får plats precis överallt.

Vilken storlek man än fastnar för, från Small till X-Large, får man potent dynamik och fylligt ljud. Lilla Model S har varit en av våra favoriter i prisklassen – en 23,5 cm bred högtalare med FM- och DAB-radio och som man kan strömma musik till via Bluetooth.

Nu har den lilla radion uppdaterats med ny elektronik och matt lack med gummerad yta. Färgerna är fortfarande rött, svart eller vitt och det ingår fortfarande ett litet bordsstativ och en fjärrkontroll.

På ovansidan finns en liten tryckpanel för val av ljudkälla, volym, alarm och avspelning, och fjärrkontrollen har dessutom bas- och diskantknappar. Plus minne för sex radiokanaler.

Under metallgrillen sitter fortfarande två 76 mm stora fullregisterelement som når ner till 75 Hz i basen.

Annons

Model S Wireless DAB+ är en stereohögtalare med en extra ljudingång på baksidan. Men de flesta kommer nog att använda den som en bordsradio, eller som en trådlös högtalare till mobilen.

 

Friskt ljud med tryck

Det är inte bara utseendet som fräschats upp. Ljudet är lite friskare och i synnerhet mellanregistret är tydligare än förut. I den första versionen av Geneva S ville man ställa in bas och diskant en smula, men det behövs knappt på den uppdaterade versionen.

Den går naturligtvis inte djupt i basen, men har en potent och stramt kontrollerad bas, utan de blöta blaffor som många slöa plasthögtalare brukar ha. Röster tjänar extra mycket på de ljudmässiga förbättringarna. Man hör tydligare vad som sägs och sjungs, och flerstämmiga vokaler urskiljs bättre.

Diskanten får inte glömmas bort. I förra versionen kunde man misstänka att Geneva hade ett avslappnat förhållande till diskant – bokstavligt talat – men numera kan man glädja sig åt mer luft och tydligare och mer distinkt diskantåtergivning.

Annons

Ljudbilden är inte enorm och det finns gränser för hur högt man kan spela. Ska man ha högtalaren i vardagsrummet är en Large-modell ett mycket bättre alternativ.

Men den levererar varorna som den ska, och har en friskare ljudbild med mer precis dynamisk kontrast. Behöver man mer bas kan det löna sig att ställa Model S intill väggen, och kanske skruva av bordsstativet.

Under alla omständigheter får man en av marknadens mest välljudande och vid det här laget mest ikoniska bordshögtalare just nu.

 

Luftig frihet

Genevas minsta bordsradio är fortfarande en av klassens bästa. Den låter bra med alla ljudkällor, ser ännu bättre ut än förut och kan ställas överallt. Vårt förstahandsval när det är ont om plats men kraven på ljudkvalitet är höga.

Annons
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.