TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: BeoPlay A2

Stil och prestanda

En ovanligt snygg och lyxig resehögtalare med ett stort ljud som matchar.

Av / 2015-08-06 - 06:00
BeoPlay A2

Ljud & Bild tycker

  • Ett platt format gör den lätt att packa. Mycket tilltalande ljud. Batteriet räcker längre än man är van vid.
  • Prislappen är lite väl saftig för en bärbar högtalare. Inget tryck i basen.

Bang & Olufsens tidigare modeller har varit lite väl stora att ha med sig. BeoPlay A2 är i storlek som en större inbunden bok vilket gör att den inte direkt går ner i fickan. Men den är å andra sidan också ungefär lika tunn vilket gör att den absolut kan stoppas ner i en resväska utan att man behöver fundera över om man måste lämna något hemma. Den tar dock lite mer plats än de resehögtalare vi testade i sommarnumret.

 

Byggkvalitet

För en tillverkare med Bang & Olufsens rykte hade man nog kunnat vänta sig att hela apparaten var byggd i premiummaterial. Men förvånande nog är högtalargallret gjort av plast. Det är dock av god kvalitet och vi förmodar att det finns någon bra anledning till valet. Man kan även ta bort sidorna för att exponera högtalarelementen, vilket troligen är för att man ska kunna byta ut dem mot andra färgval i framtiden.

Man kan nämligen redan nu få högtalaren i flera färgkombinationer. Vårt testexemplar hade grå sidor med en kopparfärgad ram runt vilket ser väldigt sobert ut och ingenting man behöver skämmas för att ha stående framme. Men den kan också fås med gröna sidor, eller svarta, antingen med samma kopparram, eller helt i svart. Alla har en lyxig läderrem att bära den med och man kan som extra tillbehör köpa längre remmar eller i andra färger.

Beoplay A2 group

Annons

 

Funktioner

På ena kortsidan sitter laddningskontakten där man ansluter den medföljande strömadaptern. Tyvärr är det en specialladdare så man kan inte använda en micro-USB-laddare för mobiltelefoner, vilket annars är praktiskt om man glömt laddaren hemma. Det finns även en USB-kontakt som man kan använda för att ladda mobilen om strömmen börjar ta slut. Med tanke på de 24 timmarnas batteritid så tär en laddning inte alltför mycket på strömreserven.

På samma sida sitter även en linjeingång om man vill ansluta musikkällor som inte har trådlös anslutning. Om de däremot har Bluetooth så är hopparningen med högtalaren mycket enkel. Ett långt tryck på knappen startar processen och sen är det bara att välja BeoPlay A2 från menyn i mobilen, surfplattan eller den bärbara datorn. Högtalaren kommer ihåg flera apparater om man vill växla mellan dem utan att behöva börja om processen.

Beoplay A2 black slanted

 

Ljudkvalitet

BeoPlay A2 har högtalarelement riktade åt båda hållen, vilket ger ett väldigt stort och omslutande ljud. Och det är verkligen i den klass som man kan förvänta sig. Oansträngt skulle man kunna säga då elementen aldrig matas med mer än de kan hantera. Man kan faktiskt vrida upp volymen rejält utan att någon gång riskera distorsion eller att det börjar låta illa. Det solida kabinettet ger bra stadga åt elementen och ett fundament för oväntade resurser.

Beoplay A2 green upright

Vi matade högtalaren med en varierad spellista. Jazzklassikerna till sommardrinken hade en utmärkt närvarokänsla, nästan som att vokalisten stod och gömde sig bakom bordet. Sommarplågorna på festen lät som väntat alldeles utmärkt och rockröckarna till drinken likaså. Den enda synpunkten man kan ha är det inte är något riktigt tryck i basen. Vill man spela elektronisk musik som slår en i solar plexus får man se sig om efter en annan modell.

 

Slutsats

För den som har ett elegant hem och inte vill tappa stilen bara för att man är ute i trädgården är BeoPlay A2 den perfekta portabla högtalaren. Det danska formspråket och den eleganta läderremmen andas lyx. Dessutom har den utmärkt batteritid och lyckligtvis ett mycket bra ljud. Den spelar det mesta utan besvär men utan en dånande bas. Tycker man inte att det är ett problem och har en generös budget ska man självklart slå till på denna pärla.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Ljud & Bild