TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

Av / 2019-03-06 - 17:00
Audiovector QR5

Ljud & Bild tycker

  • Ljudbilden är öppen, stor och dynamisk. Lyssna bara på övertonerna! Och de lättdrivna högtalarna kan sparka ifrån sig också.
  • Inte mycket.

Det har gått ett par år sedan jag testade Audiovectors billigaste golvhögtalare QR3, som överraskade med en oansträngd och lekfull spelstil, i kombination med mer luft och upplösning än de flesta. För 20 000 kronor är de rena fyndet, speciellt som de kan en del som den dyrare modellen SR3 Super inte kan. Sprödheten i de luftigaste lagren kan man bara få med en banddiskant, och även om den som sitter i QR-serien är enklare än den i SR-seriernas Avantgarde-modeller så är den väldigt bra.

Fabriksbesök: Audiovector – Handgjord passion

Trevägs

I SR-serien kan du köpa en billig version och uppgradera den längre fram med dyrare och bättre komponenter, men med QR är du låst. Men QR3 lät bra på alla sätt, det enda den egentligen saknade var energi i den djupaste basen. Därför har jag stora förväntningar på den nya storebrodern QR5.

QR5 är större än QR3. Det här är en äkta trevägshögtalare, där ett 6-tums mellanregister – monterat ovanför två lika stora baselement – sitter i en egen asymmetrisk kammare för att reducera förvrängning.

Audiovector QR5 midrange tweeter 51563
Under banddiskanten sitter ett 6-tums mellanregister, monterat i sin egen asymmetriska kammare. Foto: Audiovector

Byggd i Danmark

Liksom alla Audiovector-högtalare är QR-serien utvecklad och monterad i Danmark. Även om komponenterna är billigare än i SR-serien har högtalarna välkonstruerade kabinett, med rundade kanter. Vårt testexemplar är vitt, jag gillar att utförandet är matt i stället för den pianoblanka vitfärgen man får de dyrare serierna i.

Annons

Så får du bättre ljud från rummet

Inte för tjocka kabinett

Kabinettet är inte klassens tjockaste och tyngsta. Men det är styvt och fodrat med blygummi ”på strategiskt riktiga platser”. Och i stället för att använda MDF har Audiovector valt HDF (high density fiberboard) som material, vilket ger högre massa och bättre styvhet.

Banddiskant

Precis som lillebror QR3 har QR5 en dragspelsformad Air Motion Transformer-banddiskant av i rymdteknik-aluminium. Diskantmembranet i QR5 har en större yta, vilket bör innebära högre effektivitet, bättre dynamisk tolerans och lägre förvrängning. Framför diskanten sitter ett galler som är överdraget av rosa guld för att kontrollera spridningen av övertoner och dämpa hårda s-ljud och andra sibilanter.

Audiovector QR5 tweeter 51557
QR5 har en dragspelsformad Air Motion Transformer-banddiskant av rymdfarts-aluminium. Foto: Audiovector

De övriga elementen har ferrit-keramiska magneter men diskanten har neodym-magneter. En dubbelkammare ska dessutom ge låg kompression.

Test: Audiovector SR6 Avantgarde Arreté v2.0 – highend på rätt sätt

QR5 har en känslighet på hela 91 dB, vilket betyder att den klarar sig med en medelstark förstärkare. Med andra ord kan den sammanlagda prislappen bli riktigt angenäm. Högtalaren sträcker sig djupt ner i basen, enligt specifikationerna till 25 Hz (–6 dB).

Stramt, luftigt, bra

Jag börjar ofta med piano för att få en känsla av klangstruktur, attack och rymd. Bluebird med Alexis Ffrench är fin, och efter tag kommer det in stråkar också.

När Hegel H590 driver högtalarna och Roon agerar ljudkälla bevittnar man en imponerande tonstruktur. Jag lägger märke till snärten i varje tangent, samtidigt som övertonerna breder ut sig luftigt i rummet och målar upp en stor och stabil ljudbild. Fundamentet i botten är solitt. Snacka om bra första intryck! När stråkarna kommer in hittar de sina respektive platser i ljudbilden, utan att slåss om utrymmet.

Men även när vi går ner till den billigare H190-förstärkaren bevaras intrycket. Vaggvisan Bya Bya, sjungen a capella av Solveig Slettahjell, har en enorm klang, där varje nerv fångas upp av den nära placerade mikrofonen och flödar utan ansträngning och nästan magiskt ut ur högtalarna. Det här är sagolikt och vittnar om ett par högtalare som är både musikaliska och samtidigt ärliga nog att skildra sanningen som ligger i inspelningen.

Rock

Jag skulle aldrig betala trettiotusen kronor för ett par golvhögtalare som inte kan spela rock. In på spellistan kommer progmetallbandet Opeth och häftiga Eternal Rains Will Come. Och då händer det saker och ting! Elgitarrer, keyboard och avancerade trummor är väl markerade. De dundrar till med snabba växlingar i ett rytmiskt och häftigt samspel. Lekfulla cymbaler klingar snyggt och luftigt. Man kan formligen se glansen från de blankpolerade mässingscymbalerna framför sig. Och QR5 kan spela högt!

Det är inte ofta man hör Opeth med så bra ljud, och man får en påminnelse om att hård musik också förtjänar att återges med intakta detaljer.

Raw Surface

Med tanke på hur bra det låter blir jag väldigt nyfiken på hur mycket man egentligen blir av med om man jämför med dyrare högtalare. Och vilken jämförelse är väl bättre än Audiovectors egen toppmodell i SR3-serien: den fyra gånger så dyra Arreté Raw Surface?

De två högtalarna har fler likheter än skillnader. För det första är klangkaraktären i princip identisk. Den är neutral, med en mer accentuerad diskant än många andra högtalare. Men utan att uppfattas som ljus. Sonus faber Olympica III är för övrigt ett exempel på en mer mellanregisterfokuserad högtalare med en mörkare klangbalans.

Fler lager

Raw Surface stramar till ljudet ännu mer och får fram ännu fler klanglager – framför allt i övertonregistret kommer fler klangstrukturer fram och instrumenten är ännu mer fokuserade och bergfast planterade i rummet. Men skillnaderna ligger på detaljnivå, för QR5 gör mycket av samma sak. Ljudbilden är stor, luftig och tredimensionell. Basen trycker till fint och allting är stramt, detaljerat och musikaliskt. Och QR5 är ett litet snäpp känsligare. Vilket innebär att du klarar dig med en 70-watts förstärkare medan SR3 kräver en 100-wattare.

Du kan till och med klara dig med ännu mindre, jag föreställer mig att Naim Uniti Atom är ett otroligt spännande alternativ ihop med de här högtalarna. Om du inte föredrar den gigantiska, varma ljudbilden du får med Denon PMA-2500NE eller det supertighta ljudet som Hegel Röst ger.

Audiovector QR5 black rear terminals 51559
En enkel högtalarterminal skiljer sig från SR-seriens trippel-wire-terminaler. Foto: Audiovector

Slutsats

QR5 är den största – och bästa – högtalaren i Audiovectors billigaste serie. En äkta trevägsmodell, större än den populära SR3 i alla dess varianter.

Basen är stabil och slår hårt när den behöver. Ljudbilden är ytterst sammanhängande, från topp till botten, med sångröster och instrument som verkligen glänser i mellanregistret.

QR5 är lika ärlig som den är musikalisk, och har du inte råd med SR3 i någon av dess versioner med banddiskant så kan du tryggt lägga pengarna på den här. En sagolik högtalare, som är mindre krävande för förstärkaren än många andra i sin klass. Rekommenderas!

picture5 picture6 picture7 Audiovector QR5 dark walnut 2 51561
<
>
Om du vill ha ett mer traditionellt utseende kanske mörk valnöt passar. Foto: Audiovector
Karakter
Audiovector QR5
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

1 reaktion på ”Audiovector QR5”

  1. Köpte dessa högtalarna Juni 2021.
    Hade tidigare M3 Super.
    Är mycket nöjd med det nya ljudet.
    Bättre bas, större ljud.
    Tog dock en månad att spela in dom.
    Jag är mycket nöjd med dessa QR5.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Ljud & Bild