TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Arendal Sound 1528 Bookshelf 8

Bland de bästa vi har hört

Arendal Sound har byggt sina mest påkostade kompakthögtalare hittills. Med 1528 Bookshelf 8 lägger den norska tillverkaren ribban högt för de flesta andra.

Av / 2024-12-28 - 08:00
Arendal Sound 1528 Bookshelf 8

Ljud & Bild tycker

  • Extrem byggkvalitet och finish. Stramt, exakt och dynamiskt ljud. Imponerande basåtergivning och fantastiskt mellanregister.
  • Kräver gott om förstärkareffekt. Stora och tunga, det måste stativen klara.

Jag har burit upp många högtalare för trappan genom åren, men detta var något helt annat. Första lådan från Arendal Sound var så tung att jag var tvungen att stanna och vila halvvägs. När jag sedan insåg att det bara låg en högtalare i lådan, och att det fanns en likadan till på nedervåningen, hade jag skrattat – om det inte hade varit för ryggskottet som plötsligt stack till.

Det visade sig att ”bookshelf” i namnet bara är på papperet. Med en höjd på över 55 cm, en bredd på nästan 30 cm och ett djup på 37 cm passar 1528 Bookshelf 8 åtminstone inte in i någon bokhylla jag känner till. Och med en vikt på 30 kilo styck – ja, du läste rätt – är det här en av de tyngsta och mest rejäla stativhögtalarna jag har stött på. Här snackar vi seriös ingenjörskonst från Norge. Visserligen tillverkad i Kina, men all utveckling och kvalitetssäkring är gjord i Norge.

Arendal Sound 1528 Bookshelf 8 baffle
Den böjda baffeln är hela 8 cm tjock och består av flera lager HDF som pressats ihop under enormt tryck. Foto: Geir Gråbein Nordby

HDF och dyra lösningar

Kabinettet är byggt med extrem noggrannhet i alla detaljer. Baffeln på fronten är hela 8 cm tjock och består av flera lager HDF som pressats ihop under enormt tryck. Den är dessutom böjd för att minimera diffraktion och monterad på en mellanplatta som kopplar loss den från resten av kabinettet. Allt för att eliminera oönskade resonanser.

En 8-tums bas med ett aluminiummembran dominerar fronten. Ovanför den sitter ett 5-tums mellanregisterelement av kol och grafen, medan en 28 mm diskantdome i litium-magnesium tronar överst. Diskanten sitter för övrigt i en specialdesignad vågledare (waveguide) som kontrollerar spridningen. Översta delen av grillen på mellanregisterelementet kröker sig inåt i vågledaren, vilket är en väldigt mycket mer påkostad lösning än om mellanregisterelementet bara hade placerats två centimeter lägre. Hela högtalarkonstruktionen verkar fullständigt genomtänkt när det gäller förvrängning och – inte minst – fasrespons.

Bakom elementen döljer sig ett påkostat delningsfilter med komponenter av hög kvalitet. Många tillverkare använder järnkärnor i sina spolar men Arendal Sound har luftspolar – alltså utan järnkärna. Det ger mindre förvrängning och därmed bättre ljud, men är mycket dyrare att producera. Tillsammans med de handplockade polypropenkondensatorerna är detta komponenter man brukar hitta i betydligt dyrare högtalare.

Annons
Läs också Lyngdorf till lågpris? FÖRSTA TESTET: Nordic Hi-Fi, som även ligger bakom Argon Audio, har lanserat ett helt nytt högtalarmärke – med teknik från Lyngdorf, men en mindre skrämmande prislapp.

Stark som en isbjörn, ren som en glaciär

På testbänken står den trogna Hegel H590, en kraftfull förstärkare på 301 watt i 8 ohm som sällan får slita särskilt hårt. Men det här visar sig vara något helt annat. Med Arendal-högtalarna måste volymratten vridas mycket längre åt höger än vad jag är van vid.

Det lönar sig. Maria Noregers Shy demonstrerar högtalarnas förmåga att skapa en exakt ljudbild. Bastrumman är tight och bestämd, synthbasen har massor av kropp och substans. Samtidigt är mellanregistret öppet och luftigt – Noregers röst har en ”mitt i fejset”-presentation som det var länge sedan jag hörde.

Men basen slår inte bara hårt. Den är också synnerligen väldefinierad och kontrollerad. Dieter Ilgs kontrabas på hans och trumpetaren Till Brönners Cohen-cover A Thousand Kisses Deep är så full av välljud och fasetter att jag måste nypa mig i armen.

Arendal Sound 1528 Bookshelf 8 terminals
Rejäla, dubbla högtalarterminaler. Foto: Geir Gråbein Nordby

Rejält djupt, extremt energiskt

Högtalarna går linjärt ner till runt 40 Hz (–3 dB), vilket är väldigt bra för en stativhögtalare. Som inte direkt kan kallas för ”kompakthögtalare”. Ska du ha de här högtalarna kan du lika gärna räkna med att punga ut med ett par stativ för ytterligare 13 000 kronor direkt. Vanliga stativ kommer bara att stå och vingla.

Den stora, energiska – och extremt linjära – basen passar orgelmusik och elektronisk musik. Det låter så monstruöst och precis att jag nästan blir golvad. 1528 Bookshelf 8 går inte lika djupt som stora golvhögtalare, men det kan också vara en fördel. De är nämligen mycket lättare att få dem att låta bra i rummet. Ställ dem mot bakväggen om du vill, blir det några problem så ingår det pluggar till basportarna som råder bot på stående vågor.

Hur bra basen än är så är det mellanregistret som imponerar mest. Blåsinstrument och slagverk återges med både detaljer och kraft. Många hifi-högtalare dämpar lite runt 3 kHz för att få ett rundare och mer avslappnat ljud men 1528 Bookshelf 8 behåller all energi – vilket ger en extra dos realism till liveinspelningar. Klangen påminner om PA-högtalare, men låter mycket, mycket renare.

Arendal Sound 1528 Bookshelf 8_Detail 5_BASALT
Bakom grillen sitter ett mellanregister av kol och grafen. Foto: Arendal Sound

Kräver kraft

1528 Bookshelf 8 har en känslighet på bara 84 dB, vilket betyder att de behöver ganska många watt för att vakna till liv. Jag har redan nämnt att Hegel H590 måste pressas mer än vad den normalt brukar. Min egen integrerade AVI S21 MI (Laboratory Series) med 175 watt per kanal räcker precis för att driva dem, men om du verkligen vill höra hur bra de är behöver du ännu mer. Med sina 301 watt får Hegel H590 fram all dynamik, men även H400 kommer att göra susen.

När det gäller förstärkare i mer rimliga prisklasser vill jag lyfta fram NAD C399. Med 180 watt per kanal och ett pris på runt 25 000 kronor matchar den högtalarna både pris- och effektmässigt. Musical Fidelity M6si och dess 220 watt är ett annat bra alternativ för dryga 30 000 kronor.

Rotel RAS-5000 eller RA-1592 MKII kommer också att leverera varorna, och Hegel H190v med 150 watt är ett stabilt alternativ för 40 000 kronor.

Arendal Sound 1528 Bookshelf 8 midrange & tweeter
Diskanten sitter i en specialdesignad vågledare som kontrollerar spridningen. Foto: Geir Gråbein Nordby

1528 Bookshelf 8 mot konkurrenterna

Arendal Sound stöter på hård konkurrens i den här prisklassen. Eller gör de? Bowers & Wilkins 705 S3 Signature kostar ungefär lika mycket, men blir blåsta av banan när det gäller kraft och kontroll, och Arendal Sound låter minst lika homogent. Kanske ännu mer. Raidho X1t för 60 000 kronor låter vackert och har en x-faktor som är svår att beskriva. Men Arendal Sound bara tuffar på och klarar all musik lekande lätt. Allt låter så galet bra, utan uppenbara svagheter. Det finns liksom ingen konkurrens heller, tycker jag. Bowers & Wilkins 805 D4 kostade 80 000 per par när vi testade dem. Nu kostar de 113 000! Den är mer än dubbelt så mycket som Bookshelf 8. Hade de kostat lika mycket är jag bannemej inte säker på att jag hellre hade köpt 805:orna. Om det var mina egna pengar. Det skulle i så fall vara om jag inte hade någon plats för de monstruösa Bookshelf 8.

Arendal Sound 1528 Bookshelf 8_Detail 2_POLAR
Foto: Arendal Sound

Gjord för surroundljud

Det finns kanske bara en enda nackdel med högtalarna, om man överhuvudtaget kan se det så. Nämligen att diskanten och dess vågledare har begränsad spridning. Det gör att stereoljudbilden inte har det djup mot en avlägsen horisont som många andra högtalare har. Här blir hela ljudbilden mer i en rak linje.

Det finns en anledning till det. Arendal Sound har alltid haft hemmabio i tankarna när de utvecklat sina högtalare. Den noggrant kontrollerade spridningen är ingen tillfällighet, utan snarare absolut nödvändig när du har många högtalare i samma rum. Med 7, 9 eller till och med 11 högtalare placerade runt dig kommer okontrollerad spridning att få diskanterna att bråka med varandra. Du får ett interferensmönster som skapar ojämnt ljud i olika delar av rummet. Med kontrollerad spridning kan du däremot placera högtalarna strategiskt runt dig och få en sömlös och holografisk ljudbild.

Men tänk på att en vanlig surroundförstärkare inte har muskelkraften de här högtalarna kräver. Även om förstärkaren är specad till 150 watt per kanal så brukar det mätas med bara två kanaler i drift – och är fortfarande svagare än en likadant uppmätt stereoförstärkare. Om du vill få ut det bästa ur ett 1528-surroundsystem bör du satsa pengar på separata effektförstärkare, åtminstone till front- och centerhögtalarna. Först då får du kraften och kontrollen som krävs för att lyfta filmljudet till nya höjder.

Och skulle du undra hur bra filmljud du får så kan jag jämföra med våra egna THX-certifierade Procella P6 för ungefär 40 000 kronor paret. De är utrustade med horndiskant, men är beroende av en kraftfull subwoofer för att fungera optimalt. De är nämligen optimerade för en delningsfrekvens på 80 Hz. Men även då blåser Arendal-högtalarna dem av banan. Här snackar vi helt enkelt om vansinnigt mycket kraft, kontroll – och bra ljud – för pengarna.

Arendal Sound 1528 Bookshelf 8 pair - FRONT PAGE
Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Slutsats

Arendal Sound 1528 Bookshelf 8 är bland det mest imponerande undertecknad har hört i den här prisklassen. De kombinerar extrem byggkvalitet med ett öppet, dynamiskt och engagerande ljud som får dig att glömma att du lyssnar på högtalare.

Priset på 47 000 kronor är inte lågt, men jämfört med prestanda och den extrema byggkvaliteten känns det väldigt konkurrenskraftigt. Det låter som en klyscha, men de här kan faktisk mäta sig med högtalarna som kostar det dubbla.

Den största utmaningen, förutom platsen, är att hitta en förstärkare som kan driva dem ordentligt, samtidigt som den har ett rimligt pris som matchar högtalarna. Den ska helst ha minst 150 watt. Men har du väl elektroniken på plats så får du högtalare som kommer att skänka dig äkta musikglädje i många år framöver.

Karakter
Arendal Sound 1528 Bookshelf 8
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Extremt krutpaket från Norge

Här får du bäst ljud

Bärbar partyhögtalare

Tre premium-soundbars som lyfter filmupplevelsen

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Ljud & Bild