TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: DALI Callisto 2 C

Bekvämt trolleri

DALI har tagit språnget in i den digitala tidsåldern med en serie högtalare som erbjuder avancerad teknik till ett förhållandevis rimligt pris.

Av / 2018-06-19 - 13:30
DALI Callisto 2 C

Ljud & Bild tycker

  • Bra och upplöst ljud av hög klass. Och en sådan bas från så små lådor! Bekvämligheten är i topp – och du kan sälja din förstärkare.
  • Designen hade kunnat vara modigare och rumskorrigering skulle ha varit ett extra plus. Men för de här pengarna har vi inga relevanta invändningar.

Efter att ha varit en teknik för framtiden i åratal kryllar det av aktiva högtalare med digitala innanmäten. Nu har turen kommit till danska DALI. Stativhögtalaren Callisto 2 C är tillsammans med storebror Callisto 6 C de första aktiva, digitala högtalarna från DALI-fabriken i Nørager.

När Callisto 2 C står på sitt stativ i vardagsrummet är det nästan omöjligt att upptäcka att den inte är någon traditionell högtalare. Bara det faktum att det är en strömkabel och inte en högtalarkabel som hänger ner från baksidan av kabinettet avslöjar hur det ligger till.

Elementen i Callisto 2 C är ”klassiskt” DALI och byggda på deras egen fabrik: ett 6,5-tums bas/mellanregister med membran i träfiber samt DALIs egen hybrid-diskantmodul med 29 mm textildome till nedre änden av det diskantregistret och en banddiskant till de högsta frekvenserna. Banddiskanten har fått en rund front, som gör att den mer påminner om ett konventionellt element.

Eftersom högtalarna är aktiva innehåller kabinettet en förstärkare till varje element. Åtminstone nästan: övergången till banddiskanten i det högsta registret sker med gammaldags passiv delning. Men bas- och diskantregistret förfogar i varje fall över var sin 250-watts klass D-förstärkare. Och en inbyggd digital signalprocessor som tar hand om delningen samt rätar ut frekvenskurvan.

Kabinettet i svart ask eller vitt ser traditionellt ut. Sanningen syns bara när man ändrar volym och en rad vita lysdioder visar inställningen. Man kan ställa in ljudnivån från fjärrkontrollen eller på ett osynligt styrfält på ovansidan av varje högtalare.

Annons

Baksidan är mer högteknologisk. Förutom basport och strömkontakt hittar man en knapp märkt ”Connect”. När man trycker på den så visar sig en svart plastpanel vara en display. Det finns en enda analog ingång på baksidan av Callisto 2 C, men högtalaren är främst avsedd för trådlös anslutning via det tillhörande ”navet”.

CALLISTO 2 C Black Front 37127
DALI Callisto 2 C ser ut som en traditionell, passiv högtalare, men under den tjusiga ytan är den heldigital.

Trådlös ”grendosa”

Den så kallade Sound Hub är anläggningens trådlösa nav, eller anslutningscentral. På baksidan av den högglanssvarta plastlådan hittar man två uppsättningar analoga ingångar, två optiska digitala och en koaxial digital. Precis som på högtalarna finns det en dold skärm som vaknar till liv när högtalarna ska anslutas trådlöst och man ska ange deras placering i rummet. I dagsläget är Callisto ett stereosystem men det är omöjligt att inte lägga märke till att det finns plats på displayen för att visa ett komplett surroundsystem.

Navet har dessutom två ”luckor” för expansionsmoduler. Ännu så länge finns det bara en modul, nämligen en Bluesound-expansion som ger trådlös tillgång till snudd på alla ledande streamingtjänster, inklusive Spotify, Tidal och TuneIn. När det gäller eventuella framtida moduler är DALI förtegna. Men de arbetar ”med flera spår”.

Självklart har navet också trådlös mottagning av Bluetooth-signaler. Inklusive AAC, aptX och helt nya aptX HD som stöder HD-ljud. Sist men inte minst har Bluesound-modulen stöd för HD-ljudformatet MQA som bland annat finns på Tidal.

DALI Callisto är långtifrån det första trådlösa, aktiva, digitala högtalarsystemet världen har skådat. Det finns flera som gjort samma sak. De flesta, inklusive B&O och System Audio, har valt att använda den trådlösa WISA-standarden. Hos DALI har de valt att utveckla sitt eget system.

”Vi betraktar Callisto som en plattform som vi kommer att bygga vidare på i många”, säger Lars Worre från DALI.

Anslutningen mellan nav och högtalare görs med 24 bit/96 kHz HD-upplösning. Själva förbindelsen görs dock med 30-bitars djup. De sista bitarna används för felkorrigering och styrning av volym, högtalarplacering med mera.

CALLISTO 2 C Black Stand Angle 37126
(Foto: Tillverkare)

Så låter DALI Callisto 2 C

DALI Callisto 2 C är lätt att lyssna på. Och då menar vi att den inte gör onödigt mycket väsen av sig. Det handlar om att spela musik, inte om att analysera eller framhäva någonting. Men det betyder inte att den är tråkig eller håller något tillbaka. Tvärtom har den en dynamisk spännvidd och anspråkslöshet som är imponerande för pengarna. Men den skryter inte i onödan.

En del högtalare imponerar omedelbart med ett stort ljud. Callistorna kan låta stort, men bara om inspelningen gör det. Sätt på en liveinspelning med levande akustik, till exempel ”Fishing Junks at Sunset” från Concerts in China med Jean-Michel Jarre, så blir det högt i tak och långt till väggarna på scenen. Men mer intima miljöer behåller sin naturliga storlek.

DALIs egen 6,5-tumsbas har ett superlätt membran av träfiber. Det gör det enkelt för det annars ganska så stora elementet att hänga med upp till delningsfrekvensen mot 29 mm-domen. Och utan spår av svårigheter. Det hörs på en ren och homogen återgivning av röster, där inga tonregister betonas särskilt (vilket man också kan förvänta sig av ett heldigitalt, DSP-styrt system).

DALI Sound Hub Back 37123
På baksidan av den högglanssvarta plastlådan hittar man optiska och koaxiala digitalingångar.

Med två diskanter i tandem är det ingen brist på upplösning på toppen. Men precis som i resten av återgivningen handlar det mer om musik än om att pressa fram minsta lilla detalj.

Att stoppa in förstärkaren inuti högtalaren är praktiskt och sparar plats i vardagsrummet. Men den största fördelen med att göra på det aktiva sättet är att den digitala signalbehandlingen i högtalaren blir möjlig. Där kan man rätta till fasförhållanden och frekvensrespons på ett sätt som man bara kan drömma om i passiva högtalare. Och man kan trolla med basen. Med tillräckligt med DSP-muskler ombord kan man också rumskorrigera basen, fast det steget har inte DALI tagit än.

DALI Sound Hub Top Angle Remote 37124
Sound Hub-navet är anläggningens trådlösa kopplingscentral.

DALI Callisto går inte djupare i basen än passiva kompakthögtalare, men den gör det med en styrka och auktoritet som man sällan hittar i passiva högtalare. System Audio Pandion 5, driven av Marantz PM-10, är ett av undantagen, men den kombinationen kostar tre gånger så mycket. Sätt på Chris Jones ”No Sanctuary Here” så får den lilla anonyma Callisto soffan och rummet att vibrera. Utan att tappa kontrollen.

Med ett pris som ligger en bra bit upp i det femsiffriga området är DALI Callisto 2 C inte något som vem som helst slänger ner i varukorgen som impulsköp. Men de kostar fortfarande mindre än de minsta högtalarna i märkets egen highend-flaggskeppsserie Epicon. Och till det priset ska man lägga till en förstärkare i den tyngre klassen. En annan och mer direkt konkurrent är den lika aktiva Dynaudio Focus 20 XD, som med sitt Connect-nav nästan kostar dubbelt så mycket. Ända upp i sådana höga sfärer når inte Callisto 2 C enligt min mening. Men det är snudd på – och väldans bekvämt, framför allt med Bluesound-modulen ombord!

CALLISTO 2 C White 37128
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

I egenskap av märkets första helt aktiva, digitala högtalare är Callisto-serien en storsatsning för DALI. Men också en nödvändig sådan. DALI Callisto 2 C har alla de fördelar vi känner igen från märkets passiva serier, kombinerade med trådlösa bekvämligheter. Och tack vare den inbyggda datorkraften har Callistorna en egenskap som inte finns hos traditionella, passiva högtalare. Med tanke på att man får en komplett ”anläggning” i priset verkar beloppet mer än rimligt.

Karakter
DALI Callisto 2 C
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Högtalarnas Rolls-Royce

Ljud & Bild