På senare tid har Bang & Olufsen haft stor framgång med sin ”ungdomliga” produktserie till – förhållandevis – rimliga priser. Vi har testat de flesta av produkterna och tycker att det finns väldigt många fullträffar.
BeoPlay A6 är en trådlös högtalare som antingen kan användas på egen hand eller som del av ett multiroom-system. Designen är – som vanligt när det handlar om B&O – välgjord. Faktiskt så mycket att akustikingenjörerna måste ha haft en tuff uppgift att få plats med ljudet inuti den skulpturala biten heminredning. A6 är platt och avrundad, nästan bumerangformad. Fronten är klädd med grovt vävt tyg av en kvalitet som kunde ha kommit från en möbeltillverkare. Och det gör det också. Längs ovansidan av det böjda kabinettet löper en smal touch-sträng som kan styra avspelningen, välja låt och ändra volym.
Bakom tygfronten döljer sig fyra element. Två 0,75-tums domediskanter och två 4-tums baselement som också är dome-formade! Ett 1,5-tums fullregister strålar bakåt för att ge en mer rymlig ljudbild. Dome-basar är en sällsynt syn, men det finns inget som hindrar att bygga element i det formatet. Bortsett från att talspolen blir mycket stor, eftersom den har samma diameter som membranet. Vilket i sin tur kräver en tämligen kraftig magnet. Fast lågt pris har knappast varit någon viktig parameter, och ljudets spridning blir desto bättre.
Anslutningarna är dolda bakom en lucka på undersidan av högtalaren. Där kan man koppla in analogt ljud (3,5-mm stereo-minijack), nätverkskabel och strömkabel, samt anpassa basåtergivningen efter högtalarens placering (golv/vägg, golv+vägg eller hörn).
Installation
Att komma igång är förhållandevis enkelt. Fast först måste man hämta den speciella BeoSetup-appen (finns till iOS och Android), som guidar genom inkopplingen till hemmets trådlösa nätverk. När högtalaren är införlivad i nätverket ska man – något ologiskt – använda en annan app (BeoMusic) för avspelningen. A6 kan också användas direkt via Bluetooth. Den har streaming-tjänsterna Deezer och TuneIn-radio plus Spotify Connect, vilket ser till att avspelningen är förlustfri från nätverket – fast naturligtvis fortfarande i komprimerad kvalitet eftersom Spotify använder 320 kbit/s-filer i Ogg Vorbis-format.
Touch-fältet på ovansidan gör det enkelt att sköta A6, faktiskt nästan för lätt. Om man försöker vrida högtalaren eller lyfta den i handtaget så kommer man oundvikligen att höja volymen eller byta låt. Å andra sidan lär nog de flesta låta högtalaren stå när den väl har hittat sin plats.
Ljudet
A6 drar inte till sig mycket visuell uppmärksamhet. Men uppmärksamhet får den desto mer av när musiken rattas igång. Högtalaren låter mycket större än vad som borde vara rimligt för en så liten sak! Ljudet är varmt och det saknas inte tyngd på något sätt. Den går faktiskt riktigt djupt i basen (35 Hz enligt B&O). Den rejäla basen har naturligtvis krävt en hel del elektronisk hjälp, men det fungerar. Mellanregistret är också fint och välartikulerat, åtminstone så länge man inte gör något förhastat med volymkontrollen. Och diskanten är ren och upplöst. Stereoperspektivet finns det på goda grunder inte mycket av, eftersom avståndet mellan elementen är cirka 40 cm, men ljudet är rymligt och behagligt. Ljudet är på det stora hela lätt att lyssna på, och man blir sugen på mer musik. Vilket aldrig kan vara en nackdel för ljudutrustning.
BeoPlay A6 är så liten och kompakt att den nästan tigger om att bli satt på prov. Till och med ett 40 kvadratmeter stort vardagsrum i vinkel fylls enkelt med ljud. När man vrider upp till partynivå kommer de små bas/mellanregisterelementen dock till korta och mellanregistret blir smetigt och röster oklara. Inte för att det låter fult, det gör det aldrig. Det är bara ett par fysiska lagar som träder i kraft. A6 kommer dock att överleva festen och spelar dämpad musik för bultande huvuden morgonen därpå.
A6 är B&O:s näst dyraste trådlösa högtalare, och även om den bara kostar hälften så mycket som den enorma tallriken BeoPlay A9 så tillhör den fortfarande den tyngre klassen bland kompakta multiroom-högtalare. A6 befinner sig i någorlunda samma prisklass som Mission Aero och Geneva AeroSphere Large. Och för bara en liten slant extra kan man köpa ett stereopar av Sonos nya Play:5. En annan konkurrent är System Audio saxo 5 active, som inte klarar multiroom men som däremot är en komplett stereoanläggning på egen hand. Var och en av de nämnda högtalarna har sina egna sympatisörer, men sannolikheten för att någon skulle byta från exempelvis från System Audio till Bang & Olufsen eller vice versa är nog ganska liten. Spelstilen och designen är lite för olika.
Slutsats
Med tanke på storleken och utseendet är det lockande att placera BeoPlay A6 i kategorin prydnadssaker. Det skulle vara fel, för bortsett från det läckra utseendet är den en synnerligen kompetent musikåtergivare som gör mos av uppfattningen att trådlösa multiroom-högtalare bara passar till bakgrundsmusik. Ljudkvaliteten tål absolut att man rattar upp volymen med favoritlåtarna. Och med en knapp kilowatt under motorhuven kan den leverera musik till festen också. Det finns massor av konkurrens på området trådlösa multiroom-högtalare men B&O ger de stora aktörerna en kamp ända fram till målsnöret.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser