HomePod har verkligen ett genomarbetat utseende. En 360-högtalare som skickar ut ljudet (ungefär) likadant åt alla håll, och som man bara vet kommer att fungera helt sömlöst så fort man öppnar Home-appen på sin iPhone. Apple kan nämligen det här med stabilitet.
Att lägga till produkter man vill styra går inte lika smidigt. För att lägga till våra Philips Hue-lampor var vi tvungna att ange en 8-siffrig kod som stod på kartongen. Apple har däremot den mest stabila styrningen av dem. Till och med när Philips-servrarna låg nere och både Alexa och Google stannade helt när vi försökte göra något, behövde vi inte be Apple två gånger. Ljuset blev rött när vi bad om det!
Andra smarta produkter, som vår iRobot Roomba-dammsugare och Arlo-övervakningskamera, måste man däremot ladda ner en inofficiell HomeBridge för att få igång. Och till och med Apple TV får man bara begränsad kontroll över: ljudnivå, paus, start, fram och tillbaka. Med andra ord kan man inte be den att satta på ett visst program på Netflix, vilket både Google Home och Amazon Alexa kan (genom Chromecast och Fire Stick). Apple ligger helt enkelt inte i samma liga.
Ljudmässigt ligger dock Apple flera hästlängder framför både Googles och Amazons högtalare. Inte minst tack vare HomePods inbyggda DSP som övervakar akustiken och anpassar ljudet därefter. Men tredjepartstillverkare ger Apple en hård konkurrens, och det räcker inte riktigt med att Apple HomePod kanske är den som låter bäst eftersom priset är så högt och smartsystemet är så pass icke-flexibelt.
Slutsats
Apple HomePod låter bättre än de flesta smarthögtalare vi har testat. Smartstyrningen känns också ytterst stabil, nästan helt felfri. Men tyvärr finns det inte särskilt smarta produkter från andra tillverkare som stöder systemet, så man får ta till inofficiella lösningar – som förmodligen inte är lika stabila. Det är dessutom krångligt att lägga till de som faktiskt stöds. Den stela strukturen bakom HomeKit förtar lite av allt det spännande och roliga.
Också i detta test:
Marshall Stanmore II Voice Google Assistant
Konsert från bokhyllan
Marshall har mycket starkare ljud än konkurrenterna, utan att det sker på bekostnad av ljudbildens balans. Den krossar dem, helt enkelt.
Harman Kardon Citation 100
Snyggast yttre
Det här är nog den snyggaste högtalaren vi har sett i klassen. Men Harman Kardon Citation 100 lyckas inte få fram några ljudmässiga fördelar av sitt större format.
Kygo B9/800
Smarthögtalaren som kan simma
Kygo är den enda smarthögtalaren vi känner till som du kan ta med dig ner i poolen.
Libratone Zipp Mini 2
Ser ut som en termos
Libratone går mot strömmen, Alexa-högtalaren Zipp Mini 2 ser ut som en termos. Den är bärbar, spelar bra musik och två stycken kan kopplas i stereo.
Sonos One
En smartare Sonos
En vacker dag ska Sonos One ge oss både Google Assistant och Amazon Alexa i en och samma smarthögtalare. Men Google låter vänta på sig.
Hama Sirium 1400ABT
Större betyder inte större ljud
Hamas minsta Alexa-högtalare är en del större än Amazon Echo, men lyckas ändå inte ge ifrån sig större ljud.
Google Home
Först på svenska
Google Home-systemet har en enorm potential, men som högtalare är inte det här den bästa.
Amazon Echo (2nd Generation)
Klarspråk
Tack vare klockrent ljud i röstassistenten är det bara språkbarriären som står mellan oss och de automatiserade arbetsuppgifterna.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser