TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: DALI Oberon C surroundsystem

Hemmabio utan trassel

DALI:s trådlösa surroundsystem är för de som vill ha bättre ljud än vad någon soundbar kan ge – fast utan krångliga inställningar och många långa kablar.

Av / 2022-02-16 - 13:00
DALI Oberon C surroundsystem

Ljud & Bild tycker

  • Riktig hifi på det enkla sättet. Inställningen är ganska enkel. Vardagsrummet blir inte inlindat med kablar.
  • Kostar lika mycket som ett jämförbart traditionellt hemmabiosystem. Ingen rumskorrigering. Inget 3D-ljud.

Ljudet är halva upplevelsen när de senaste filmerna ska avnjutas i hemmabio. Och helst ska det vara fullt surroundljud, så att det känns som om man är med i filmen själv

Men att sätta ihop ett komplett surroundsystem betyder inte bara att det måste finnas plats för minst sex högtalare. Även om bara det kan sätta både entusiasmen och parrelationen på prov. Den stora utmaningen kommer när allt ska installeras och justeras. Man drar snabbt både 50 och 100 meter kabel i vardagsrummet. Och sedan är det dags för den långsamma processen att ställa in nivåer, tidsfördröjning och delningsfrekvenser för var och en av de många högtalarna.

Därför är det inte konstigt att fler och fler väljer den enkla utvägen och köper en soundbar. Eventuellt kompletterad med en trådlös subwoofer och dito bakhögtalare.

7.1 kanaler utan kabel

DALI har en annan lösning i sitt sortiment. De har precis uppdaterat sitt utbud av trådlösa högtalare för att fungera tillsammans i upp till 7.1-kanals surround. För att styra alltihop har de ett plugin-kort till den tillhörande Sound Hub, som avkodar ljudet från TV:n i full surround.

DALI EQUI Environmental Large room 7.1 system Isometric OBERON 1 C Day
Man kan ha upp till 7.1 kanaler i surroundsystemet. (Foto: DALI)

DALI lovar att allt (nästan) är lika enkelt att installera som en soundbar. Det låter lockande, men är det verkligen så enkelt och bra? Vi har tagit dem på orden och satt ihop ett hemmabiosystem som bygger på högtalare i Oberon C-serien, som vi redan har testat tidigare flera gånger i stereoversioner.

Annons

Fritt val på trådlösa hyllor

Vårt testsystem kommer – utom subwoofern – från Oberon C-serien. Men det har bara varit för att hålla nere prisnivån. Alla DALIs trådlösa hifi-högtalare kan användas i systemet. Har man lust och pengar är det fullt möjligt att blanda mellan serierna och till exempel ha Rubicon 8 C som fronthögtalare, Callisto 6 C som bakhögtalare och Oberon 7 C som sidohögtalare. Eller tvärtom, om man hellre vill det.

Man kan till och med blanda mellan serier och modeller och ha olika modeller på höger och vänster sida. Detta skulle förmodligen vara en riktigt dålig idé. Men det går, och Sound Hub kommer på själv hur den ska anpassa inbördes nivåer och delningsfrekvenser för de inkopplade högtalarna och deras placering.

Trådlös kabel

DALI har ingen renodlad trådlös subwoofer i sitt sortiment. I stället för att uppfinna hjulet en gång till har de gjort en adapter, DALI WSR, som kan koppla in vilken aktiv subwoofer som helst till Sound Hub. Adaptern har ingen annan funktion än att skapa anslutningen. Och fungerar alltså i princip som en ”trådlös kabel”. Vill du spara pengar och hoppa över adaptern går det fortfarande att dra en vanlig kabel mellan subwoofern och Sound Hub.

Inte helt trådlöst

När man pratar om trådlösa komponenter till anläggningen i vardagsrummet är det bara nästan sant. Alla delar av systemet ska fortfarande ha ström från elnätet och Sound Hub, som fungerar som styrenhet och samlingscentral, måste också ha kabelanslutning från signalkällor som TV och exempelvis CD-spelare. Inget konstigt med det – en trådlös router måste ju också ha både ström och kablad internetuppkoppling. Det viktiga är de många, många meter långa och tjocka buntarna med högtalarkablar som man slipper försöka gömma undan längs listerna i vardagsrummet.

Kan växa med uppgiften

Vi provade flera olika anläggningar. Som fronthögtalare använde vi dels Oberon 1 C och de mycket större Oberon 7 C. Bakhögtalarna var ännu ett par Oberon 1 C och centerhögtalaren var den helt nya Oberon Vokal C. Eftersom vi hade ett par Oberon 1 C över blev det också möjligt att testa systemet i 7.1-konfiguration. Subwoofern var DALI SUB E-12 F, kopplad via den trådlösa adaptern DALI WSR. Signalkablarna samlades i DALI Sound Hub med HDMI-modul och BluOS-modul.

DALI EQUI Environmental Large room 7.1 system OBERON 7 C Close up Front
Alla DALIs trådlösa aktiva högtalare kan kombineras. (Foto: DALI)

Installation

En modern surroundförstärkare är ett tekniskt under som får den samlade datorkraften i Apollo-rymdprogrammet att likna en trivialitet. Och installationen brukar vara rena rama raketforskningen. Det är detta som DALI har försökt göra någonting åt.

Högtalarna installeras på samma sätt som man skulle ha gjort med passiva högtalare. Fast utan spindelnätet av högtalarkablar som till och med en högtalarfanatiker som jag kan oroa mig för. Allra helst ska högtalarna placeras symmetriskt i förhållande till lyssningsplatsen och i öronhöjd. Men det går att korrigera för avstånden och det är inte så farligt om bak- och sidohögtalarna inte är helt perfekt placerade.

Manuell finjustering

Att få alla högtalare att spela på sina platser tar tio minuter, vilket är mycket snabbare och enklare än det är att få ett kablat surroundsystem att fungera. Innan man kan luta sig tillbaka i soffan och bländas av The Matrix Resurrections måste dock ljudnivån och tidsfördröjningen för varje högtalare fintrimmas. Systemet känner till varje högtalares egenskaper och frekvensområde redan från början. Men det vet inte var de är placerade.

Om detta är enklare eller svårare än med en surroundförstärkare är en smaksak. Så gott som alla surroundförstärkare har automatisk inställning av högtalarna med hjälp av en mätmikrofon. Det tar också ungefär tio minuter. Hos DALI är processen manuell, men också relativt enkel. Först ställs ljudstyrkan in – då är en ljudtrycks-app i mobilen till stor hjälp. Sedan ska avståndet till varje högtalare från lyssningsplatsen anges (1–7 meter). Då är ett måttband till lika stor hjälp.

Mätningar är en sak, verkligheten en annan. Ljudnivåer och avstånd (eller rättare sagt: fördröjning) fick finjusteras flera gånger. Detsamma gällde subwooferns fysiska placering i rummet eftersom basen blev för mullrande på den första platsen. I samband med basåtergivningen saknade jag hemmabioförstärkarens rumskorrektion väldigt mycket, som automatiskt kan såga toppen av de värsta rumsresonanserna.

För finjusteringen är musik och öron det mest effektiva mätinstrumentet. Är balansen mellan subwoofern och fronthögtalarna rätt? Är bastrumman i takt med vad resten av bandet spelar? Sådant avslöjas inte lika lätt av en film, där effekterna brukar bestå av långsammare, djupt mullrande snarare än rytmer. Som alltid handlar testlyssning om att använda inspelningar man känner igen väl. I mitt fall konsertfilmen Steve Hackett Live At Hammersmith, där de starkt synkoperade Genesis-rytmerna förtydligade att subwoofern måste flyttas 20 cm längre bakåt för att få basen riktigt tight.

Kräver ARC

För att kunna använda DALI-systemet som hemmabio måste man ha en TV med ARC (Audio Return Channel) – och allra helst den förbättrade versionen eARC, som gör det möjligt att skicka ut okomprimerat ljud från TV:n. Nej, det finns inga alternativ. Sound Hub har både analoga ingångar och optisk digitalingång. Men det är bara HDMI-signaler som ger äkta surroundljud i högtalarna.

Sedan ska högtalarna anslutas till Sound Hub, en i taget. Detta görs med en knapp på baksidan av högtalaren och hubben. Slutligen ska högtalarens roll i systemet väljas på en display som finns på både högtalaren och navet. Det finns åtta olika platser att välja mellan för de två frontkanalerna, sidokanalerna, bakkanalerna, subwoofern och centerhögtalaren. Observera att hubben kan styra upp till tio högtalare. Och att två högtalare mycket väl kan ha samma placering. Så man kan ha två (eller tre) subwoofers. Eller två par huvudhögtalare.

Dags för popcorn!

När alla kanalerna var på plats kom vi fram till den roliga delen av jobbet. Det är ett extra nöje att titta på film på arbetstid – och till och med få betalt för det.

Oberon 1 C-högtalarna visste jag redan var ett par utmärkta och prisvärda ljudåtergivare. Men systemet har vuxit med uppgiften och biokänslan är tillräckligt övertygande för att tillfredsställa en gammal biografmaskinist som jag. Nu när jag inte bara kan klämma in 93 sittplatser och ett 7200-watts ljudsystem i ett 25 kvadratmeter stort vardagsrum i en lägenhet på andra våningen.

Både Oberon 1 C och Oberon 7 C testades som fronthögtalare, och här fungerade faktiskt Oberon 1 C bättre. Kombinationen av de större golvhögtalarna, som inte är delade nedåt, och subwoofern gav helt enkelt för mycket bas i det inte särskilt stora vardagsrummet. Med de mindre högtalarna fram blev ljudbilden mer balanserad, och perspektivet brett och stabilt på ett sätt som är svårt att åstadkomma med en soundbar – där surroundljudet simuleras med hjälp av DSP-trolleri med fasförskjutningar.

Slutsats

DALI:s mål har varit ett surroundsystem som är lika enkelt att installera som en soundbar, men som låter lika bra som en fullblodshemmabio. Den uppgiften måste de sägas ha klarat av. När vi har testat den billigaste konfigurationen är det uppenbart att den inte slår ett dubbelt så dyrt system med större högtalare och flera kanaler. Men ljudkvaliteten i Oberon C-högtalarna är oklanderlig med tanke på prislappen. Och kontrollen och surroundavkodningen är helt problemfri. Detta gör DALI-systemet till ett riktigt intressant alternativ om man ska ha bra ljud i många kanaler i vardagsrummet.

Till en renodlad hemmabio skulle valet förmodligen bli ett annat. DALI-systemet kan konfigureras för maximalt 7.1 kanaler och stöder inte höjdkanaler i form av Dolby Atmos. Inte DTS:X eller. I de flesta fall är det en begränsning som är lätt att leva med. Och ljudbilden är stor. Men det är en begränsning. Och tillhör du det fåtal som kan reserverar ett rum speciellt för hemmabio så kan det vara en väsentlig nackdel. Bristen på rumskorrigering kan dessutom göra det svårt att få en lika jämn frekvensgång i basen som i en anläggning med surroundförstärkare.

DALI Oberon 1 C

Mångsidig byggsten

DALI Oberon 1 C är en allsidig byggsten i den aktiva, trådlösa hemmabion där de kan spela nästan alla roller.

Förvånansvärt stort och upplöst ljud i förhållande till priset. Flexibel. Kan användas i alla roller i hemmabion – utom som subwoofer.
Begränsad förstärkareffekt.
Läs hela testet

DALI Oberon 7 C

Fullvuxet ljud

DALI Oberon 7 C fyller ditt vardagsrum med ljud som är så upplöst och mäktigt att det lätt kunde ha kostat mer – även om man inte fick förstärkaren på köpet.

Stor högtalare som kan fylla även ett ganska så stort vardagsrum.
Platskrävande. I små rum är det ofta overkill med både golvhögtalare och subwoofer.
Läs hela testet

DALI Oberon Vokal C

Filmupplevelsens centrum

DALI Oberon Vokal C utför den viktiga uppgiften att ge handlingen på skärmen en röst.

Bra röståtergivning som gör dialogen lättfattlig.
Inte lika djup bas som de andra Oberon-modellerna. Fast det är inte centerhögtalarens uppgift heller.
Läs hela testet

DALI Sub E-12 F

Stabilt fundament

DALI Sub E-12 F har tillräckligt med muskler för att lägga en bas som få soundbar-kombinationer kan matcha.

Bra tryck till ett ganska lågt pris. Här kan ingen soundbar-subwoofer hänga med.
Fint till film men till musik hade vi nog valt en mer nyanserad – och dyrare modell.
Läs hela testet

DALI Sound Hub

Hjärtat i det trådlösa systemet

Fungerar som en digital förförstärkare med trådlös anslutning till högtalarna.

Elegant och enkel styrning av upp till 10 trådlösa högtalare. HD-ljud i upp till 24 bit/96 kHz. Kan byggas ut med plugin-moduler.
Ingen rumskorrektion. Plugin-modulerna är ganska så dyra.
Läs hela testet

DALI HDMI Audio Module

Uppgradera med surround

HDMI Audio-modulen uppgraderar Sound Hub med stöd för surroundljud i upp till 7.1 kanaler.

Ger fullt surroundljud med alla DALIs trådlösa högtalare. Enkel installation.
Stöder inte 3D-ljud med Dolby Atmos.
Läs hela testet

DALI WSR

Gör subwoofern trådlös

DALI WSR är en trådlös adapter som kan få in vilken subwoofer som helst i det trådlösa högtalarsystemet

Kan göra vilken subwoofer som helst trådlös och få den att fungera ihop med DALIs Equi-system.
Eftersom Sound Hub har subwoofer-utgång kan man koppla in en aktiv subwoofer direkt med kabel på ett mycket billigare sätt.
Läs hela testet
Karakter
DALI Oberon C surroundsystem
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tre premium-soundbars som lyfter filmupplevelsen

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Ljud & Bild