TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Argon Audio Forte A4 WiFi

Nu kan du lyssna på hifi utan kabel

Argons Forte-serien har uppgraderats med Wi-Fi och multiroom. Det gör stor skillnad.

Av / 2024-05-18 - 12:00
Argon Audio Forte A4 WiFi

Ljud & Bild tycker

  • Låter nästan orimligt bra i förhållande till priset. Riktigt snygg röståtergivning. Nu med multiroom och musikstreaming.
  • Ingen djupbas. Om du vill spela högt i stora rum är det här inte rätt högtalare. Kostar en tredjedel mer än versionen utan Wi-Fi.

Argon Audio blev grundat som HiFi Klubbens budgetmärke och finns där fortfarande. Men Argon säljer också i sin egen webbutik och exporterar till länder där HiFi Klubben inte har butiker.

Argon Audio Forte A4 WiFi är tredje generationen av Forte-serien. Vi har testat olika modeller i de två tidigare serierna och har alltid blivit imponerade av ljudet.

ARGFORTEA4WHXX L 04
Argon Audio Forte A4 WiFi är den tredje generationen av Forte-serien (Foto: Argon Audio)

Precis som tidigare handlar det om kompakta, aktiva tvåvägshögtalare med 4-tums bas/mellanregister och 1-tums domediskant. Högtalarna kan bara köpas som stereopar eftersom all elektronik, inklusive de fyra 80-wattsförstärkarna, är placerad i den vänstra högtalaren. De två högtalarna kopplas ihop med varandra genom en multikabel.

Trådlöst nätverk – äntligen

Den uppenbara nyheten är att Forte A4 WiFi har fått trådlös nätverksanslutning. I övrigt är de identiska med MK2-versionerna som kom förra året. De nya modellerna kommer inte att ersätta MK2-modellerna, så i framtiden kan man välja om man vill ha nätverk eller inte.

Kopplar man sina signalkällor via kabel eller Bluetooth kan man spara ungefär en tredjedel av priset. Argon Audio ska också ha en eloge för att de har både en vanlig linjeingång och en skivspelaringång. Samt en optisk Toslink-ingång. En subwooferutgång finns också. Det enda jag saknar är en kanalomkopplare så att man kan välja vilken högtalare som ska visas som höger respektive vänster. Som det är nu måste man placera alla signalkällor nära den vänstra högtalaren – eller ha långa kablar.

Annons

En liten mindre nyhet är att Wi-Fi-modellerna, inklusive den här, finns i en färg mer än den förra serien. Om du vågar prova något djärvt finns Forte A4 WiFi i blått. Men du kan fortfarande välja svart, vitt och valnötsfärg.

Multiroom och streaming

WiFi-anslutningen gör att man kan streama ljud förlustfritt från mobilen. Antingen via AirPlay 2 eller Chromecast. Men högtalarna har också inbyggd streaming- och multiroom-funktionalitet i form av DTS Play-Fi. Play-Fi är inte lika välkänt och utbrett som de stora multiroom-plattformarna Sonos, BluOS och HEOS, men är däremot ett öppet system som inte är knutet till vissa tillverkare.

ARGFORTEA4BLXX L 02
Äventyrslystna och färgstarka musikälskare kan köpa högtalarna i blått. (Foto: Argon Audio)

Att konfigurera Play-Fi och para ihop enheter är inte riktigt lika strömlinjeformat som vi är vana vid från de andra multiroom-plattformarna. Det gick dock relativt snabbt att få appen att känna igen högtalarna och sedan få in dem i det trådlösa nätverket, samt att ställa in musikströmning via Tidal. Play-Fi stöder i stort sett alla relevanta musiktjänster. Och de som inte kan nås direkt från appen – som Apple Music – kan fortfarande streamas via mobilen och antingen AirPlay 2 (iOS) eller Chromecast (Android).

Ett irritationsmoment är att det tar lång tid för Play-Fi-appen att hitta högtalarna igen när de har varit avstängda. Så gör det till en vana att slå på högtalarna på fjärrkontrollen och vänta en minut innan du öppnar appen.

Läs också Riktig hifi för småpengar Argon Audio har uppdaterat sin redan lyckade Forte-serie. Det har den bara blivit bättre av.

Perfekt soundbar-alternativ

Förutom att spela musik trådlöst är Argon Audio Forte A4 WiFi ett intressant alternativ till en soundbar när TV:n behöver en bästa kompis. Det finns HDMI Arc-ingång och även den ovan nämnda optiska digitalingången. Som rena stereohögtalare kan de små högtalarna inte konkurrera med surroundljud – varken äkta eller simulerat. Men de har en renhet som de flesta soundbars bara kan drömma om.

Så låter Argon Audio Forte A4 WiFi

Eftersom skillnaden mot Forte A4 WiFi bara är den trådlösa nätverksanslutningen finns det inga ljudmässiga överraskningar. Ljudet i Wi-Fi-versionen är lika öppet och rent som hos föregångarna.

I de små Argon-högtalarna finns det en befriande avsaknad av de betoningar och resonanser som billiga högtalare med tunna kabinett ofta lider av.

Inte heller har de ett ”sound” där basen har fått en extra boost värme eller där diskanten får extra glans. Det innebär att man får en möjlighet att höra hur musiken låter.

Jag lyssnade på mycket musik i högtalarna, men det största ”Det var värst!”-ögonblicket var när jag lyssnade på radionyheterna. Det var lätt att höra skillnaden mellan klangen i röster i den akustiskt perfekta radiostudion där programledarna satt, och i rummen där några av korrespondenterna satt. Vi snackar om äkta monitorkvaliteter i ett par högtalare som inte kostar mer än en bra multiroom-högtalare.

ARGFORTEA4BKXX ESSTABLESTAND1BK L 01
Forte A4 WiFi är en nära följeslagare till datorn. (Foto: Argon Audio)

Givetvis finns det begränsningar. Forte A4 WiFi låter rent, men detaljupplösningen hade kunnat vara högre. De avslöjar alltså inte fel och nyanser lika bra som ”seriösa” hifi-högtalare som kostar många gånger mer.

Ljudtryck och bas är dock den största akilleshälen. Ett 4-tums baselement i ett kabinett som det nästan ryms två av i en skokartong kan inte flytta tillräckligt med luft för djup basåtergivning. Men faktum är att de små Forte A4, och framför allt DSP:n i dem, gör ett formidabelt försök.

Man känner inte tryckvågen från tempeltrummorna i Hans Nielsens och Zhao Congs Moon Light on Spring River, men man höra precis tillräckligt av övertonerna för att örat ska fylla i de saknade delarna.

ARGFORTEA4BKXX L 05
I vanliga fall rekommenderar vi inte att man ställer så kallade bokhyllehögtalare i bokhyllan. Men i det här fallet kan en placering mot väggen ge det stöd som saknas i basen (Foto: Argon Audio)

I vanliga fall rekommenderar vi att man inte placerar så kallade bokhyllehögtalare i en bokhylla, utan på stativ en bit från bakväggen, eftersom det minimerar rummets inverkan. Men i det här fallet kan en placering mot väggen ge ljudet den tyngd som saknas.

Läs också Mycket bra köp Argon Audio har gett sin skivspelare en betydande uppgradering som hörs.

Konkurrenter

Argon Audio Forte A4 WiFi befinner sig i en prisklass där nästan alla andra konkurrenter är multiroom-bordshögtalare eller soundbars. Sådana uppgifter klarar Forte A4 också, men de är först och främst ett par stereohögtalare som har allt inbyggt. Om målet är bekvämlighet kan man välja en Sonos Five (tidigare Play:5), som är något billigare och har starkare bas, men inte spelar i närheten av lika rent. Men om man klarar sig utan nätverk och multiroom är de största konkurrenterna faktiskt Argons egna modeller. Forte A4 MK2 har samma ljud, men ett lägre pris. Och Forte A5 MK2 kostar lika mycket som Forte A4 WiFi, men har mer tyngd i basen.

Slutsats

Argon Audio Forte A4 WiFi är ett ytterst lyckat högtalarpar som tillför nya möjligheter till sina redan strålande föregångare. Bland äkta aktiva stereohögtalare i den här prisklassen är Argon i stort sett oöverträffade. WiFi-modellen är lite dyrare än versionen med enbart Bluetooth, men tillägget av multiroom och musikstreaming motiverar mer än väl prisskillnaden. Och om du inte behöver det så går det fortfarande att köpa standardversionen. Basåtergivningen är precis så bra som man kan förvänta sig av ett pyttelitet högtalarelement i ett pyttelitet kabinett, men om du ska spela i även medelstora rum så är en subwoofer nödvändig. Eller så kan du överväga att köpa den större A5-modellen.

Karakter
Argon Audio Forte A4 WiFi
Basic
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Ljud & Bild