När vi testade Argon Audio Forte A4 för ett tag sedan satte den en ny standard för hur lite en välljudande aktiv högtalare kunde kosta.
Nu har gänget på Argon släppt en helt ny och billigare högtalarserie som heter Fenris. Och den här gången testar vi den minsta modellen i serien, Fenris A4.
Fenris A4 påminner inte bara om Forte A4 till namnet, de två modellerna ser i stort sett likadana ut och även de tekniska specifikationerna är nästan desamma. Och prisskillnaden är bara ett par hundralappar. Ändå är tanken att de två produktserierna ska köras parallellt i framtiden. Fenris är alltså ingen ersättare, utan bara ett lite billigare alternativ.
Argon Audio Fenris A4 är en superkompakt bokhyllehögtalare – alltså vad vi i vanliga fall brukar kalla för en stativhögtalare. Fast med tanke på hur liten och billig den är så är det nog ingen som kommer att ställa den på ett stativ.
Kabinettet är riktigt snyggt, med rundade kanter. De två högtalarelementen, ett 4-tums bas/mellanregister och en 3/4-tums diskant, omgärdas av dekorativa metallringar. Förutom Forte-modellernas matta vita och svarta utförande finns Fenris även med en trä(liknande) finish i ljus ask.
All elektronik i ena högtalaren
All elektronik sitter i den vänstra högtalaren. Bakplattan på denna täcks till stor del av en metallpanel med ett komplett urval av digitala och analoga ingångar. Extra intressant är en skivspelaringång och en ny HDMI-ingång som gör Fenris A4 till ett riktigt intressant alternativ till en soundbar.
Trots den välutrustade panelen på baksidan slår jag vad om att många användare aldrig kommer att använda någon av ingångarna, utan bara kommer att använda högtalarna med trådlös musikstreaming från mobilen eller från en bärbar dator. Argon Audio Fenris A4 stöder vanligt Bluetooth-ljud, men tyvärr inte de mer hifi-vänliga ljudprotokollen aptX och AAC.
Fenris har fått en riktig fysisk volymkontroll som även kan fungera som ingångsväljare om fjärrkontrollen har försvunnit bland kuddarna i soffan eller sängen.
Basreflexporten på baksidan är en smal springa som har rundade kanter för att förhindra blåsljud.
Eftersom höger högtalare är passiv måste den kopplas till sin aktiva partner med en fyrpolig multikontakt och dito kabel. Kabeln är bara tre meter lång, men längre kablar går att köpa. Fast om vardagsrummet har plats att ställa dem mycket längre än så från varandra så är det nog för stort.
Äkta aktiv
Argon Audio Fenris A4 är aktiv. Det innebär att varje element har sin egen förstärkare, och att uppdelningen av frekvensområdena mellan elementen sker elektroniskt. Det ingår även viss DSP-assistans för att locka fram bas ur de små kabinetten.
Det finns 50 watt effekt till varje bas/mellanregister och 25 watt till varje diskant. Det är lite mindre än i Forte A4. Och enligt Argon ska klass D-förstärkaren som används i Forte-serien ha bättre signal/brus-förhållande och dynamik.
Ljudkvaliteten
När jag testade Argon Audio Forte A4 blev jag förvånad över hur mycket och hur bra ljud den lyckades få ut ur så små och billiga lådor. Av samma anledning blev jag inte alls lika förvånad över att Fenris A4 upprepar samma bedrift. Nästan. För de är i stort sett byggda efter samma recept. Fast med lite billigare ingredienser.
Det som imponerar mest är basen. Inte för att det är frekvensområdet som återges bäst, utan för att det strider mot vad vi fått lära oss sedan barnsben om akustik: att så små högtalare inte ska säga någonting alls under 80 Hz. Men det gör de, och så länge volymen hålls inom rimliga gränser spelar Fenris A4 stabilt och övertygande. Den allra djupaste synthesizerbasen lyser med sin frånvaro. Men eftersom alltihop styrs av den inbyggda DSP:n försöker de små högtalarna inte heller att återge frekvenser som ligger bortom deras förmåga. De spar på krafterna för att göra det de kan.
Mellanregistret är dock Argon Fenris A4:s starkaste kort. Och så länge musiken inte blir alltför komplex går det bra. Faktiskt riktigt bra. De små Fenrisarna kan absolut leverera mycket mer än bara bakgrundsmusik. Röster låter fria och riktigt nyanserade, oavsett om det är sång eller TV-dialog.
Vad som inte går fullt lika problemfritt är när man ska spela högt eller när det händer mycket på samma gång. Oavsett om det gäller orkestermusik, hård metal eller soundtracket till en actionfilm. Då kommer Fenris A4 till korta. Det låter inte fult, det saknas bara nyanser och dynamik.
Argon Audio Fenris 4 målar för övrigt upp ett riktigt fint perspektiv. Känslan av att ha musiken i rummet, snarare än inne i högtalarna, är fin. Även om djupet och höjden på den akustiska scenen inte är lika bra som med dyrare högtalare. Och de behöver inte nödvändigtvis vara mycket dyrare. Forte A4 är till exempel bättre på den punkten.
Konkurrenter
Antalet konkurrenter i kategorin superbilliga aktiva högtalare är begränsat. Och de närmaste pryds av Argon Audios eget namn. Forte A4 kostar för närvarande bara ungefär 10 procent mer och bjuder på lite bättre allmän ljudkvalitet, samt aptX-stöd på Bluetooth. Men saknar HDMI-ingång. Och ska det spelas högre kan nog storebror Argon Fenris A5 vara en kandidat. Den har vi också fått in för test.
Det vore helt orimligt att vilja ha mer av en så billig högtalare. Men skulle jag ändå göra det så hade inbyggd musikstreaming varit ett plus. Speciellt om högtalarna ska användas av flera personer. Argon Audio har för övrigt även en renodlad streamer, som heter Solo, som kan rätta till den bristen. En billig förbättring vore att låta användaren välja på den aktiva högtalaren om den ska vara vänster eller höger. Och eventuellt ha en omkopplare för att justera frekvensgången i basen efter olika placering. Båda skulle kunna göras för väldigt få kronor och underlätta placeringen.
En billig förbättring vore att låta användaren välja på den aktiva högtalaren om den ska vara vänster eller höger. Och eventuellt ha en omkopplare för att justera frekvensgången i basen efter olika placering. Båda skulle kunna göras för väldigt få kronor och underlätta placeringen.
Slutsats: Argon Fenris A4
Argon Audio Fenris A4 är en väldigt billig högtalare som ändå låter riktigt bra. Att man kan få en riktig aktiv högtalare med skivspelaringång för de här pengarna är imponerande. Och tillägget av HDMI-ingång gör dem till en naturlig partner till platt-TV:n. I slutändan är Argon Audio sin egen största konkurrent. Man får nämligen välja själv om man vill ha den lilla fina Fenris A4, den lite större Fenris A5 eller någon av de lite mer avancerade, men bara marginellt dyrare, modellerna i Forte-serien.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser