Om du har svårt att välja ny bordshögtalare är du inte ensam. Urvalet är enormt och det är inte så enkelt att veta vilken som är bäst. Det säkraste är att välja ett märke man känner till eller har hört talas om.
Om det står Bowers & Wilkins på högtalaren så brukar det räcka för att man ska känna sig trygg. I åratal har de gjort högtalare i alla prisklasser och många av dem har lyckats väldigt väl i våra tester. Vissa är till och med testvinnare.
Men det gäller stereohögtalare. När det gäller skrivbordshögtalare är Sonos ofta det första man tänker på, även om B&W inte alls är främmande för den kategorin . Deras Zeppelin var länge vår referens bland de dyrare bordshögtalarna.
Det var dock länge sedan, B&W har inte haft någon riktigt bra bordshögtalare premiumklassen på flera år. En som kan slåss om marknadsandelar med bland annat Naim, Geneva, Sonos och Technics.
Det har B&W definitivt i Formation Wedge, som är bordshögtalaren i en ny serie trådlösa multiroom-högtalare från B&W. En riktigt läcker sådan, med trådlös anslutning, multiroom – fast inte stereokoppling – och tillräckligt med kraft för att fylla rummet med musik.
Den har både AirPlay 2 via Wi-Fi, Bluetooth (aptX HD), Spotify Direct och Tidal, och är Roon Ready för de som vill styra sina strömningstjänster med en enda app. Tråkigt nog är Chromecast utelämnat.
Massiv effekt
Wedge är inte en av de minsta bordshögtalarna. Den lägger sig mellan Naim Mu-so Qb2 och Mu-so 2 i pris, och den är större och dyrare än Sonos Play:5 II. Men den är mycket starkare också.
B&W-högtalarens elliptiska front döljer en 15 cm subwoofer, två mellanregister och två diskanter, drivna av 40 watts förstärkareffekt till varje element, plus 80 watt till subwoofern. Allt styrs av en digital signalprocessor, vilket är vanligt i den här typen av högtalare.
Man kan också koppla en Formation Sub trådlöst till högtalaren om man skulle behöva mer bas.
Trådlöst multiroom
Högtalaren kan placeras på ett bord, en bänk eller en hylla, och det finns ett specialanpassat väggstativ som tillbehör för de som föredrar att hänga högtalaren på väggen. Då går man miste om den snyggt fanerade bakplattan, som utan tvekan kostar mer än gjuten plast men ser mycket bättre ut.
De grundläggande funktionerna kan skötas från ett pekfält på ovansidan eller från Formation Home-appen, där man också kan lägga till flera högtalare i flera rum. I appen väljer man högtalare individuellt och justerar bas och diskant, men inte så mycket mer.
När högtalaren är ansluten till det trådlösa hemnätverket ser man den varje gång man vill strömma musik via nätverket, och allt går att styra från telefonen eller surfplattan. Någon fjärrkontroll finns inte, så mobilen blir fjärrkontrollen.
Anslutningar?
Konstigt nog har B&W valt bort alla ingångar, med undantag för ethernet som ger trådbunden nätanslutning till routern (mer stabilt). Men det finns ingen HDMI eller optisk ingång som hade varit praktiskt för alla som vill ha bättre TV-ljud.
Det finns inte heller något uttag för hörlurar på Formation Wedge.
Kraft och klarhet
Att Wedge inte har anslutningar är vi nästan villiga att förlåta. Ljudet går det nämligen inte att klaga på. Högtalaren stöder upp till 24 bit/96 kHz-ljudfiler och DSP-styrningen utökar frekvensområdet till 35 Hz–28 kHz, vilket är mycket bra för en så kompakt högtalare.
Stereoeffekten är vanligtvis minimal från bordshögtalare, men B&W har lyckats få Wedge att nästan låta som att lyssna på två stereohögtalare. Ljudbilden är förbluffande bred och basåtergivningen är fyllig och potent. Det går att spela högre och renare än med Sonos Play 5, och ljudet är betydligt bättre definierat, med mycket större öppenhet och fler detaljer i mellanregistret samt en mer trovärdig basåtergivning.
Basen från Matthew and The Atlas senaste album lät väldigt väldefinierad, och efter lite fintrimning i appen fick jag lite mer tyngd och balans i ljudbilden. Klassisk pianomusik lät bättre definierad här än med Naim Muso Qb2, men hade inte samma fyllighet i klangen som med den större – och dyrare – Mu-so 2. Formation Wedge kan spela tillräckligt högt och kontrollerat för att hålla igång party-stämningen, fast om rummet är stort bör man fundera på att lägga till en subwoofer.
Sångröster, till exempel sopraner, kunde låta lite tunt på vissa inspelningar, medan manliga sångare fick gott om tyngd. Sammantaget tillhör ljudkvaliteten från Formation Wedge toppklassen för bordshögtalare.
Slutsats
Bowers & Wilkins har gjort det förut, med Zeppelin som länge var den allra bästa bordshögtalaren. Formation Wedge är en värdig efterträdare som både låter bättre och är mer användbar. Den saknar dock inte konkurrenter och bristen på anslutningar kommer att göra den inaktuell för många.
Men för de som bara vill strömma musik och ha bättre ljud än vad som är normalt för en bordshögtalare, är Wedge en av de allra bästa trådlösa multiroom-högtalarna just nu.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser