I den eviga jakten på den perfekta ljudåtergivningen dyker det ibland upp produkter som verkligen sticker ut. Focal Scala Utopia Evo är en sådan. Med en prislapp på en halv miljon kronor per par är högtalarna allt annat än vardagsmat, utan befinner sig långt uppe i ultra-highend-segmentet.
Första mötet med giganten
Focal Scala Utopia Evo lämpades av på tröskeln med en tung lastbil. På håll såg de inte så stora ut, men det visade sig bero på att lådorna var så enormt breda och djupa i förhållande till längden. När vi kom närmare blev det uppenbart att de inte kunde hanteras av en enda person. Är då det här de största högtalarna Focal har att erbjuda? Inte alls. Faktum är att Scala är den minsta golvmodellen i Utopia III Evo-serien. Den största heter Grande Utopia Evo, sträcker sig över två meter i luften och väger 265 kilo. Per styck, så klart.
Tillbaka till Scala. Högtalarna är smart packade i var sin låda. De står på hjul och det ingår en träplatta som fungerar som en ramp, så att högtalarna lätt kan rullas ut. Jag skulle dock inte rekommendera att rulla runt dem på husets parkettgolv, eftersom de väger 85 kilo styck och lätt gör märken på golvet.
Vårt testexemplar hade en elegant grå billack-finish som utstrålar lyx. De rundade, eleganta linjerna påminner om tidigare Utopia-modeller, som Mezzo Utopia (på den tiden under varumärket JM Lab), som jag hade äran att testa för så länge sedan som 2002. Mer än 20 år sedan, alltså, men en upplevelse som har följt med mig sedan dess. Scala Utopia Evo har naturligtvis ett mer sofistikerat och modernt uttryck, men släktskapet är omisskännligt.
Teknisk tour de force
Under den sofistikerade ytan döljer sig mycket avancerad teknik. Högtalaren är en trevägskonstruktion med separata kabinett för varje högtalarelement. Dessa är vinklade mot en gemensam fokuspunkt ungefär 3 meter bort, vilket ger optimal fasrespons på lyssningsplatsen.
Elementen är alla utvecklade av Focal: Ett 27 centimeter stort baselement med ”W”-sandwich-membran som har ett glasfiberlager på vardera sidan av ett hårt skummembran. Ett 16,5 centimeters mellanregisterelement med liknande struktur och Power Flower-magnet för att åstadkomma ett starkare och jämnare magnetfält, samt en så kallad TMD-upphängning. I mitten mellan bas- och mellanregisterelementet sitter en 27-millimeters ren berylliumdiskant med så kallad ”Infinite Acoustic Loading”, IAL2, som ska utöka diskantelementets frekvensomfång så att delningsfrekvensen kan ställas in långt under där det mänskliga örat är som mest känsligt (3 kHz). I Scala Utopia Evo är delningsfrekvensen satt vid 2,4 kHz.
Särskilt intressant är TMD-upphängningen (Tuned Mass Damper) i mellanregistret. Med hjälp av två cirkulära ”pärlor” som är ingjutna i upphängningsmassan ska upphängningens beteende stabiliseras genom resonanser. Detta minskar förvrängningen avsevärt i det kritiska mellanregistret.
Placering och justering
Trots sin storlek visade Scala Utopia Evo sig vara förvånansvärt flexibel när det gäller placering. I vårt lyssningsrum fick vi ett bra resultat när högtalarna ställdes ganska nära bakväggen. Detta är ovanligt för högtalare av den här storleken, men vi fick en imponerande djup och kontrollerad bas som verkligen fick rummet att vibrera.
En annan användbar funktion är de justerbara terminalerna för bas och diskant, där man kan välja neutral eller +/- 1 dB. Genom att experimentera med dem slutade det med att vi ökade basen lite och sänkte diskanten för att få ett varmare och mer balanserat ljud i vårt rum. 1 dB är inte mycket, men tillräckligt för att ge den där lilla extra finputsningen som kan vara avgörande på den här prisnivån.
Så låter Focal Scala Utopia Evo
När det gäller ljudkvalitet levererar Scala Utopia Evo på alla fronter. Ljudbilden är enorm, både på bredden och på djupet, med en precision i placeringen av instrument och röster som är ungefär så absolut som den kan bli.
Basen är djup, kontrollerad och otroligt dynamisk. Varje gång bastrumman slår i Infected Mushrooms I Wish (Skazi Edit) känns det som en fysisk stöt i bröstet. På samma gång finns det en renhet och klarhet i basregistret som man sällan hör, inte ens den här prisklassen. Detta är särskilt imponerande när man lyssnar på komplex musik med många lager. Man kan lyfta fram Markusphilippes version av Pink Panther-låten. Alla instrument får massor av plats, med lager på lager av detaljer.
Det är i mellanregistret som Scala Utopia Evo verkligen glänser. Tack vare TMD-tekniken och det avancerade ”W-sandwich-membranet är återgivningen oförvrängd och naturlig. Sångröster svävar i luften mellan högtalarna med en realism som nästan är skrämmande. Instrument som saxofon och akustisk gitarr återges med all sin komplexitet och övertonsrikedom intakt.
Diskanten, med sin dome av ren beryllium, levererar en luftighet och detaljrikedom som är i absolut toppklass. Den är kristallklar utan att vara hård eller påträngande, även på hög volym.
I en annan högtalarserie har Focal en diskant som är lite för frisk för sitt eget bästa, med resultatet att det kan svida lite i trumhinnorna på höga ljudnivåer, men det finns inget spår av detta här. Det låter bara luftigt, upplöst och extremt detaljerat.
Jämfört med konkurrenter som KEF Blade One Meta, Bowers & Wilkins 801 D4 och DALI Epikore 11 utmärker sig Scala Utopia Evo sig som en gyllene medelväg. Den har mer dynamik och engagemang än B&W, men kanske inte riktigt samma aggressiva energi som KEF. Ändå överträffar den den sistnämnda när det gäller djup och holografi i ljudbilden.
Mångsidighet och musikalitet
En av Scala Utopia Evos största styrkor är mångsidigheten. Oavsett musikstil – det kan vara jazz, klassiskt, rock eller elektronika – förmedlar högtalaren övertygande och engagerande upplevelser. Stora symfoniska verk återges i all sin grandiositet, medan intima akustiska inspelningar behåller både känslighet och nyans.
För att verkligen få ut det bästa av dessa högtalare krävs solid förstärkning. I vårt rum gav både Rotel Michi X3 Series 2 och den mycket dyrare Naim New Classic 300-serien imponerande resultat. Hegel H600 visade sig också vara en utmärkt partner. Den goda nyheten är att du inte nödvändigtvis behöver investera i en förstärkare till samma pris som högtalarna för att åstadkomma fantastiska resultat.
Slutsats
Focal Scala Utopia Evo är en högtalare i absoluta highend-klassen. Den kombinerar finslipad teknik med exceptionell byggkvalitet och ett ljud som kan få även den mest kräsna entusiasten att tappa andan. Prismässigt talar vi om en investering på samma nivå som en bil i premiumklassen, vilket är totalt uteslutet för de flesta. Men för den hängivna musikälskaren som har råd och vill ha ljudet av Paradiset, representerar Scala Utopia Evo något av det bästa som marknaden har att erbjuda. En musiknjutning som är svår att gå tillbaka från när man väl har upplevt den.
För de få som har möjlighet att uppleva dessa högtalare i sitt eget vardagsrum väntar musikaliska uppenbarelser. För oss andra representerar de en dröm om vad som är möjligt.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser