TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Apple HomePod mini

Den bästa smarthögtalaren

Apples HomePod mini tog tid på sig att komma hit men låter förvånansvärt bra.

Av / 2022-12-11 - 10:00
Apple HomePod mini

Ljud & Bild tycker

  • Balanserat och dynamiskt ljud. Sömlös integration med Apple-enheter. Välfungerande röststyrning med Siri. Två stycken ger stereoljud. Tre stycken ger multiroom.
  • Begränsat ljudtryck och bas, funkar bäst med Apples egna produkter. Ingen riktig app-styrning.

Den lilla Apple-högtalaren lanserades redan 2020 men vi hade nästan glömt bort att den fanns. Vi hade faktiskt skrivit av den helt. Det fanns nämligen inget som tydde på att Apple var intresserade av att sälja HomePod mini i Norden.

Den kunde ändå köpas från vissa återförsäljare som har tagit in högtalaren, förmodligen för att lösa en efterfrågan som Apple inte ville täcka.

Men nu, nästan som en blixt från klarblå himmel, finns den i Sverige, Norge och Finland. Danmark kommer under våren 2023. Högtalaren är densamma som vi skrev om när Apple lanserade HomePod mini 2020. Nu med röstassistenten Siri på svenska, precis som i iPhone.

HomePod mini är en av de minsta högtalarna vi har testat, och betydligt mindre än den ursprungliga HomePod. Som har fasats ut utan att ha fått någon ersättare. Till dess får vi ”nöja oss” med mini-versionen, som faktiskt är bättre än vi befarade.

Små högtalare har uppenbara begränsningar i ljudtryck och basåtergivning. Fysikens lagar gäller alltid och HomePod mini är inget undantag. Men den 8,5 cm stora, klotformade högtalaren låter mycket bättre än vad storleken antyder. Speciellt om man parar ihop två stycken, men låt oss inte gå händelserna i förväg.

Annons
Homepod mini 6
Så liten är den. Foto: Lasse Svendsen

När man packar upp den lilla högtalaren lägger man märke till att USB-kabeln sitter fast i högtalaren. HomePod mini har inget batteri och är alltså inte bärbar. Bara väldigt kompakt. Strömförsörjningen kommer från den lilla medföljande vita 20 W Apple-laddaren vi känner igen från tidigare, med USB-C-kontakt, fast här laddar den inte något batteri.

Som alla Apple-produkter är HomePod mini enklast att använda tillsammans med andra Apple-produkter. Har man en iPhone installerar man en HomePod mini ett par sekunder. Utan någon manuell konfiguration eller långvarigt knappande och parkoppling fram och tillbaka tills allt fungerar.

Siri är smart, men inte allvetande

Första gången du kopplar in högtalaren håller du mobiltelefonen i närheten, så dyker högtalaren dyker upp på skärmen efter några sekunder. Sedan följer du bara instruktionerna, och efter en minut är du klar och kan spela musik.

Enklare kan det knappast bli.

Homepod mini 5
Första gången du ställer in den. Foto: Lasse Svendsen

Med röststyrningen via Siri kan du styra musiken genom att börja med ”Hej Siri”. Precis som Apple-användare har varit vana vid länge. Det fungerar i stort sett utan problem. Men du kanske upptäcker att Siri har en annan musiksmak än du. Till exempel blev Pat Metheny till Pet Shop Boys. Eller så förstår inte Siri allting, trots allt. Du kan också fråga om andra saker, som hur vädret blir i helgen eller receptet på semlor, eller helt enkelt bara be Siri sänka volymen.

Saknar Spotify och Tidal

Högtalaren växlar snabbt från din spellista till nätradio med ett ”Hej Siri” och den är 100 % integrerad med Apple Music. Spotify och Tidal finns inte integrerat och går inte att styra med Siri, men du kan streama från Spotify- eller Tidal-appen på mobilen utan problem.

Det mesta fungerar, snabbt och sömlöst, utan att tveka. Fyra mikrofoner fångar upp ljudet, och en kontrollerar ekon i rummet för att bedöma avståndet till rösten, så att Siri lättare kan förstå instruktioner i ett rum fullt av ljud eller musik. Högtalaren kan även användas som snabbtelefon i hemmet och skicka meddelanden till andra Apple-enheter – inklusive bilar med Apple CarPlay.

Den upplysta ytan ovanpå högtalaren är också en kontrollpanel. Där du kan höja och sänka volymen, pausa musiken, hoppa till nästa eller föregående låt eller väcka Siri för ett nytt röstkommando.

Homepod mini 7
Foto: Lasse Svendsen

Den lilla högtalaren kan även styra smarta produkter som är integrerade i Apples Homekit-system och, misstänker vi, andra produkter som är kompatibla med det nya Matter-protokollet. Där bland annat Apple är medlem och som gör det möjligt att styra smarta produkter från olika tillverkare.

AirPlay 2 och stereo

HomePod mini kan paras ihop med en extra högtalare till stereo och kan fungera som en TV-högtalare kopplad trådlöst till en Apple TV 4K. Då får du även Dolby Atmos-ljud. Eller som Apple kallar det: Spatial Audio. Då är installationen lika enkel som första gången du parkopplar en högtalare. Och eftersom HomePod mini stöder AirPlay 2 kan du koppla ihop flera om du vill ha musik i fler rum i huset.

Homepod mini 8
HomePod mini kan fungera som en TV-högtalare till en Apple TV 4K och stöder Dolby Atmos. Foto: Lasse Svendsen

Jag kanske är den enda som saknar en dedikerad app till högtalaren. De flesta klarar sig säkert utan, men jag hade velat ha en equalizer. Frågar man Siri om hon till exempel kan höja basen lite så får man svaret: Basen är på. Det är den visserligen, men en del musik tjänar på lite mer bas, annan kan behöva lite mer diskant.

Homepod mini 3 scaled
Två HomePod mini ger dig stereoljud. Foto: Lasse Svendsen

Förvånansvärt bra ljud

Detta förhindrar dock inte högtalarens fantastiska förmåga att låta större än den är. Effekten av 360 graders spridning av ljudet hjälper utan tvekan.

Jämfört med den bärbara Marshall Willen är HomePod mini-ljudbilden mycket större. Basen är fylligare och även med bara en högtalare fylls rummet med musik. Men du bör höja volymen för att få fram basen och skalan på musiken. Det verkar inte som om högtalaren har någon adaptiv loudness som justerar balansen i ljudet beroende på volymen.

Homepod mini 2
HomePod mini har ingen dedikerad app. Foto: Lasse Svendsen

En HomePod mini spelar inte lika kraftfullt som en JBL Charge 5, men den är klarare och mer dynamisk än någon annan högtalare vi har testat i den här storleken.

Santanas och Steve Winwoods version av A White Shade of Pale låter kraftfullt och potent genom en HomePod mini. Högtalaren lyckas inte riktigt återge djupbasen i passagen med trummor i mitten av låten, men det vertikalt monterade fullregisterelementet på insidan pumpar ut mer bas än man skulle kunna tro.

Softly Through Sunshine med Kanaan – ett norskt band som spelar instrumental rock med inslag av psykedelisk musik, jazz och stoner rock – saknar lite av drivet i basen som en större högtalare av naturliga skäl skulle ha. Ändå lyckas HomePod mini få fram ett övertygande driv i musiken och parar man ihop två stycken i stereo så blir det riktigt kul.

Homepod mini 4
HomePod mini i stereo Foto: Lasse Svendsen

Inte nog med att ljudbilden växer avsevärt. På låtar som Arild Andersen Groups Short Story blir det mer luft mellan artisterna i en ljudbild som också får mer djup och naturligtvis en trovärdig stereoeffekt. Med två högtalare får du även fylligare bas och mer ljudtryck i rummet, och kan spela högre. Fast inte våldsamt högt.

Slutsats

När jag packade upp de små HomePod mini var jag skeptisk till hur det skulle gå. Storleken ingav inte särskilt mycket förtroende för de små bollarnas ljudkvalitet. Men det fanns ingen anledning att tvivla. HomePod mini spelar faktiskt musik riktigt bra, bättre än de flesta högtalare av samma storlek. De är så små att de kan placeras var som helst. I köket, sovrummet, badrummet – eller i vardagsrummet. I det senare fallet skulle jag starkt rekommendera två stycken. Speciellt om du har en Apple TV 4K och kan utnyttja Spatial Audio – Dolby Atmos – som ger filmer och TV-serier en mer effektfull ljudbild. Användarvänligheten är, precis som vi har blivit bortskämda med av Apple, i stort sett felfri. Och eftersom HomePod mini inte heller kostar en förmögenhet så finns det ingen anledning att välja något annat.

Karakter
Apple HomePod mini
Basic
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Ljud & Bild