Ständigt ökande priser har gjort många saker mycket dyrare. Därför är det extra tillfredsställande att hitta något som ger riktigt mycket för pengarna i andra änden av prisskalan jämfört med 800-serien.
För många är Bowers & Wilkins 800-serie bara en ouppnåelig dröm. Flaggskeppshögtalarna är highend, inte bara till namnet, och efter ständigt ökande kostnader har även den billigare 700-serien flyttat upp en prisklass och nästan kommit ikapp den prisnivå som 800-serien låg på för bara några år sedan.
Då är det lockande att leta efter bra ljud i en helt annan prisklass. För den som vill ha ljud från Bowers & Wilkins finns det bra köp i både 700- och den mer prisvärda 600-serien. Som börjar på under 10 000 kronor paret och i slutet av 2023 ersattes av 600 serie 3, där allt är nytt inifrån och ut.
Kabinetten är förvillande lika, men både de, elementen och delningsfiltren är nya i S3-generationen. Som består av fyra modeller samt en centerhögtalare. Högtalarna finns i svart, vitt och ekfaner med vit front och med fronter som sätts fast med magneter.
Elementen
Den stora nyheten i 600 S3-serien är diskanten. Den är placerad tätt intill mellanregisterelementet – eller baselementet i 607 och 606 S3. Tanken bakom den nära placeringen är bättre integration med mellanregistret, vilket ska ge ett bättre definierat stereoperspektiv.
Det titanbelagda membranet har en upphängning med en titanring och på baksidan sitter ett rör som reducerar kompression och förvrängning. Inte helt olikt röret bakom diskanten i 805 D4.
Kondensatorerna i delningsfilter och basportarna känner vi igen från 700 S3-serien. Upphängning och magnet-/spolsystemet kommer också från 700 S3.
Kompakta 606 S3 är den största av de två bokhyllemodellerna, men rent tekniskt är den lik den mindre 607 S3. Men den har ett större kabinett som rymmer ett större 16,5 cm Continuum-bas/mellanregisterelement, med det karaktäristiska silvergrå membranet.
Placering
Högtalaren kan placeras på en hylla som är minst 33 cm djup, eller på golvstativ. Till exempel B&W:s egna FS-600 S3-stativ. Kom bara ihåg att basreflexporten sitter på baksidan. Om man ställer högtalarna nära bakväggen kan man få onormalt mycket och luddig bas. Då stoppar man i de medföljande skumpluggarna, som dämpar portarna.
På undersidan har högtalarna skruvgängor för att fästa högtalarna i stativen och på baksidan hittar man dubbla kabelterminaler.
B&W uppger att frekvensresponsen är 52–28000 Hz vid –3 dB i ett normalt rum och att högtalarna kan återge frekvenser ned till 33 Hz vid –6 dB. Känsligheten är måttliga 88 dB och impedansen 8 ohm, och den sjunker aldrig under 3,7 ohm enligt B&W. Det innebär att högtalarna är relativt lätta att driva för förstärkaren.
Hörbart bättre ljud
Redan från första takten är det uppenbart att nya 606 S3 låter påtagligt bättre än modellerna i den förra 600 S2-serien. Det märker man framför allt i mellan- och diskantregistret. Ljudet är öppnare, luftigare och mer fokuserat. Den förra generationen kunde låta lite instängd och det sprudlade inte heller direkt av dynamik.
Den nya generationen är bättre, även när det gäller dynamiken, men högtalarna är inte lika spänstiga som ett par Audiovector QR1 eller PMC Prodigy1. Å andra sidan har de ett varmare, fylligare ljud. Med en fetare bas, som också ger kontrabasar och slagverk det nödvändiga djupet.
Anslutna till vår trofasta Hegel H190 skapar de små 606:orna en stor och öppen ljudbild. Lana Del Reys Say Yes To Heaven flödar ur högtalarna med all världens klangfärger och sångrösten är fyllig och varm. Den rytmiska kontrollen är exemplarisk för en högtalare i den här prisklassen – och storleken.
Trumsolot i Keith Jarrett-trios Bemsha Swing från albumet ”The Cure”, en improvisation av Thelonius Monks original, fyller rummet med en kraftfull återgivning av bastrumman och en skarpt fokuserad virveltrumma. Man känner trummorna i kroppen, ändå låter det aldrig obehagligt eller förvrängt.
Klangbalansen är klädsamt varm och behaglig, men aldrig luddig. Sången i Sades Soldier of Love återges med en tilltalande glöd och trummorna i botten fyller rummet med förvånansvärt kraftfull bas.
De små B&W-högtalarna har tillräckligt med kropp och skala för att återge en orkester med övertygelse. De är exceptionellt bra på akustiska inspelningar eftersom de inte maskerar detaljer eller inspelningens atmosfär. I stället hör man små nyanser som bidrar till att göra musiken levande för lyssnaren. Väldigt bra.
Den dynamiska kontrasten hade nog kunnat vara större, men man kan inte få allt här i världen.
Konkurrenter
Utbudet av kompakta tvåvägshögtalare i den här prisklassen är inte stort. Ovan nämnda Audiovector QR1 och PMC Prodigy1 är båda mycket dyrare. Detsamma gäller KEFs enastående LS50 Meta och på många sätt utgör dessa tre referensen för små tvåvägshögtalare under 20 000 kronor. Sonus faber Lumina II kommer närmast 606 S3, de har ett härligt viktlöst mellanregister men inte riktigt samma basåtergivning.
Slutsats
I den här prisklassen är Bowers & Wilkins 606 S3 enastående. Den spelar musik med en kvalitet som är sällsynt och kan lätt utmana dyrare högtalare i kompaktklassen. Bortsett från att det inte sprudlar om dynamiken har de klara kvaliteter som en allround-musikförmedlare och så länge man undviker att koppla in dem till de svagaste förstärkarna kan man få mycket glädje av de små B&W-högtalarna. De är ett mycket bra köp och väl värda pengarna.