TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Denon Home 150

Lilleputt med stort ljud

Denons minsta multiroom-högtalare överraskar positivt med stort och rent ljud. Men programvaran behöver förbättras.

Av / 2020-03-04 - 00:00
Denon Home 150

Ljud & Bild tycker

  • Låter som en mycket större högtalare. USB-port för avspelning av filer. HD-ljud.
  • Röststyrning saknas ännu så länge. Appen är föråldrad. Ingen digitalingång.

Denon Home är det nya namnet på multirooom-högtalare från Sound Uniteds, moderbolaget till Denon och Marantz. Högtalarna ersätter den gamla HEOS-serien, som vi har testat flera gånger de senaste åren.

Denon Home 150 är den minsta av de tre nuvarande modellerna i serien. En pytteliten högtalare som får plats var som helst där man vill ha lite musik, och priset gör att det ligger nära till hands att stoppa in en barn-, gäst- eller badrummet. En annan möjlighet är att kombinera två stycken till ett stereopar. Den är också en direkt konkurrent till framför allt Sonos One SL.

De två större Home-modellerna är stereohögtalare som kan ge åtminstone någon form av rumskänsla, men Home 150 är en ren monohögtalare. Den är bestyckad med ett 3,5-tums bas/mellanregister och en domediskant på 19 mm.

Denon Home 150 Black Rear Studio 003 scaled 1
Det finns ingångar för Ethernet, analogt ljud och USB-medier. Tyvärr ingen optisk ingång från t.ex. TV. (Foto: Denon)

Som tyvärr är brukligt för multiroom-högtalare är förstärkareffekten ingenting man pratar högt om, men varje element har sin egen klass D-förstärkare. Maximalt ljudtryck ska ligga över 93 dB. Inte tillräckligt för att dansa, men gott och väl för att väcka även den tröttaste tonåringen från säkert håll.

Klarar de flesta HD-ljudformat

I praktiken spelar Denon Home-högtalarna alla streamingtjänster man kan tänkas vilja lyssna på. Inklusive Tidal HiFi. Tack vare en USB-port på baksidan kan man spela musikfiler direkt från USB-lagringsenheter. Detta gäller även om USB-enheten är kopplad till en annan HEOS-enhet i nätverket. Plus trådlöst via AirPlay 2 och Bluetooth. Liksom de större modellerna spelar Home alla relevanta filformat i både normal upplösning och HD. Utom MQA-filer.

Annons

Installationen och styrningen görs från HEOS-appen. Och lyckligtvis stöder den flera olika installationsmetoder, så det är möjligt att få in högtalaren i nätverket även när automatiken inte fungerar.

Appen måste uppdateras

Själva HEOS-appen gör vad den ska. Man kan spela från alla sina streamingtjänster och filer på de enheter man vill. Men det vore en lögn att säga att det är smidigt. Det går till exempel inte att lägga till flera rum till en uppspelning som redan körs. Här måste man först bygga en grupp och sedan välja musik. På det stora hela kunde HEOS-gränssnittet behöva en genomgång.

Detsamma gäller för firmware i Denon Home 150. När man byter låt i ett stereopar växlar musiken direkt i höger kanal, medan den förra låter fortsätter att spela i vänster kanal i ett par sekunder. Samma sak gäller om man spolar framåt eller bakåt i en låt. På Denons europeiska huvudkontor är de medvetna om felet och lovar att detta ska rättas till i nästa firmware-uppdatering, som kommer att släppas via HEOS-appen.

Vi hoppas att software-gänget på samma gång har fått tid att aktivera den inbyggda mikrofonen, som ska användas till röststyrning men som tills vidare är avstängd.

Ljudkvalitet

Denon Home 150 är minst och billigast i serien, så vi förväntade oss inte några större upplevelser, men vi lyckades faktiskt få riktigt mycket ljud från den.

Om vi ​​börjar längst ned så spelar Home 150 bas som en mycket större högtalare. Sådant går att åstadkomma med bra DSP-programmerin, och här har Denon lyckats väl. Detta går bara att göra till en viss gräns när råmaterialet är ett 3,5-tums element i ett kabinett på bara ett par liter. Men så länge ljudnivån inte passerar livlig samtalsnivå så spelar Home 150 bas som en fyra gånger så stor standardhögtalare.

 

Denon Home 150 Black Studio 005 scaled 1
Bara ett par liters bruttomått innebär att Denon Home 150 inte tar stor plats i inredningen. (Foto: Denon)

Mellan- och diskantregistret är också bättre än förväntat. Röster återges snyggt nyanserade, i körstycken kan man urskilja de enskilda rösterna. Om man inte ägnar all din tid åt körer så kan man även se fram emot att höra Billie Eilishs nära inpå med ”No Time To Die”.

För att höra vad de klarar av under optimala förhållandena kopplade vi ihop två Home 150 till ett stereopar, och ställd dem ovanpå testarens egna stativhögtalare (där de såg rätt så små ut!) och de klarat prövningen med glans. Med reservation för att de två högtalarna inte alltid kom igång lika snabbt så gav de ett riktigt fint stereoperspektiv när musiken väl spelade. Och i bra inspelningar kunde man känna både bredden och djupet. Alltså under förutsättning att entusiasmen inte tilläts pressa upp volymen för långt. För då försvann basen och det lät pressat och burkigt.

Denon Home 150 White Lifestyle 002 scaled 1
Denon Home 150 inbjuder till att placeras i alla husets rum. (Foto: Denon)

Slutsats

Denon Home 150 är en liten och förhållandevis billig högtalare som antagligen kommer att köpas i flerpack och placeras runtom i huset hemma hos ägare av HEOS-multirumsystem. Där gör den ett bra jobb och det skadar ju inte heller att Home 150 faktiskt är ganska så snygg att titta på. Till skillnad från sin föregångare. Ljudmässigt klarar den sig riktigt bra och om man kopplar ihop två till ett stereopar i vardagsrummet så gör de sitt bästa för att fylla rollen som stereoanläggning. Men varje multiroom-högtalare av i dag får oundvikligen finna sig i att bli jämförd med Sonos. När det gäller ljudet klarar sig Denon Home 150 briljant mot med Sonos One SL, men HEOS-appen behöver verkligen en uppdatering. Och dessutom flåsar Google både Sonos och Denon i nacken med sina smarthögtalare. Vilket innebär att det är nödvändigt att mikrofonen och röststyrningen kommer igång så snart som möjligt.

Karakter
Denon Home 150
Basic
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

2 reaktioner på ”Denon Home 150”

  1. Fråga till de som testat:
    Vore det värt att sälja sin Heos 5 hs2 för att i stället köpa en Home 150?

    Används mestadels i kök på 10kvm, annars sovrum på 20ish kvm.

    Mycket tacksam för svar!

  2. Kopplade in min heos 150 idag i ett 25 kvm stort uterum med glastak och 3,7m takhöjd. Är helt förbluffad över ljuttrycket den åstadkommer i den hyfsat stora luftvolymen. Wow! Låter ofantligt mycket bättre än den gamla heos 1:an.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Högtalarnas Rolls-Royce

Ljud & Bild