TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Elac FS 267

Elacs bästa!

Tyska Elac är tillbaka med en förfinad utgåva av sin mångåriga bästsäljare. Nykomlingen FS267 har fått en elegant, välvd form – även ljudet har blivit mer kroppsligt och läckert.

Av / 2015-03-03 - 06:00
Elac FS 267

Ljud & Bild tycker

  • Tack vare den finkorniga JET-diskanten låter Elac-högtalarna extremt avslöjande. Röster och instrument får en tydlighet och närvaro i rummet som inte är vardagsmat i den här prisklassen. Det här är högtalare som är som skapta för dig som gillar att lyssna!
  • Dessa högtalare håller inte tillbaka något. Om akustiken är för livlig kan de låta i vassaste laget. Å andra sidan får de andra högtalare att låta väldigt instängda …

Man kan tycka vad man vill om Elac, men de flesta håller nog med om att de är över genomsnittet intresserade av det här med byggkvalitet. Högtalare därifrån (närmare bestämt Kiel i Tyskland) har ett kvalitetsmässigt utförande som ligger ett klart snäpp över vad vi är vana vid från andra högtalarmärken. Här råder det bokstavligt talat tysk ordning inifrån och ut! Problemet har varit att få en översikt över alla deras otaliga modellserier och lika otaliga ”Special Editions” med nästan identiska utseenden. Vilken högtalare är egentligen bäst, och till vad? Elac har tagit tag i saken och fasar ut den populära 240-serien till fördel för den splitternya FS260-serien.

FS267
Den familjära likheten finns där alltjämt, men den minsta golvmodellen i serien, FS267, är omgjord från topp till tå. Det första man lägger märke till är att kabinettväggarna smalnar av bakåt. Ja, det är inte bara i TV-sammanhang som ”curved” är inne nu för tiden. De välvda väggarna i kombination med blank pianolack får högtalarna att se mindre ut än de är egentligen. FS267 känns därför inte mer dominerande än FS247, även om kabinettvolymen har ökat en smula.

Redan när vi tar emot Elac FS267 för test kan vi konstatera att de här högtalarna bör skänka mycket ägarglädje. Till och med emballaget är mer välgjort än normalt, häftat och limmat med Elac-märkt tejp och stolta ”Made in Germany”-stämplar. I nästa lager är det plast och tygöverdrag som skyddar den exklusiva lackfinishen. Elac har en kvalitet i lackeringen som överträffar det mesta jag har sett, högtalarna är till och med lackade på undersidan där man inte ser. Så klart. Både spikes och högtalarterminaler (single-wire) är original-Elac. Internt kablage kommer från Van den Hul och utvalda filterkomponenter håller mycket hög kvalitet. Tygfronten på framsidan fästs med dolda magneter. Ingenting har lämnats åt slumpen.

Air Motion Transformer
Den speciella JET-diskanten har blivit Elacs varumärke. I stort sett alla deras högtalare (bortsett från de billigaste) bygger på den patenterade Air Motion Transformer-principen. I stället för en traditionell diskantdome består diskantelementet av en veckad metallfolie som åstadkommer svängningar genom att utvidga och dra ihop sig, ungefär som bälgen på ett dragspel. Metallfolien är oerhört lätt samtidigt som den har en stor membranyta. Det ger en snabb, utsträckt diskantåtergivning som sträcker sig hela vägen upp till 50 kHz med låg förvrängning. Svårigheten är spridningen, plus att få de övriga elementen att hänga med den snabba diskanten, men detta har Elac lång erfarenhet av.

ELAC_FS 267_Black High Gloss_20140402_cGW_7D_22298_RGB 8bit wMirror free

Annons

I FS267 sitter JET-diskanten i sin senaste inkarnation, JET V, med högeffektiva neodym-magneter, samt två 15 cm stora bas/mellanregister. Högtalaren är en 2,5-vägskonstruktion där båda elementen spelar bas medan bara det översta även spelar mellanregister (delningsfrekvenserna är 500 respektive 2500 Hz). Detta är en klassisk design som Elac har finputsat mycket de senaste åren. En annan säregen detalj är att basporten mynnar ut i botten av kabinettet, som vilar på en extra sockel med en glipa mellan.

Ljudkvalitet
Våra tidigare erfarenheter av Elacs högtalare är att de spelar mycket öppet och neutralt, med en djup och ofärgad basåtergivning. Det blixtsnabba JET-elementet ger en oerhört öppen och välartikulerad diskant, men i vissa fall kan den också bli väl frisk och framfusig, i synnerhet om lyssningsrummet har många reflekterande ytor (gips, betong, parkett eller glas).

De nya FS267:orna stämmer väl överens med de här förväntningarna, men några av dem hamnar på skam. Något har nämligen hänt sedan FS257 och FS247. Det tar inte lång tid att slå fast att högtalarna fortfarande har en exceptionell öppenhet, luftighet och precision i ljudbilden, men på samma gång är diskanten bättre avstämd och sticker inte ut lika mycket som tidigare. Det verkar också som om det har hänt något spännande längre ner i frekvensregistret, bland annat är mellanregistret mer distinkt och framträdande, med en mer sömlös övergång från diskanten. Röståtergivningen, framför allt manliga röster, har fått en mer naturlig och fyllig bröstklang. Mellanregister och övre basregister hänger också ihop bättre än vi kan minnas från föregångarna. Sammantaget verkar det som om Elac har lagt sig till med en lite varmare, fylligare klangbalans än förut.

Basåtergivningen känns också fast och fin, med lite bättre definition och mindre färgning än i föregångarna. Något vi gissar kan bero på det välvda och bättre avstagade kabinettet. Varje oktav framträder tydligt och högtalarna går överraskande djupt med tanke på storleken, en bra bit under 40 Hz med bra energi. Vad man inte får med Elac-högtalarna är den populära bas-puckeln runt 60 Hz som onekligen ger lite extra sprutt åt rock och pop. Basanslagen kan därför upplevas som lite mjuka, och inte lika torra, strama och slagkraftiga som i många andra högtalare. Fördelen med den mer linjära basåtergivningen är att detaljerna framträder bättre utan att det maskerar små skillnader i tonhöjd. Och har man väl vant sig vid det här så låter många andra högtalare en smula färgade och överdrivna …

ELAC_FS 267_Crossover_Prototype 1_20140331_cGW_7D_22246_RGB 8bit comp6
Delningsfiltret består av få men bra komponenter, bland annat kopparluftspolar av hög kvalitet. FS267 har rejäla högtalarterminaler för ett par högtalarkablar.

Vad betyder då allt detta för musikaliteten? Jo, större noggrannhet betyder att man kommer närmare känslan av live-musik och hör detaljer som annars skulle missas. Elac FS267 är en mästerlig återgivare av klang och rymd, som tar oss med till platsen där inspelningen gjordes, antingen till studion eller mer akustiska omgivningar. Den senaste Blu-ray-musikskivan från 2L, Magnificat, är inspelad i Nidarosdomen i Trondheim och har en ljudbild med förförande storlek och djup. Här känns det som om Elacarna nästan försvinner och allt som finns kvar är kyrkans enorma djup och rumskänsla. FS267 återger flick-körens ljusa röster rent och klart, samtidigt som efterklangen fyller lyssningsrummet.

Elacarna bangar inte för att låta riktigt tufft med elektronika heller. Med Gus Gus senaste album Mexico spelar de stort, fylligt och fängslande och jag hör små intrikata detaljer i ljudmixen som jag annars bara hört med hörlurar. FS267 låter lika precist som närfältsmonitorer för studiobruk, men har dessutom bastyngden man förknippar med mellanstora golvhögtalare.

Vill man ha ännu bättre fundament i de lägsta frekvenserna kan man matcha med en subbas. Vi testade genom att koppla in vår Procella-subbas, som levererar rikliga mängder djupbas tack vare dubbla 15-tummare. Och Elac-högtalarna har inga problem med att hänga med kraftfulla subbasar. De tål nämligen mycket stryk och kan spela högt och rent utan att klaga. Ett tips kan vara att kolla in Elacs egna subbasar som nu kommer med trådlös ljudöverföring. En matchande centerkanal ska också vara på gång, vilket gör den här serien till intressanta kandidater för en musikalisk hemmabio.

ELAC_FS 267_Black High Gloss_20140402_cGW_7D_22270_RGB 8bit wMirror free

Flexibla
En uppskattad bonus med FS267 är att de inte kräver någon svindyr förstärkare för att få ut allt välljud. Vi lyckades utmärkt med Pioneers finaste hemmabioreceiver SC-LX88 i ”Pure Direct”-läge, vilket motsvarar en vanlig bra stereoförstärkare. Men vi upptäckt också att FS267 håller jämna steg med betydligt dyrare elektronik, och man får gå ganska så högt upp i pris för att de här högtalarna ska bli den svagaste länken. De gjorde inte bort sig på något sätt med vår referenskombination med Yamaha-processorn CX-A5000 och Hegel-förstärkaren H20.

Slutsats och konkurrenter
Enligt vår uppfattning är Elac FS267 en högtalare som ger väldigt mycket för pengarna, och tack vare sin kompromisslösa byggkvalitet, eleganta formfaktor och inte minst en övertonåtergivning som konkurrenterna kan bli avundsjuka på, snackar vi om ett av de bästa köpen för under 30 000 kronor. Tills vi har gjort ett större breddtest i prisklassen är det svårt att kora någon definitiv vinnare, men att Elac bör finnas med på listan över kandidater som måste provlyssnas är höjt över varje tvivel.

Här får du en otroligt detaljerad och avslöjande musikåtergivare, med en lite mer förlåtande, varmare klang än äldre Elac-konstruktioner och som är mer skonsam mot dåliga inspelningar. Vi anser faktiskt att detta är det bästa köpet i Elac-sortimentet hittills!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Ljud & Bild