Att kalla Bang & Olufsens senaste skapelse Beosound Theatre för en soundbar kan nog somliga nästan tycka är en förolämpning. Men det är vad tillverkaren själv kallar den ambitiösa högtalaren, som B&O-teamet i Struer har ägnat flera år åt att utveckla!
Soundbar-högtalare bruka i normala fall vara ganska så enkla historier: en smidig högtalare som du knuffar in under TV:n för att få något som liknar riktigt ljud. Släng in en subwoofer och ett par bakhögtalare så kanske du till och med får något som liknar surroundljud …
Bang & Olufsen har som vanligt gått lite mer sofistikerat tillväga, de har verkligen tagit benämningen ”soundbar” till en ny nivå. Beosound Theatre är givetvis läcker att titta på, men den är mer än så. Efter att ha tillbringat ett par dagar i lyssningsrummet tillsammans med Beosound Theatre och en OLED-TV från LG är våra öron också imponerade av vad ”det danska gänget” har fått till.
Kan en soundbar vara äkta hifi?
Även om soundbar-högtalare har ersatt många gamla stereoanläggningar där ute så är de fortfarande ganska förbisedda av hifi-entusiaster. Alla vet ju att man behöver ett par ordentliga stereohögtalare för att lyssna på musik ..!
Samtidigt har soundbar-högtalare blivit omåttligt populära och en viktig del av näringskedjan i nivå med hörlurar och andra moderna ljudprodukter. Det betyder också att några av branschens klokaste ”ljudhjärnor” jobbar stenhårt för att göra dem bättre och mer användbara, även med musik.
Beosound Theatre: Soundbar i highend-klass
Den danska tillverkaren har redan Beosound Stage i sitt sortiment – en platt, vacker och dekorativ soundbar. Beosound Theatre är ett helt annat monster, både när det gäller pris, storlek och prestanda.
Med hjälp av ett dussin högtalarelement, inklusive två potenta bashögtalare, kan Theatre förflytta berg rent ljudmässigt. Dessutom har B&O som vanligt sett till att det finns massor av tillval, kosmetiska förändringar och uppgraderingsmöjligheter, så att man kan skräddarsy systemet som man vill ha det.
Mycket av tekniken är hämtad från flaggskeppshögtalaren Beolab 90, med en avancerad ljudhjärna/DSP (B&O TrueImage) och flera patenterade lösningar ombord. Syftet är som vanligt att kontrollera hur ljudet sprids i rummet. Fast med en viktig skillnad: här dirigeras mycket av ljudet bort från lyssningsplatsen för att ge ett luftigare och mer distinkt surroundperspektiv.
7.1.4 kanaler, 12 högtalarelement och 800 watt
Beosound Theatre har en så kallad 7.1.4-konfiguration och stöder bland annat Dolby Atmos 3D-surroundljud, men inte DTS:X. Det finns sju dedikerade element för vänster, höger, center, surround sida och bak, plus separata toppmonterade högtalare för höjdkanalerna. Den viktiga centerkanalen har ett koaxialt diskant/mellanregister.
Theatre är även utrustad med två 6,5-tums baselement som ser till att ljudet har rikliga mängder bas (ned till 28 Hz), även utan en separat subwoofer. Alltihop drivs av en 12-kanals inbyggd förstärkare på sammanlagt 800 watt.
Skulle du ändå ha lust att uppgradera eller komplettera med fler surroundkanaler så finns det gott om alternativ. Theatre kan skicka ljudet trådlöst till upp till åtta extra surroundhögtalare, samt ytterligare åtta via kabel (B&O Powerlink).
I paketet ingår även en mätmikrofon som kan användas för att optimera ljudet efter rummet som högtalaren ska stå i och för flera olika lyssningspositioner. Allt fjärrstyrs från B&O-appen som har bra förinställda ljudlägen (TV, Film, Musik, Spel etc) samt en rad mer avancerade justeringsmöjligheter.
Om du verkligen gillar att dyka djupt ner i inställningarna rekommenderar vi att du läser B&O:s Technical Sound Guide for Beosound Theatre.
Gjord för att integreras med TV:n
Beosound Theatre är gjord för att fungera i många olika TV-installationer. Den kan naturligtvis ställas på en bänk eller hängas upp på väggen på egen hand, men det riktigt roliga börjar när den sätts ihop med TV:n.
B&O har nämligen designat ett särskilt fäste som gör att högtalaren och TV:n kan förenas och bli till en enda enhet, snarare än två separata boxar. Sedan kan du välja att alltihop ska monteras på väggen eller stå på en bänk eller ett motorstyrt golvstativ. Det ger ett helt annat visuellt och funktionellt utseende.
Skräddarsydd för LG OLED – men kan även användas med andra TV-apparater
Bang & Olufsen och LG har sedan tidigare ett mångårigt TV-samarbete, där LG har levererat skärmarna och B&O har stått för allt annat. Till exempel har Beovision Eclipse och Beovision Horizon båda byggts kring en OLED-TV från LG.
Beosound Theatre tar konceptet vidare, men här är det alltså ljuddelen som allt börjar med. Sedan är det mer flexibelt när det gäller att välja TV-modell och märke.
TV och högtalare kan köpas separat, men B&O-återförsäljare kan även erbjuda kompletta, färdigmonterade paket. Då kan även kan LG-TV:n styras med hjälp av B&O:s vackra aluminiumfjärr Beoremote One.
Vårt testsystem med Beosound Theatre hade en 55-tums LG OLED G2 påmonterad, men det går också att använda exempelvis en 65-tums OLED C2 eller en 77-tums Z2.
Vi har också testat systemet med ett motorstyrt golvstativ, vilket är något av en B&O-specialitet. Den gör att TV-skärmen kan stå fritt på golvet och vridas åt önskat håll på kommando. En tryckning på fjärrkontrollen eller i B&O-appen så snurrar TV:n till förprogrammerade lägen – till exempel mot matsalen, köket eller soffan. Lösningen är både ergonomisk, praktisk och visuellt tilltalande som få andra TV-lösningar där ute.
Smakar det så kostar det …
Men så var det ju den där detaljen med priset. På egen hand kostar en Beosound Theatre 68 900 kronor, vilket är ungefär tio gånger så mycket som man annars skulle betala för en vanlig, bra soundbar. Och det är för den enklaste versionen i silverfärg och tygklädsel.
Vill du ha en version som den vi testade, med guldbeläggning och träribbor, får du punga ut med 79 800 kronor. Och det är innan du har bockat för det motorstyrda golvstativet. Då kostar det ungefär 112 500 kronor – innan du har lagt till en TV. Med en 55-tums LG OLED hamnar totalpriset på ungefär 139 000 kronor.
Den flexibla delen av ekvationen måste alltså vara att du kan välja TV själv, ändra skärmstorlek och eventuellt uppgradera bit för bit med tiden.
Så låter Beosound Theatre
Hur låter då hela härligheten? Tja, efter att ha använt Beosound Theatre i två olika lyssningsrum under en lång period kan vi säga att den låter som en soundbar, fast större!
För det första har den en väldigt bra talförståelse från den viktiga centerkanalen, som är det första lackmustestet för en soundbar.
Röster framträder tydligt, fylligt och direkt från högtalaren. Oavsett om det är en hes gangsterröst eller en feminin förförare som säger replikerna så låter det väldigt trovärdigt och närvarande. Theatre kommer definitivt inte att ha några problem att fungera som en centerkanal i ett större system.
Läppsynkroniseringen med LG-TV:n verkar också vara spot on. Man sugs in i handlingen och blir mer engagerad av det som händer på skärmen. Med det första och viktigaste testet är avklarat kan vi luta oss tillbaka i Stressless-stolen och suga in resten av det fina ljudet.
Beosound Theatre visar också att den har stålkontroll på de andra front- och sidokanalerna. Den målar upp en massiv, bred och stor ljudbild som sträcker sig långt bortom själva högtalaren och TV-skärmen. När Formel 1-bilarna vrålar förbi på skärmen känns det verkligen som om saker är i rörelse.
Storleken och kanalseparationen är ibland så bra att man skulle kunna tro att det handlade om ett tvättäkta system med separata högtalare! Detta säger oss att det förmodligen går utmärkt att matcha Beosound Theatre med större skärmar än den nätta 55-tummaren som B&O har lånat ut till oss den här gången.
Däremot saknar vi ibland lite mer ljud bakifrån. Theatre lyckas inte helt att stänga ”ljudbubblan” bakom oss och vi tror nog att den skulle kunna behöva hjälp av ett par surroundhögtalare för att ljudbilden verkligen ska bli fulländad.
Basåtergivningen är utmärkt. Vi brukar vara skeptiska till soundbar-högtalare med inbyggda ”subwoofers”, men de två 6,5-tummarna måste sägas leverera varorna med en taktfull och slagkraftig bas som gräver djupt ner i källaren – tillräckligt för att testrummets väggar ska börja skaka.
Det är också fascinerande att höra hur Beosound Theatre kan förändra ljudbildens skala från scen till scen och hur det påverkar stämningen i olika produktioner. Skillnaderna i klang mellan en trång liten grotta och ett stort öppet landskap i Maktens Ringar blir väldigt tydliga. För att inte tala om Jeffrey Dahmers mörka, hemsökta lägenhet. Här kan man verkligen höra och bättre uppskatta hur ljudproducenterna har tänkt i de olika scenerna. Ljudet ÄR verkligen halva upplevelsen!
På samma gång är Beosound Theatre, som de flesta bra högtalare, ganska avslöjande mot mindre bra produktioner. Det fanns tillfällen där vi kunde ana en svag förvrängning i dialogen, men det visade sig vara i själva inspelningen snarare än högtalaren. Beosound Theatre kan spela högt och ändå behålla ett klockrent fokus, utan förvrängning.
Hur är det med musik?
Soundbar-högtalare är inte precis kända för att leverera bra stereoljud, men av alla vi har hört är förmodligen Beosound Theatre den bästa hittills. Ljudbilden är stor och bred, med en imponerande exakt placering av instrument och sång, hjälpt av en djup, saftig och rejäl bas.
Det finns olika lyssningsinställningar för musik, som på ett imponerande sätt lyckas simulera bredden och djupet hos en traditionell stereo. Här kan man sitta i ”sweet spot” och få känslan av att sitta mellan två stereohögtalare, och inte bara ”mono” rakt framifrån!
När vi spelar Auroras Stjernestøv står sången stark i mitten och ackompanjemanget av stråkar breder ut sig i solfjäderform framför oss. Den fina röståtergivningen gör att Futures mumlade rap-rader låter ovanligt starka och klara.
Och trummorna slår stramt och precist medan gitarriffen är precis så distade som de ska vara i Metallicas Lux Æterna. När vi crankar 10:35 med Tiësto och Tate McRae på hög volym är feststämningen inte långt borta. Musikrepertoaren är med andra ord bred!
Det behöver inte begränsas till vanlig stereo heller, mer och mer musik släpps i Dolby Atmos-format på streamingtjänster som Tidal och Apple Music.
Taylor Swift och hennes All Too Well är ett exempel på musik som kan bli större och mer engagerande i Atmos-format. Beosound Theatre stöder den här typen av musikfiler och kan spela upp dem direkt och distribuera dem till ett större surroundhögtalarsystem.
Gott om uppgraderingsalternativ
För den som väljer en Beosound Theatre öppnar sig stora möjligheter i B&O-ekosystemet. En naturlig väg framåt vore att uppgradera med ett par surroundhögtalare och en separat subwoofer, tyckte vi. Men när vi frågade Bang & Olufsen vilken kombination de rekommenderade så skickade de ett par Beolab 28 till oss. För att använda som bakhögtalare, inget annat ..!
Att använda Bang & Olufsens avlånga golvhögtalare i surroundkanalerna kan möjligen verka som overkill, speciellt mer tanke på priset (127 500 kr per par). Å andra sidan är 28:orna ett smart val eftersom de förutom diskant och mellanregister har ett par kraftfulla subwoofers i botten.
På så sätt kan de fungera som surroundhögtalare, samtidigt som de bidrar med extra djupbas. Den smarta ljudhjärnan i Theatre mixar och fördelar baseffekterna till de olika högtalarna och korrigerar frekvensgången med hjälp av mätmikrofonen.
Detta visade sig vara en utmärkt lösning i vårt 32 kvadratmeter stora lyssningsrum. Beolab 28 hjälpte till att stänga ljudbubblan bakom oss, så hela ljudupplevelsen fick en ny dimension, ännu större och kraftfullare. Det visar bara vilken potential som finns i Beosound Theatre när man använder den som hjärna i en större anläggning.
Konkurrenter?
Så vitt vi vet finns det inga jämförbara soundbar-modeller i den här prisklassen. Det närmaste vi kommer är Sennheiser Ambeo Max som kostar ungefär 30 000 kronor.
Ambeo Max har också en mycket stor, sammanhängande och tredimensionell ljudbild, med en imponerande surroundeffekt både bakifrån och från sidorna. Men den är i gengäld större, klumpigare och inte i närheten av lika elegant att titta på.
Den har inte heller lika omfattande integrations- och uppgraderingsmöjligheter som Theatre, och är nog mer avsedd för dedikerade TV-rum än tjusigt inredda vardagsrum.
Slutsats
Beosound Theatre kostar betydligt mer än de flesta skulle drömma om att betala för en soundbar – eller ett komplett högtalarsystem, för den delen. Men de som har pengarna kan se fram emot mycket.
Designen dryper av lyx och byggkvaliteten är oklanderlig, precis som vi har lärt oss att förvänta oss av B&O. Ljudet är mäktigare, renare och fylligare än från någon annan soundbar som vi känner till.
Enligt vår mening är det när man satsar på ”the full B&O treatment” och monterar ihop Beosound Theatre med en TV som lösningen är mest vettig. Då förvandlas de nämligen från en TV och en soundbar till att bli mer som en möbel. En highend-ljudmöbel.
Ja, den kostar. Men vi kan ju inte ha Sonos och IKEA allihop ..!
Hej
Hade varit mycket intressant med en direkt jämförelse med Ambeo Max.
Bar mot bar utan sub eller surroundhögtalare
Ett litet faktafel: den har faktiskt en analog ingång genom USB-C-porten med hjälp av en adapter. Dvs det går att ansluta analog utrustning via line-in som vanligt. Kan meddela att latency är väldigt låg också, vilket gör att det går att koppla in till exempel Sonos.