TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: BeoSound 8

Lyxdocka för finlirare

När Bang & Olufsen till slut ger sig på högtalardockor för iPod så gör de det med omisskännlig stil. Det är smart, det är snyggt, det låter bra och det är få som har råd.

Av / 2011-03-14 - 22:15
BeoSound 8

Designintresserade har alltid kunnat hitta snygga TV-apparater och musikanläggningar, men det har varit svårare med modernare småapparater. Tills nu. Lagom till 85-årsdagen visar Bang & Olufsen att de minsann inte blivit gamla och trötta. Tvärtom hänger de med i svängarna och lanserar sin första iPod-högtalare.

BeoSound 8 heter den uppseendeväckande apparaten. Som vanligt med B&O är det svårt att prata om den utan att komma in på designen så låt oss avhandla den först. Det första intrycket framifrån är att den ser nästan tvådimensionell ut och verkar sväva strax ovanför underlaget. Det beror på att högtalarlådorna är formade som koner och därför bara syns från sidan. Konstruktionen gör också att man slipper problem med stående vågor i kabinettet.

Det är en elegant och sofistikerad pjäs som man absolut inte behöver skämmas över att ha stående framme, till skillnad från många konkurrerande apparater. Det medföljer dessutom en upphängningsanordning så att man kan ha den hängande på väggen om man vill. Apparaten kan fås i vitt eller svart och självklart har B&O tänkt på sådana detaljer som att nätsladden matchar färgen på apparaten. Vill man piffa upp utseendet ytterligare kan man köpa till högtalarfronter i blått, lila, grönt, gult, svart eller vitt.

På ovansidan sitter en standardkontakt för iOS-enheter. Som förväntat kan man alltså trycka fast sin iPod eller iPhone där. Men B&O har varit smarta och inte använt standardvaggorna för musikspelarna. Det finns ingen begränsning för formatet av spelaren och den hålls istället på plats genom att lutas mot ett litet ryggstöd. Därför har BeoSound inga problem att hantera iPad och den passar till och med bra.

På baksidan finns en stor lucka som döljer nätsladdens anslutning. Här hittar vi även RCA-anslutningar så att man kan koppla in valfria andra ljudkällor samt en omkopplare för rumsanpassning. Det innebär att man kan ange om apparaten står fritt placerad, nära en vägg eller rentav i ett hörn. Ljudet, eller kanske främst basen, anpassas då till omgivningen för att det ska låta så bra som möjligt. Men framför allt finns det en USB-anslutning. När vi kopplar in den till datorn så identifierar den sig som en DAC och ljudenhet vilket faktiskt gör att man kan använda BeoSound som datorhögtalare. Att B&O inte talar mer om detta är märkligt, för det är en praktisk och ovanlig finess.

Annons

Användning
Fjärrkontrollen är en snygg och annorlunda utformad liten tingest. Den ser helt rund och platt ut men har en liten vinge på baksidan som man kan lägga fingrarna runt för att få ett grepp. Det fungerar överraskande bra och den är faktiskt bekväm att använda. I mitten finns en enkel knapp för att pausa och starta uppspelningen. Genom att trycka cirkeln uppåt eller nedåt justerar man volymen medan höger och vänster hoppar till föregående eller nästa låt. Däremot finns ingen knapp för att hoppa tillbaka till menyn. Det innebär att man är hänvisad till det album eller den spellista som man valde från början. Vill man lyssna på något helt annat måste man alltså gå fram till apparaten och använda sin musikspelares knappar eller touchskärm. Det är så klart en nackdel.

Men på traditionellt B&O-manér är den medföljande fjärren så klart inte det enda alternativet. Har man redan en B&O-anläggning så kan man använda sin befintliga Beo4- eller Beo5-fjärrkontroll för att även styra BeoSound 8.

B&O har liksom Philips och Altec Lansing släppt en speciell app på iTunes Store som tillför funktioner. Det är ett smart alternativ till att behöva bygga in en skärm i själva dockningsstationen och gör det mycket lättare att uppdatera den med nya funktioner. Appen tillför i dagsläget en väckarklocka, insomningstimer och webbradio. Tyvärr har man inte så många utseenden på klockan att välja mellan som hos konkurrenterna. Webbradion i denna gratisversion av appen är inte heller mycket att hurra över. Det finns en handfull stationer från USA och större europeiska länder, men de enda skandinaviska är naturligtvis danska. Det är också synd att man inte gjort som Philips och byggt in full kontroll över ljudet med en equalizer. Man borde åtminstone ha haft möjligheten att ställa in rumsplaceringen inifrån appen istället för att behöva använda den svåråtkomliga omkopplaren. Bang & Olufsen säger dock att man kommer lansera nya funktioner som musiksökning samt att det ska komma en betalversion där man får ett stort utbud av webbradiostationer.

Ljudkvalitet
För att riktigt testa ljudet använde vi vår spellista med okomprimerad musik i många musikstilar. Som väntat lät listmusik och pop mycket bra och engagerande. När vi kastade på tung rock och electronica så noterades en förvånande påtaglig bas för en så pass liten apparat. Dock går det att pressa den till att bli lite murrig, speciellt på högre volym. Men det förlät vi den rask när vi provade jazz och akustisk musik. BeoSound 8 har en distinkt diskant och framför allt ett mycket dynamiskt och livligt mellanregister som får det mesta att låta bra. På det hela taget kan man säga att den inte direkt är lämpad för röjarpartyn, men det är å andra sidan inte heller målgruppen. För normal vardagslyssning är den utmärkt och det måste väl sägas vara ett bra betyg att vi lät den stå på i bakgrunden långt efter att testet var klart.

Slutsats
Betraktad som en vanlig iPod-högtalare så kan man inte låta bli att tycka att prislappen är lite väl tilltagen. Men om man tar hänsyn till att den faktiskt dubblerar som datorhögtalare så är det plötsligt inte lika farligt. Och om köparen är någon som prioriterar snygg och fungerande hemelektronik, speciellt om resten av anläggningen redan är B&O, så är det egentligen irrelevant. Då handlar det bara om de har träffat rätt med funktioner, integration med övrig utrustning och ljudkvalitet. Det har de. Så alla designintresserade som suttit och suktat efter en iPod-högtalare kan sluta leta nu. Köp en BeoSound 8.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Extremt krutpaket från Norge

Här får du bäst ljud

Bärbar partyhögtalare

Tre premium-soundbars som lyfter filmupplevelsen

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Ljud & Bild