Svenska Audio Pro har mer än 40 års erfarenhet av aktiva högtalare för hemmabruk. Vi har testat många av dem, väldigt ofta med fina resultat.
Audio Pro A28 är en ultrakompakt tvåvägshögtalare med inbyggt streaming och multiroom. Faktum är att den är ännu mindre än den legendariska lilla Rogers LS3/5A. Högtalarna kommer som ett stereopar, där all elektronik är inbyggd i den vänstra högtalaren och den högra ansluts med en kabel.
Receptet är välkänt och används i de flesta billiga stereohögtalare med inbyggd elektronik. Till exempel Argon Audio Fenris A5.
Inte äkta aktiv
Audio Pro A28 har inbyggd elektronik men är tekniskt sett ingen aktiv högtalare – utan en högtalare med inbyggd förstärkare. Vilket Audio Pro också medger, eftersom de på hemsidan beskriver A28 som ”powered”. För att vara äkta aktiv ska en högtalare ha en förstärkare till varje tonregister och elektronisk delning mellan dem. I Audio Pro A28 sker uppdelningen mellan 4,5-tums bas/mellanregistret och 1-tums domediskanten i ett gammaldags passivt delningsfilter. Den inbyggda förstärkaren är på 2 x 75 watt, givetvis i klass D
Det kan låta som en teknikalitet, men när högtalarelementen delar samma förstärkare finns det färre möjligheter att korrigera för varje enskilt elements frekvensgång, känslighet och fas än i ett äkta aktivt system. Plus att klippning och begränsningar i förstärkaren under kraftfulla passager i basregistret också kommer att påverka ljudet i diskantregistret.
Liknar föregångarna
Det hindrar förstås inte att man kan göra utmärkta högtalare som har en inbyggd förstärkare per kanal. Till exempel Audio Pros egna Addon T12, som denna recensent hade på testbänken för snart 10 år sedan. A28 är för övrigt väldigt lik den modellen, både externt och när det gäller tekniska data. Lyckligtvis har det hänt mycket det senaste årtiondet. Inte minst när det gäller nätverk och streamingfunktioner.
En synlig förändring jämfört med tidigare modeller är att Audio Pro A28 har fått tygfront. Tyget är i en gråaktig, grov väv som ser ut som möbeltyg. Det får de redan diskreta högtalarna att glida in obemärkt i de flesta miljöer. Tygramen sätts fast med osynliga, inbäddade magneter.
Soundbar-alternativ
Audio Pro A28 kan anslutas på många sätt. Först och främst på det gamla hederliga sättet med kabel. Både analog stereo-RCA, optisk TosLink och HDMI finns. Det sista är förmodligen det viktigaste eftersom högtalarna kan vara en utmärkt partner till TV:n. Om det behövs extra muller i botten kan man ansluta en subwoofer.
Trådlöst ymnighetshorn
Men de flesta kommer nog att använda högtalarna trådlöst. Och här finns det verkligen gott om alternativ. AirPlay och Google Cast finns inbyggt, så att man kan streama förlustfritt över nätverket från mobilen. Med Tidal Connect och Spotify Connect kan man spela musik från sin favoritstreamingtjänst direkt till högtalaren. Och skulle inget av detta räcka så finns naturligtvis Bluetooth. Fast bara Bluetooth 4.2 – och utan moderna, ”hi-fi-vänliga” ljudprotokoll.
Sist men inte minst har Audio Pro sin egen multiroom-standard och tillhörande app, som ger samma överflöd av musiktjänster som de mer etablerade multiroom-systemen från Sonos, HEOS och BluOS. Man är med andra ord riktigt väl täckt med tanke på att detta är ett billigt högtalarsystem från en liten svensk tillverkare!
Eftersom högtalarna är pyttesmå är de lätta att få plats med. De kommer att fungera utmärkt på en hylla eller ovanpå en bänk. Det är också lockande att ställa dem i en bokhylla. I så fall måste de ha fritt utrymme bakom sig och på sidorna, så att basporten på baksidan kan ”andas”. Man kan också ställa dem på stativ, med lite avstånd till bakvägg och sidoväggar. Det ger den bästa stereobilden. Den har uppmaningen förväntar vi oss inte att någon kommer att följa. Men nu är det i alla fall sagt.
Ljudkvaliteten
Första intrycket av Audio Pro A28 är riktigt positivt. Även om de är mycket mindre än skokartonger har de en rundad och varm ljudbild som påminner mer om en ”riktig” stereoanläggning än ett par små multiroom-högtalare.
Det finns i princip vad som ska finnas där: basen är tillräckligt djup (med hjälp av elektroniken) och röster kommer fram fint och öppet i ljudbilden. Det finns också en ganska hyfsad känsla av rymd bakom och på båda sidor av högtalarna.
Som bakgrundsunderhållning till middagen levererar de små högtalarna varorna perfekt. Även när man skruvar upp volymen för att höra en bra låt.
Lyssnar man lite noggrannare blir dock svagheterna uppenbara. Det finns trots allt gränser för vad som kan göras för 6 000 kronor. Även om mellanregistret först verkar öppet, och det inte finns någon antydan till en ”hängmattekurva” mellan de två elementen, är nyanserna inte som hos bättre (dyrare) högtalare. Det betyder att skillnaden i klang mellan olika röster suddas ut. Diskanten saknar också frigjordhet i toppen och längre ner, runt 4 kHz blir den lite skarp i vissa låtar.
Platt dynamik
Rent dynamiskt sett saknar Audio Pro A28 också muskler. Att de inte kan spela högt är naturligt, men även på måttlig volym verkar ljudet komprimerat. Det låter fortfarande snyggt, men känslan av engagemang saknas och små detaljer försvinner i skuggan av kraftiga ljud. Till exempel i Disturbeds version av ”Sound of Silence”, där jag vet att det gömmer sig en spansk gitarr i mixen, tillsammans med orkestern. Men här är den helt enkelt omöjlig att höra.
Jag har ägnat stor plats åt att beskriva fel som nog kan kallas för förlåtliga när vi befinner oss i en så hög prisklass. Och det samlade intrycket av Audio Pro A28 är en högtalare som levererar mycket för pengarna. Men när det gäller ren ljudkvalitet har vi hört bättre för samma peng i de oerhört lyckade Argon Audio Forte A4, som numera också finns med HDMI-ingång. De saknar däremot streaming och multiroom.
Slutsats
Audio Pro A28 är ett högtalarsystem som ger dig riktigt mycket för väldigt få kronor. Med streaming, multiroom och massor av ingångar får du en komplett liten stereoanläggning. Lägg bara till en mobiltelefon och ett streaming-abonnemang så är du igång.
De små högtalarna är diskreta och lätta att få plats med och de kan ge en musikalisk bakgrund i köket, hemmakontoret eller barnrummet.
A28 kan även funka fint i ett litet vardagsrum, där de ger betydligt bättre ljud från TV:n än en soundbar i samma prisklass. Fast bara i stereo.
Om du vill lyssna seriöst på musik kommer de annars utmärkta högtalarna dock till korta. Både när det gäller ljudnivå och upplösning. Du kan hitta bättre ljud för pengarna, fast då blir du utan nätverkets bekvämligheter – och det räddar betyget.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser